Πολιτική
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 19:07

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (27/08/2003) Μέρος 8/8

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε αν θυμάστε αν οι προκηρύξεις είναι σύμφωνες με αυτό που μας είπατε πριν, ότι σας είπε ο κ. Κουφοντίνας μετά από την επίθεση κατά Παλαιοκρασσά; Στις προκηρύξεις θα σας θυμίσω εγώ ότι η Οργάνωση εκφράζει την βαθιά της λύπη και την βαθιά της οδύνη, δίνει διάφορες εξηγήσεις για τους λόγους που δεν έγινε το χτύπημα, αναβλήθηκε μάλλον 2-3 φορές. Πιστεύετε ότι αυτά συμφωνούν με την φράση που σας είπε ο κ. Κουφοντίνας μετά το χτύπημα;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Παρότι μου είπε αυτή την φράση πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στην ψυχολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα αυτό.

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Δηλαδή;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Αυτό που είπε.

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Δηλαδή και θεωρεί ψυχρά ότι είναι πόλεμος και υπάρχουν απώλειες και εκφράζει την βαθιά του λύπη;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Μάλιστα.

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Δηλαδή δεν θεωρείτε ότι όλη αυτή η κατάσταση συνέβαλε και στην απόφασή σας να εγκαταλείψετε τελικά την Οργάνωση;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Δεν σας κατάλαβα.

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Δηλαδή δεν θεωρείτε ότι αυτό είναι αναντίστοιχο, υπάρχει μια αναντιστοιχία;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Ναι, υπάρχει μια αναντιστοιχία αλλά αυτό είναι το γεγονός.

κ. ΤΣΕΒΑΣ: Ευχαριστώ, δεν έχω καμία άλλη ερώτηση.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Κύριε Πρόεδρε, να ερωτηθεί εάν γνωρίζει ποιοι συμμετείχαν στην δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γνωρίζετε ποιοι συμμετείχαν;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Όχι, δεν γνωρίζω.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Θα ήθελα να υπενθυμίσετε στον κ. κατηγορούμενο ότι στην απολογία του ενώπιον του κ. Πάνου Πετρόπουλου ο κ. κατηγορούμενος καταθέτει ότι «θυμάμαι και θέλω να σας καταθέσω ότι θυμάμαι ότι πριν γίνει η δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη, όταν ακόμη την συζητούσαν εγώ είχα εκφράσει έντονες αντιρρήσεις λέγοντας ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έβλαψε κανέναν›. Θα ήθελα να τον ρωτήσετε κ. Πρόεδρε ποιοι έκαναν τις συζητήσεις και ενώπιον ποιου προέβαλε εκείνος αντιρρήσεις για την συγκεκριμένη δολοφονία;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Η συζήτηση έγινε μεταξύ εμού και κάποιων βασικών μελών της ομάδας που δεν θυμάμαι τώρα ποιων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα μέλη ήταν και οι εκτελεστές του Παύλου Μπακογιάννη.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Δεν θυμάστε κανένα πρόσωπο, ούτε σε ποιο πρόσωπο προβάλλατε αντιρρήσεις για την δολοφονία;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Πρέπει να ήταν στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Το αντικείμενο της συζήτησης; Τί συζητούσαν; Συζητούσαν για το αν θα πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη δολοφονία, συζητούσαν για το σχέδιο;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Για το αν θα πρέπει να γίνει.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Τί συγκεκριμένα έλεγαν; Θυμάστε κ. κατηγορούμενε;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Όχι, δεν θυμάμαι.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Τον κ. Ηρακλή Κωστάρη τον