Πολιτική
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 19:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (27/08/2003) Μέρος 4/8

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν επιτρέπεται να επιμένουμε όταν ο κατηγορούμενος λέει «δεν θυμάμαι, δεν ξέρω›.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Να επανέλθω στα δυσάρεστα, στα οικονομικά.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν είναι δυσάρεστα για μένα, η ζωή μου είναι πεντακάθαρο στο θέμα των οικονομικών.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μη βιάζεστε. Με τα τετράδια αυτά φαίνεται να έχετε εισπράξει 2.700.000 δραχμές ως «Στάθης›. Επίσης γίνονται όλες αυτές οι αναλήψεις κατά τη γνώμη μου μετά το 1995. Στοιχεία γι αυτό που σας λέω είναι ότι αναφέρονται και «αμοιβή υδραυλικού›, αναφέρονται ενοίκια της Πάτμου, γιατί αναφέρονται στο ψευδώνυμο «Γρηγόρης› και στην Ηλιούπολη στη Θεσσαλονίκη.

Κατά συνέπεια, αν θέλετε να τα σκεφτείτε αυτά και να με διευκολύνετε να βγάλω κι εγώ τα συμπεράσματά μου ενόψει του ισχυρισμού σας ότι λέτε ότι είχατε αποχωρήσει το 1990. Λοιπόν, υπάρχουν εξηγήσεις τις οποίες καλείστε να δώστε αν το επιθυμείτε. Αναφέρει εδώ μέσα ότι πήρατε 15.000 για μπουφάν, ακούστηκε και από τον κ. Τσελέντη και για παπούτσια επίσης ότι πήρατε χρήματα, ότι κάθε φορά που είχατε μία ενέργεια, αγοράζατε καινούργια ρούχα. Τα χρήματα που πήρατε έχουν σχέση με αυτά τα δύο κονδύλια που σας είπα;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν έχω πάρει ποτέ χρήματα για προσωπική χρήση. Τα 2.700.000 που μου λέτε ότι πήρα εγώ σ’ αυτό το διάστημα....

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Συγνώμη, δε λέω ότι τα πήρατε, λέω ότι αναφέρεται στο τετράδιο.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δε με απασχολεί, δε μ’ ενδιαφέρει γιατί εγώ δεν τα πήρα ποτέ αυτά τα χρήματα.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Η αγορά παπουτσιών και ρούχων δεν είναι για προσωπική χρήση, είναι για εκτέλεση πράξεων συγκεκριμένων.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω τί έκαναν ακριβώς και αν αγόραζαν ρούχα, δεν είναι κάτι που έχει πέσει στην αντίληψή μου. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν πήρα ποτέ χρήματα για προσωπική μου χρήση. Το να πάω να αγοράσω ρούχα εγώ το θεωρώ προσωπική χρήση. 2.700.000 εκείνη την εποχή για μένα ήταν πολύ εύκολο να τα βγάλω σε μία σεζόν, δεν είχα ανάγκη χρημάτων.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρονται εκεί. Και για γιατρούς αναφέρονται, είχατε πρόβλημα υγείας καμία φορά ή είναι κανένα άλλο συνθηματικό το «γιατρός›;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω και δεν έχω πάρει ποτέ χρήματα ούτε για ιατρική χρήση ούτε για προσωπική χρήση καμία.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ σας ανέφερα πάντως πού αναφέρονται αυτά. Λοιπόν, ο κ. Τζωρτζάτος και ο κ. Σάββας Ξηρός σας γνωρίζουν;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, δε θέλω να αναφερθώ σε συγκατηγορούμενούς μου. Εδώ είναι, μπορείτε να τους ρωτήσετε τους ίδιους.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας γνωρίζουν; Όταν αναφέρονται ότι ήσαστε στο Πολεμικό Μουσείο, σας ανέφεραν χωρίς να σας γνωρίζουν;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω αν με γνωρίζουν, αφού το ομολογώ εγώ ο ίδιος ότι ήμουν στο Πολεμικό Μουσείο.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχει σημασία να ξέρουμε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μα αφού εγώ ο ίδιος το λέω ότι ήμουν στο Πολεμικό Μουσείο.

Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ:Μπορεί εσείς να μην ξέρετε τί λέτε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Να μην ξέρω τί λέω; Όχι, έχω επίγνωση για το τί λέω ακριβώς σε ό,τι με αφορά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θα ήθελα προς διευκόλυνση όλων των παραγόντων της Δίκης να υπομνήσω κυρίως στους αξιοτίμους κ.κ. Εισαγγελείς και τα μέλη της συνθέσεως του Δικαστηρίου, το λεγόμενο δικαίωμα του κατηγορουμένου φυγής. Πρέπει να λεχθεί ότι αναφέρεται ρητώς σε ένα πολύ ενδιαφέρον σύγγραμμα του κ. Ζησιάδη, «Η ψυχολογική θεώρηση της ποινικής δίκης›, μεταξύ των άλλων, σχετικά με το δικαίωμα σιγής του κατηγορουμένου, ενδιαφέρουσα είναι μία σχετικά πρόσφατη απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Ακυρωτικού Δικαστηρίου της 27ης Φεβρουαρίου 1992.

Συγκεκριμένα το κύριο νομικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη απόφαση, ένα πρόβλημα το οποίο επισημάνθηκε και στο δικό μας Δίκαιο, συνίσταται στο αν η αναμφισβήτητη παράλειψη της υποχρεώσεως, υπομνήσεως, από τον ανακρίνοντα του δικαιώματος της σιγής το οποίο έχει ο κατηγορούμενος επισύρει τον αποκλεισμό κάθε δικονομικής αξιοποίησης της κατάθεσής του, δεδομένου ότι ο γερμανικός νόμος σιωπά πάνω στο θέμα αυτό και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προβλέπει ρητά μη απαγόρευση αξιοποίησης.

Η απόφαση αυτή του Ομοσπονδιακού Ακυρωτικού της Γερμανίας, αντιμετωπίζει σωστά το πρόβλημα αφού η ουσία αυτής της απόφασης είναι ότι η κατάθεση του κατηγορουμένου δεν επιτρέπεται να αξιοποιηθεί αν δεν έχει προηγηθεί η υπόδειξη ότι ο κατηγορούμενος δικαιούται να αρνηθεί να καταθέσει.

Θα έπρεπε συνεπώς σε κάθε ερώτηση που κρίνεται αναγκαίο να υποβληθεί από τους παράγοντες της Δίκης, να υπομιμνήσει ο ερωτών εις τον εξεταζόμενο κατηγορούμενο ότι έχει δικαίωμα σιγής και να μην επιμένει, να μην αξιεί, να μην εξαναγκάζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έκανα προηγουμένως παρατήρηση προηγουμένως και είπα ότι δεν επιτρέπεται να επιμένουμε και του είπα στην αρχή του ανθρώπου «αν θέλετε απαντάτε, έχετε το δικαίωμα να σιωπάτε›;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αντιθέτως, πρέπει σε κάθε περίπτωση ο οιοσδήποτε ερωτών να υπομιμνήσει αυτό το δικαίωμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι και κάθε φορά που κάνουμε ερώτηση να το λέμε...

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μα έτσι είναι, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η υπόμνηση αυτή η οποία επιβάλλεται από το Δίκαιό μας. Το γερμανικό Ακυρωτικό την συνήγαγε ερμηνευτικώς χωρίς να έχει τέτοια διάθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπαμε αυτά. Πέντε λεπτά διακοπή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η διαδικασία που είχε διακοπεί. Αν υπάρχουν ερωτήσεις πολύ ελάχιστα για να προχωράει η διαδικασία. Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο αυτές τις ημέρες. Ελάτε κ. Θωμά Σερίφη σας παρακαλώ. Ερωτήσεις δι’ εμού.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε περιγράψει κ. Σερίφη ότι κατά την διαδρομή για την ενέργεια του Συκουρίου μέσα στο βαν όπου βρισκόσασταν φορούσατε όλοι κουκούλες κι εσείς. Ας μείνουμε σε σας. Εγώ δεν αναφέρομαι σε άλλους. Έχετε την καλοσύνη να μας πείτε ποιος ήταν ο λόγος που εσάς σας έκανε να φοράτε κουκούλα;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν έχω φορέσει ποτέ μου κουκούλα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶ρα το σημείο αυτό της απολογίας σας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που εγώ περιέγραψα. Εγώ περιέγραψα μεταμφιέσεις. Δεν είπα ποτέ για κουκούλες.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας διαβάσω από την κατάθεση στην απολογία σας στον κ. Εφέτη Ανακριτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνώσθηκε αυτό. Αφού το επισημαίνετε μας φτάνει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Μέχρι τη Θεσσαλονίκη φοράγαμε όλοι κουκούλες›. Δεν είναι ακριβές αυτό;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, εγώ δεν φόραγα ποτέ κουκούλα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶λλες φορές που χρησιμοποιήσατε μέσα για μεταμφίεση, γυαλιά οράσεως κλπ, αυτά τα προμηθευόσασταν μόνος σας;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν άλλους. Απαντώ μόνο σε ερωτήσεις που αφορούν προσωπικά εμένα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάω αν τα προμηθευόταν ο ίδιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντάει, δικαίωμά του. Σας υπενθυμίζω και πάλι μια και ο κ. Σταμούλης το θέλει κάθε φορά όπου θέλετε θα λέτε «δεν απαντάω›. Εγώ σας το είπα από την αρχή. Δικαίωμά σας είναι.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρει κ. Πρόεδρε. Για να αντιληφθώ την δική σας σκέψη όταν συμμετείχατε στις ενέργειες αυτές που δέχεστε ότι συμμετείχατε, δηλαδή το Συκούριο, το Πολεμικό Μουσείο και την Τράπεζα Εργασίας δεν είχατε από αυτές τις ενέργειες κανένα όφελος υλικό – να το δεχθώ αυτό, δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω – και είπατε ότι οι ενέργειες αυτές γινόταν κατά την δική σας αντίληψη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να βοηθηθεί η κοινωνία, να γίνουν κάποιες ενέργειες που θα βοηθήσουν για μια καλύτερη κοινωνία. Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ με ποιο τρόπο το να συμμετέχετε σε μία ληστεία της Τράπεζας Εργασίας ή στην κλοπή του οπλισμού από το Συκούριο, αυτές οι ενέργειες, αυτές οι ίδιες βοηθούσαν στην καλυτέρευση της κοινωνίας;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω δώσει απάντηση πάνω σε αυτό.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σκεφτόσασταν εσείς όταν το κάνατε αυτό; Με ποιο τρόπο θα βοηθούσαν;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω δώσει απάντηση πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω κ. Πρόεδρε ότι έχει απαντήσει γι αυτά.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω απαντήσει και ξεκάθαρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας απαντάει. Έτσι είναι και αυτή η απάντηση. Παρακάτω.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα βοηθούσαν αυτές οι ενέργειες στην καλυτέρευση της κοινωνίας;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Η άποψη η δική μου ήταν ότι θα βοηθούσαν.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιο τρόπο;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω απαντήσει πάνω σε αυτό, δεν θα ήθελα να αναφερθώ και πάλι.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλετε να απαντήσετε.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Η πολιτική αγωγή στην προκειμένη περίπτωση νομιμοποιείται να κάνει ερωτήσεις.....;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρομαι στην δράση της Οργάνωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για την συμμετοχή μόνο.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Ο κ. Αναγνωστόπουλος παρίσταται για κάποιες δολοφονίες αν δεν κάνω λάθος.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε συνήγορε, πρώτα απ’ όλα αναφέρει στις προανακριτικές του απολογίες άτομα κατά των οποίων παρίσταμαι, ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, οι πράξεις για τις οποίες παρίσταμαι ως πολιτική αγωγή τελούνται από μέλη Οργανώσεως στην οποία ο ίδιος λέει ότι συμμετείχε.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα κάνω μία έκκληση και τούτη την στιγμή ακόμα να σεβαστείτε την θέση του κατηγορουμένου.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον σέβομαι νομίζω.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Δεν ανακάλεσε τίποτα από αυτά τα οποία έχει πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, πέστε του να σιωπά. Εγώ του είπα ότι έχει το δικαίωμα να σιωπά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η διαδικασία είναι ενιαία και είπαμε ότι για το αδίκημα αυτό είναι όλοι. Την κάνω εγώ την ερώτηση, δεν την κάνει ο ίδιος. Δεν έχει δικαίωμα ο ίδιος.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε κ. Σερίφη να περιγράψετε αν θέλετε – εννοείται – τις συνθήκες; Μας έχετε πει με ποιον τρόπο μπήκατε στην Οργάνωση. Σκεφτήκατε ορισμένα πράγματα, ασπαζόσασταν ορισμένες ιδέες, μπήκατε στην Οργάνωση. Μπορείτε να μας πείτε σας παρακαλώ τις συνθήκες υπό τις οποίες αποχωρήσατε χωρίς να πείτε ονόματα άλλων; Δεν ζητάω αυτό. Νομίζω με παρακολουθείτε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που μου έχετε κάνει μέχρι τώρα και έχω απαντήσει επί μακρόν.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Οργάνωση αυτή λέτε εσείς ότι ένας από τους λόγους που αποχωρήσατε ήταν ότι ενώ περιμένατε να υπάρχει μία συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων και στην συμμετοχή, εκεί όπου συμμετείχατε εσείς δεν είχατε λάβει μέρος στην λήψη της απόφασης αλλά στην εκτέλεσή της.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω ερωτηθεί και το έχω απαντήσει.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε σας παρακαλώ την ερώτηση. Τα επίπεδα αυτά όσον αφορά την λειτουργία της Οργάνωσης, αυτό με ενδιαφέρει και μόνο, της λήψεως αποφάσεων, της ενημερώσεως αυτών που θα συμμετείχαν σε μία ενέργεια και της εκτέλεσης της ενέργειας. Μιλάμε για τρία επίπεδα. Ήταν αυτά τα τρία επίπεδα στα οποία λειτουργούσε η ομάδα αυτή στον χρόνο που συμμετείχατε ως μέλος;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θα απαντήσω τίποτε άλλο πέρα από αυτά που έχω δηλώσει μέχρι τώρα στην απολογία μου.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Κύριε Σερίφη, ήδη απαντήσατε ότι πλην ενός μεμονωμένου επεισοδίου με τον κ. Διώτη που είπε «έχουμε τα περίστροφα› δεν δεχθήκατε πιέσεις. Σας ερωτώ ευθέως, δεχθήκατε πιέσεις να ενοχοποιήσετε τον κ. Γιάννη Σερίφη;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θα απαντήσω για κανέναν άλλον από τους συγκατηγορούμενούς μου. Απολογούμαι και θέλω να γίνει σεβαστό αυτό από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Απολογούμαι μόνο για τον εαυτό μου και για κανέναν άλλον.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ναι κ. Σερίφη, θα βοήθαγε η απάντηση και τον κ. Γιάννη Σερίφη. Είστε Θεσπρωτός;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Εσείς όμως δεν συμφωνείτε ότι επιλεγήκατε ως Θεσπρωτός για να ενοχοποιήσετε τον κ. Γιάννη Σερίφη;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θα απαντήσω σε οτιδήποτε δεν με αφορά.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Έχετε ήδη απαντήσει. Είσαστε κάποια στιγμή υποψήφιος να γίνεται οδηγός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να γίνει;

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Οδηγός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ποτέ. Ο μόνος διαγωνισμός ο οποίος συμμετείχα – διαγωνισμός – ήταν βάσει του ΑΣΕΠ μόνο για την πρόσληψή μου στο ΟΑΣΑ. Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ και δεν έχω κάνει ποτέ καμία αίτηση για πρόσληψή μου στο δημόσιο.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Υπάρχουν μέλη της 17Ν τα οποία εσείς γνωρίζετε, τα οποία είναι εκτός Δικαστηρίου;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν απαντώ σε ερωτήσεις οι οποίες δεν με αφορούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτήθηκε από τον κ. Ζαϊρη και είπε «δεν απαντώ›.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε κατηγορούμενε, θα αναφερθώ σε δυο κομμάτια της προανακριτικής σας απολογίας της 22ας Ιουλίου. Το ένα αφορά την περίπτωση του Βρανόπουλου γιατί τυχαίνει να είμαι συνήγορος .....

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω την προστασία σας. Είπα ότι δεν απαντώ σε ερωτήσεις οι οποίες δεν με αφορούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον ρωτάμε, δεν θέλει να απαντήσει για Βρανόπουλο. Δεν την επιτρέπω.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εκτός από αυτό το οποίο αφορά τον Βρανόπουλο ....

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Νομίζω ότι εξακολουθεί ο κ. Παπαδημητρίου να δημιουργεί εντυπώσεις με την υπόθεση Βρανόπουλου.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, δεν προσπαθώ....

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ προστατεύστε με επιτέλους.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν προσπαθώ, απλώς θέλω να βρω την αλήθεια επειδή παρίσταμαι ως συνήγορος πολιτικής αγωγής για τον υπάλληλό του, τον οδηγό τον κ. Γρίσπο και επειδή λέτε ότι «δεν έχω δει τον μακαρίτη Βρανόπουλο›. Γι αυτό ήθελα να πω αν είχατε δει τον οδηγό του στην παρακολούθηση, αλλά αφού δεν θέλετε να απαντήσετε, να μην απαντήσετε.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ήμουν σε καμία παρακολούθηση. Μην θέτετε γεγονότα τέτοια τα οποία δεν έχουν......

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το διαψεύδετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απάντησε σε μας ότι δεν είχε καμία σχέση με τον Βρανόπουλο.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επειδή το αναφέρει στην προανακριτική του απολογία και είπε ότι δεν τους ασκήθηκε καμία πίεση, γι αυτό επανέρχομαι. Σε ένα άλλο μέρος της προανακριτικής απολογίας αναφέρει τα εξής: «βρήκαμε ένα Ι.Χ αυτοκίνητο που ικανοποιούσε τις προϋποθέσεις μας και κάποιος από εμάς, δεν θυμάμαι ποιος αφαίρεσε τις πινακίδες. Τα εργαλεία για την αφαίρεση των πινακίδων συνήθως τραβοκατσάβιδα τα είχε ο Τάκης ο οποίος πήρε και τις πινακίδες μετά την αφαίρεσή τους. Ο Τάκης επίσης μας προμήθευσε με γάντια τα οποία φορούσαμε κατά την διάρκεια της αφαίρεσης των πινακίδων καθώς και τα όπλα. Εμένα συγκεκριμένα μου είχε δώσει ένα περίστροφο 38άρι›. Αυτά τα διαψεύδετε ή όχι;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είπα δεν αναφέρομαι σε κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς μου. Αναφέρομαι μόνο σε ότι έχω κάνει εγώ. Παρακαλώ πολύ να γίνει σεβαστό αυτό.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πώς δικαιολογείτε ότι πέραν από τα διαρρηκτικά εργαλεία οπλοφορούσατε όλοι κι εσείς;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έδωσα απάντηση σε κάποια στιγμή γι αυτό το γεγονός και είπα ότι δεν είναι δυνατόν να πηγαίναμε ποτέ να πάρουμε πινακίδες με όπλα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ¶ρα διαψεύδετε αυτά τα οποία καταθέσατε τότε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, είναι κάτι που δεν το έχω αναφέρει εδώ.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας το υπέβαλαν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το ανέφερε αυτός.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Και πώς το επιβεβαιώνει στην κα Ανακρίτρια;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, είπε ο άνθρωπος «δεν το ανέφερα εγώ, το έγραψαν›. Θα τα εκτιμήσουμε εμείς αυτά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τα επιβεβαιώνει γιατί μπορούσε να τα αρνηθεί και να τα διαψεύσει ενώπιον του κ. Ανακριτού αλλά δεν είδαμε τίποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει αξία αυτό.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Η Ασφάλεια τους το έβαζε για να φορτώσει οπλοκατοχή. Έδωσε απάντηση σε αυτό στην απολογία του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα η κακιά Αστυνομία τα έκανε. Τα έχουμε πει εδώ μέσα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γιατί βρήκε αυτόν και δεν βρήκε κάποιον άλλον;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν είχαμε καμία άλλη καλύτερη Αστυνομία δεν θα έκανε τίποτα, δεν θα έβρισκαν τίποτα.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ¶ρα κατά την γνώμη του είναι όλα κατασκευασμένα. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, παρακαλώ μην ανατρέπετε την αποδεικτική αξία ενός εγγράφου που διαβάστηκε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν ανατρέπω. Ανέλαβε την ευθύνη για τις τρεις πράξεις....

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρά το γεγονός ότι δεν νομιμοποιείστε να κάνετε ερωτήσεις καταλήγετε και σε συμπεράσματα τελείως αυθαίρετα και είναι απαράδεκτο αυτό.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελείως αυθαίρετο είναι κ. συνήγορε. Δεν είπε τέτοια πράγματα ο άνθρωπος.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όσον αφορά το πρώτο σας είπα ότι είμαι συνήγορος πολιτικής αγωγής για τον κ. Γρίσπο τον οδηγό. Όσον αφορά το άλλο ο κ. κατηγορούμενος είπε ότι ανέλαβε την ευθύνη για τις τρεις πράξεις. Επειδή είχε μιλήσει πρωτύτερα γι αυτό τον ρώτησα.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με νοιάζει γιατί ρωτήσατε. Τελείωσε, έδωσε μία απάντηση αλλά δεν ερμηνεύσατε σωστά αυτά που είπε.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δεν ερμήνευσα. Να μας τα ερμηνεύσει ο ίδιος με περισσότερες λεπτομέρειες....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ερμήνευσε σε μας και εμείς τα καταλάβαμε. Ας τα καταλάβετε όλοι. Εμείς καταλάβαμε τι είπε. Μην τα ανατρέπουμε όλα.

Η κα Βόζεμπεργκ έχει το λόγο.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ενταχθήκατε σε αυτή την ομάδα όπως εσείς την είχατε αντιληφθεί στις αρχές του ΄89 κ. Σερίφη;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μάλιστα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Γνωρίζετε ότι έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Πέτσου τον Μάιο του ΄89. Όταν έγινε γνωρίζατε εσείς ότι ανέλαβε την ευθύνη η Οργάνωση στην οποία συμμετείχατε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Όχι, δεν το γνώριζα.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πότε το πληροφορηθήκατε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Έχω δώσει απαντήσεις για το πότε και πώς αντιλήφθηκα για το πού βρισκόμουν.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Όταν μεταγενέστερα πληροφορηθήκατε ότι η 17Ν στην οποία συμμετείχατε, γνωρίζατε αν η επιλογή του στόχου του Γιώργου Πέτσου έγινε με συλλογική διαδικασία ή ποιος την υπέδειξε; Δεν θέλω να μου πείτε όνομα, σέβομαι την απολογία σας. Αν γνωρίζετε ότι η επιλογή....

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας λέω και πάλι, σεβαστείτε το γεγονός ότι απολογούμαι μόνο για τις πράξεις τις οποίες εγώ συμμετείχα και για τις οποίες.....

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν έγινε κατανοητή η ερώτησή μου.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είναι κατανοητή η ερώτησή σας απλά δεν επιθυμώ να απαντήσω σε οτιδήποτε άλλο δεν αφορά προσωπικά τη δική μου συμμετοχή.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν σας ζητώ να μου πείτε αν συμμετείχαν και ποιοι. Αν ήταν αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης ή υπόδειξη από συγκεκριμένο άτομο;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα, δεν μπορώ να ξέρω οτιδήποτε άλλο και δεν μπορώ να απολογηθώ για την 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα τρώμε τις μέρες έτσι. Ήδη έχουμε καθυστερήσει.

Κ. ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Δι’ υμών κ. Πρόεδρε μία ερώτηση στον κ. κατηγορούμενο. Είπατε κ. κατηγορούμενε ότι η πρώτη ενέργεια στην οποία συμμετείχατε ήταν μία έκρηξη βόμβας σε μονοκατοικία. Είναι σωστό αυτό;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μάλιστα.

Κ. ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Θα μπορούσατε να μου πείτε για τον τρόπο με τον οποίο εξετελέσθη χωρίς να θίγουμε άλλα πρόσωπα για τα οποία έχετε ρητά δηλώσει ότι δεν θέλετε να αναμιγνύετε ή να αναφερθείτε για τον τρόπο με τον οποίο εξετελέσθη η πράξη αυτή;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Στην απολογία μου περιέγραψα την συμμετοχή μου και τον ρόλο μου σε αυτήν την ενέργεια.

Κ. ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Στην ενέργεια αυτή ο ρόλος σας ποιος ήταν ακριβώς;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ήταν απλά παρακολούθηση και τίποτε άλλο. Δεν είχα καμία εμπειρία από εκρηκτικούς μηχανισμούς και ούτε ποτέ απέκτησα.

Κ. ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Ο μηχανισμός αυτός ήταν ωρολογιακός;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ξέρω να σας απαντήσω για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζω. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε, δεν καταλάβατε τώρα ποια είναι η θέση του; Εγώ δεν θα ρωτήσω πράγματα τα οποία ήδη ο άνθρωπος έχει πει ότι «εγώ ασκώ το δικαίωμα σιωπής›. Με ακούσατε εμένα να τον ρωτήσω τίποτα; Τίποτα δεν τον ρώτησα. Μην τον ρωτάμε τα ίδια και τα ίδια πράγματα.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν είπα ποτέ το δικαίωμα της σιωπής για να αποφύγω κάποιες ερωτήσεις. Εγώ δέχομαι όλες τις ερωτήσεις απλά σας είπα να σεβαστούν όλοι την επιθυμία μου να παραμείνω κατηγορούμενος και να μην μεταβληθώ σε μάρτυρα κατηγορίας. Δεν ασκώ δικαίωμα σιωπής.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Ευθύς εξ αρχής δεν άσκησε δικαίωμα σιωπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όταν του ρωτήθηκε για λεπτομέρειες για την δική του συμμετοχή είπε «δεν σας λέω τίποτε άλλο›. Δεν είναι δικαίωμα σιωπής εκείνο; Δικαίωμά του ήταν να το πει.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Δικαίωμα σιωπής όσον αφορά στο αναφερθεί σε άλλα ονόματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις λεπτομέρειες και της δικής του δράσης είναι «εγώ δεν επιθυμώ να της πω›. Τον ρωτήσαμε πολλές φορές.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Είπε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και για το Συκούριο πώς έγινε να μας πει λεπτομέρειες λέει «δεν λέω›.

Σ. ΡΑΠΤΗΣ: Το είπε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί έκανε ο ίδιος στην Τράπεζα, ρωτήθηκε. Δεν θέλει να το πει.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μπορώ να σας απαντήσω τί έκανα εγώ αλλά η συμμετοχή μου είναι τέτοια που σχεδόν πέρασε απαρατήρητη. Αν είδατε τους μάρτυρες που ήρθαν εδώ κανένας δεν μίλησε, αυτό που είπα εγώ ότι εγώ πήγα στο πατάρι. Εδώ ήρθαν μάρτυρες και είπαν ότι επάνω στο πατάρι ανέβηκε ένας. Η συμμετοχή ήταν τέτοια που πέρασε απαρατήρητη γιατί εγώ ο ίδιος προσπαθούσα να επιδιώξω να περάσω απαρατήρητος. Δεν είχα καμία πρόθεση ούτε να βγάλω πιστόλια, ούτε να απειλήσω, ούτε τίποτα. Όπως και στο Πολεμικό Μουσείο ήμουν στην είσοδο. Εδώ ήρθαν μάρτυρες και σας περιέγραφαν για 4 δράστες. Εγώ δεν υπήρχα πουθενά γιατί όντως ήμουν στην είσοδο του Μουσείου. Κανένας δεν πρόσεξε την συμμετοχή την δική μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούσατε να μην το έχετε πει και καθόλου.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Θα μπορούσα κι αυτό να επικαλεστώ. Θα μπορούσα να επικαλεστώ όλα αυτά και να λέω ότι δεν συμμετείχα πουθενά. Εγώ έρχομαι εδώ και κάνω κατάθεση ψυχής γι αυτά που με αφορούν εμένα προσωπικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντιλαμβάνομαι εγώ πλήρως, θέλω όμως να τα καταλάβουν και οι άλλοι.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Θέλω αυτό να το σεβαστείτε όλοι σας και να με αφήσετε να παραμείνω κατηγορούμενος. Δεν θέλω έπ’ ουδενί να γίνω εγώ εφαλτήριο για την απόδειξη οποιαδήποτε ενοχής οποιουδήποτε από τους συγκατηγορούμενούς μου.

Κ. ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, αυτά είναι γνωστά, τα σέβομαι, τα είπατε και προηγουμένως και σας ανέφερα από την αρχή ότι δεν πρόκειται να αναφερθούμε σε άλλα πρόσωπα πλην υμών. Στο ζήτημα το συγκεκριμένο τώρα σας ρωτάω, ήσασταν παρών στην συγκεκριμένη ενέργεια και είπατε ότι παρακολουθούσατε την έκρηξη. Παρακολουθούσατε μήπως τυχόν έρθουν στο σημείο της έκρηξης άλλα πρόσωπα ή παρακολουθούσατε μήπως γίνεται αντιληπτοί. Τί ακριβώς ρόλο είχατε;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Σας είπα και πάλι ότι παρακολουθούσα μόνο την διαδικασία και παρακολουθούσα το να μην υπάρξει κίνδυνος για τραυματισμό οποιουδήποτε τυχαίου που θα μπορούσε εκείνη την ώρα να βρίσκεται στο σημείο αυτό.

Κ. ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Συνεπώς επρόκειτο για μηχανισμό ο οποίος ήταν ωρολογιακός;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω.

Κ. ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Οι εντολές που είχατε ήταν ότι αν έρθει κάποιος περαστικός να τον σταματήσετε, τί ακριβώς είχατε λάβει ως εντολή;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στην συμμετοχή μου. Απλά έλεγχα τον χώρο.

Κ. ΚΑΠΕΛΑΚΗΣ: Δεν είχατε συγκεκριμένες εντολές λοιπόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει κάτι από έναν ο οποίος νομίζει ότι κάτι επιβαρύνθηκε; Για τον κ. Τζωρτζάτο δεν είπε τίποτα ο άνθρωπος.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επικαλούμαι το άρθρο 366 παράγραφος 1 στο τέλος κ. Πρόεδρε. Μία διευκρινιστική ερώτηση. Έχει γίνει κάποιο λάθος. Στην πρώτη κατάθεση στην Αστυνομία αναφέρεται στο τέλος ότι η παρούσα έκθεση άρχισε να συντάσσεται στις 01:25 και περατώθηκε την 12:45 ώρα τις 22 Ιουλίου. Φέρεται ο κ. Σερίφης μετά από 3 ώρες να έχει προσαχθεί και στην Ανακρίτρια. Αυτό είναι σωστό; Δηλαδή την ίδια ημέρα μόλις τελείωσε η 12ωρη εξέταση στην Αντιτρομοκρατική, μετά από 3 ώρες σας πήγαν στην Ανακρίτρια;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι ακριβές αυτό.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ακριβές, ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Θα ήθελα την άποψή σας με δεδομένο ότι όταν εσείς πηγαίνατε στην κα Ανακρίτρια έχουν γίνει και άλλες ανακριτικές πράξεις εκ μέρους της. Δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνει κάποιος στην κα Ανακρίτρια. Δεν σας εξέπληξε, δεν προβληματιστήκατε, βέβαια δεν είστε νομικός, το γιατί σας πήγαν πρώτα στην Ασφάλεια και όχι κατευθείαν στην κα Ανακρίτρια η οποία εκ του νόμου είναι αρμόδια για την διερεύνηση των κακουργημάτων;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω πάνω σε νομικά ζητήματα. Όπως είπατε κι εσείς δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αν σας έκανε κάποια έκπληξη, αν σας προβλημάτισε αυτό.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Δεν ήξερα καν τις διαδικασίες, δεν είχα ποτέ εμπλακεί σε τέτοιες διαδικασίες ούτε προσαγωγής. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε τέτοιες διαδικασίες, είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω σε εδώλιο. Είναι ακριβώς έτσι όπως το λέω.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ότι μετά από 3 ώρες κατευθείαν σας πήγαν στην Ανακρίτρια.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ακριβώς. Όχι 3 ώρες, ήταν και λιγότερο ακόμη από 3 ώρες.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Και λιγότερο ακόμα;

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ναι.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Αυτό θα μου επιτρέπετε να πω ότι έχει πολύ μεγάλο νομικό ενδιαφέρον. Θα τα πούμε αργότερα.

Θ. ΣΕΡΙΦΗΣ: Αυτά θα τα εκτιμήσετε εσείς, δεν μπορώ εγώ να πω τίποτε περισσότερο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα έχουμε τον κ. Τέλιο. Παρακαλείται να προσέλθει ο κ. Τέλιος. Μπορείτε αν θέλετε να κάθεστε, γιατί μου έχει πει ο κ. Πρωτέκδικος κάποιο πρόβλημα και μου το υπενθυμίζει διαρκώς.

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα ορθοστατικής υπότασης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οπότε πέφτετε κάτω. Να υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω του, αν χρειαστεί να τον υποστηρίξει.

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από το Δικαστήριό σας γιατί σε πάρα πολλές από τις συνεδριάσεις σας δεν μπορούσα να είμαι παρών. Αυτό οφείλεται στις παρενέργειες μιας φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθώ και μου δημιουργεί διάφορα προβλήματα όπως ζάλη, υπνηλία, ορθοστατική υπόταση και αναγκάζομαι να αποχωρώ κάποιες φορές.

Ύστερα θα ήθελα να μου επιτρέψετε να έχω μια σελίδα μόνο μπροστά μου για κάποιες σημειώσεις και θα προσπαθήσω όσο μπορώ από μνήμης να ανασυγκροτήσω τα γεγονότα.

Προέρχομαι από μια οικογένεια ανθρώπων πνευματικά προικισμένων θα έλεγα, οι οποίοι με δίδαξαν από πολύ μικρό μια αρχή: να μην εμπιστεύομαι τα φαινόμενα και να ψάχνω να βρω τη βαθύτερη κρυμμένη αλήθεια που υπάρχει πάντοτε σχεδόν πίσω από αυτά. Ακολουθώντας αυτή την αρχή και εφαρμόζοντάς την σε κοινωνικό-πολιτικά γεγονότα, οδηγήθηκα με μαθηματική ακρίβεια στην Αριστερά, από τα μαθητικά μου ακόμη χρόνια.

Ως μαθητής τελείωσα το Λύκειο με άριστα και πέτυχα ως υπότροφος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα της Νομικής Σχολής. Όμως διέκοψα τις σπουδές μου και συνέχισα στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, πήρα το πτυχίο μου και μετά ξαναπέτυχα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Πολιτικής και Ιστορίας.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψα ποτέ να εργάζομαι σε διάφορα εργαστήρια αργυροχοϊας και στου αδελφού μου. Είχα διαπιστώσει ότι με την Αριστερά υπήρχε ένα πρόβλημα: σε όποιο μέρος της γης προσπάθησε να εφαρμοστεί είχαμε παρεκκλίσεις σε καθεστώτα σταλινικά. Αυτό το πρόβλημα με έκανε να αποστραφώ την Αριστερά και να μείνω χωρίς πολιτική στέγη γιατί δεν μπορούσα να ταυτιστώ ούτε με του δυτικού τύπου αστική δημοκρατία, ούτε όμως και με τα καθεστώτα τύπου Σοβιετικής Ένωσης.

Είχα διακρίνει εν τω μεταξύ εγκαίρως ότι το πρόβλημα που βρισκόταν στην καρδιά της πολιτικής, δεν ήταν άλλο από αυτό της εξουσίας και το πως θα αντιμετώπιζαν τα διάφορα συστήματα που θα πραγματεύονταν στην πράξη ή θα τα πραγματεύονταν θεωρητικά.

Εμπνευσμένος από τη γαλλική εξέγερση του 1871 και την Γαλλική Κομμούνα των Παρισίων που ήταν αντιεξουσιαστική στο περιεχόμενό της, μιας και προέβλεπε την κατάργηση του κράτους και τη βαθμηδόν απονέκρωση όλων των μορφών καταστολής ή εξαναγκασμού. Έτσι με τη γαλλική εξέγερση αυτή πέρασα σε μια αντιεξουσιαστική οπτική των πραγμάτων και άρχισα να βλέπω τα πράγματα από μια νέα σκοπιά.

Φρόντισα να κάνω κάποιες γνωριμίες σοβαρές στον αντιεξουσιαστικό χώρο και να συμμετέχω κι εγώ σε κάποιες πρωτοβουλίες που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Αυτή μου η δυνατότητα επειδή μετακινιόμουν λόγω των σπουδών μου και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, λάμβανε χώρα και στις δυο πόλεις και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να με ταυτίσετε με τους κουκουλοφόρους που σπάνε περίπτερα ή πυρπολούν μισο-χρεωμένα αυτοκίνητα συμπολιτών μας γιατί μια ταύτιση θα ήταν και προσβλητική και λαθεμένη εντελώς. Η δράση μου ήταν κόσμια, σοβαρή και προσηνής.

Το καλοκαίρι του 1987 πήγα διακοπές στην Ικαρία. Εκεί γνώρισα τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό μέσω ενός άλλου κοινού μας φίλου. Στις συναντήσεις που κάναμε ο Χριστόδουλος Ξηρός έδειξε ενδιαφέρον για το άτομό μου και μετά από αρκετό καιρό συζητήσεων μου είπε ότι αν ήθελα μπορούσα να γνωρίσω κάποιους ανθρώπους στην Αθήνα, που μπορεί να τους ενδιέφεραν οι απόψεις μου. Δέχτηκα την πρόταση μη βλέποντας κάτι ύποπτο σε αυτό. Οι συζητήσεις εξακολούθησαν όλο το χρόνο μαζί με τον κοινό μας φίλο από την Ικαρία, αλλά και μεταξύ του Χριστόδουλου Ξηρού και εμού.

Την άνοιξη του 1988 ο Χριστόδουλος Ξηρός μου υπενθύμισε την πρόταση του καλοκαιριού να γνωρίσω τους φίλους του αυτούς. Εγώ πράγματι δέχτηκα. Στην αρχή γνώρισα τον Λουκά και μετέπειτα γνώρισα τον Μιχάλη και τον Σταμάτη, έτσι μου συστήθηκαν τουλάχιστον.

Κατά τα φαινόμενα συμφωνούσα σε πάρα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα στην κρατική καταστολή των κοινωνικών αγώνων, στις λειτουργίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ή σε άλλα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος όπως το ζήτημα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

Αυτές οι συζητήσεις συνεχίστηκαν για όλο το χρόνο, διακόπηκαν για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο συνεχίστηκαν πάλι. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η παρατεταμένη φιλολογία με είχε βάλει σε κάποιες υποψίες και ήθελα πλέον να δω τι ακριβώς συμβαίνει. Γι’ αυτό κι έβαλα εγώ το ζήτημα της δράσης. Βάζοντας το ζήτημα της δράσης, το έκανα για να μπορέσω να καταλάβω τι ακριβώς συνέβαινε με αυτούς τους ανθρώπους.

Κάποια στιγμή το Δεκέμβριο του ’88 εντελώς αναπάντεχα για εμένα ο Λουκάς μαζί με τον Χριστόδουλο μου είπαν ότι βρίσκομαι στον πυρήνα της 17Ν και πως το ψευδώνυμο του Χριστόδουλου ήταν Μανόλης και πως όλοι οι άλλοι που είχα γνωρίσει ήταν μέλη της ομάδας αυτής και τα ονόματα με τα οποία μου είχαν συστηθεί ήταν ψεύτικα.

Εγώ στην αρχή νόμισα πως πρόκειται για κάποιο αστείο, μου διευκρίνισαν όμως ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Μάλιστα, έγινε συζήτηση για κάποια θέματα που αφορούσαν την Οργάνωση, για κάποια αστεία περιστατικά που συνέβαιναν κατά τη γνώμη τους σε κάποιες από τις ενέργειες που έκαναν.

Μου μίλησαν για κάποιους κωδικούς της Οργάνωσης και για άλλα ζητήματα που αφορούσαν την Οργάνωση. Την Οργάνωση αυτή την έλεγαν «εταιρεία› αυτό ήταν το συνθηματικό. Πρέπει να πω ότι θεωρώ ότι την τακτική του Λουκά μελετημένη, γιατί τα ζητήματα τα οποία συζητούσαμε ήταν τέτοια, που μόνο να συμφωνούσε κανείς μπορούσε με αυτά.

Υπήρχαν όμως διαφωνίες. Εγώ διαφώνησα με την Οργάνωση 17Ν και το διευκρίνισα αυτό από την πρώτη στιγμή, τους είπα ότι διαφωνώ με την Οργάνωση αυτή. Τότε ο Λουκάς ήταν καθησυχαστικός και μου είπε «Μην στενοχωριέσαι, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα πάντα και θα συζητήσουμε τις διαφωνίες σου και οι διαφωνίες σου θα καμφθούν›.

Πράγματι ξεκίνησε μια συζήτηση η οποία κράτησε σε μάκρος, αλλά αντί να καμφθούν οι διαφωνίες μου γίνονταν όλο και πιο έντονες. Οι διαφωνίες μου αυτές αφορούσαν ζητήματα πολιτικά, ιδεολογικά, ζητήματα τακτικής και στρατηγικής. Ο Λουκάς διατηρούσε την ψυχραιμία του ακόμη όταν ο Μανόλης την είχε χάσει και γυρνώντας στον Λουκά είπε το εξής: «Γιατί ασχολούμαστε με αυτόν; Δεν τον απολύουμε να τελειώνουμε και με αυτόν και με τις διαφωνίες του;›.

Εκεί πραγματικά πανικοβλήθηκα και πάγωσε το αίμα μου. Τότε συνειδητοποίησα τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχω και πως εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, έπρεπε να πάρω κι εγώ μια θέση πάνω σε όλα αυτά. Το αδιέξοδο ήταν δεδομένο. Παρ’ όλα αυτά μου είπε ο Λουκάς να βρεθούμε την άλλη μέρα στο ίδιο μέρος, για να συζητήσουμε πως θα αρθεί αυτό το αδιέξοδο.

Πράγματι την επόμενη βρεθήκαμε στην ίδια καφετέρια στα Ιλίσια και εκεί συζητήσαμε για το πως μπορεί να λυθεί το ζήτημα αυτό. Μου είπε ο Λουκάς ότι θα έπρεπε να πάρω μέρος σε κάποια ενέργεια της Οργάνωσης που θα γινόταν εκείνο τον καιρό και που αφορούσε εισαγγελείς. Η ενέργεια αυτή θα ήταν η ενέργεια εναντίον του Εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη.

Στην ενέργεια αυτή θα έπρεπε να πάρω μέρος εγώ πυροβολώντας τον Εισαγγελέα. Επαναστάτησα. Του είπα ότι διαφωνώ με τις θανατικές καταδίκες, μου διευκρίνισε όμως ο Λουκάς ότι δεν πρόκειται για δολοφονία αλλά ότι ήθελαν μόνο να τον πυροβολήσουν στα πόδια, να τον τραυματίσουν για παραδειγματισμό. Διαφώνησα και με αυτή την προοπτική και είπα ότι εγώ δεν χειρίζομαι όπλα, ούτε θέλω να μάθω να χειρίζομαι όπλα.

Μου είπε τότε ότι μπορώ να κάνω τον τσιλιαδόρο αν θέλω, δηλαδή να περιμένω στη γωνία και να δώσω το σύνθημα πότε θα εμφανιστεί ο Εισαγγελέας. Του είπα ότι δεν μπορώ ούτε αυτό, γιατί τον άνθρωπο αυτό δεν τον γνώριζα γιατί δεν είχα λάβει μέρος στις προηγούμενες παρακολουθήσεις των προηγούμενων ημερών. Τότε μου είπε για να μην έχουμε σοβαρότερα προβλήματα μεταξύ μας θα πρέπει να πάρεις μέρος ως απλός παρατηρητής. Δέχτηκα να το κάνω αυτό, με την προϋπόθεση να είμαι άοπλος.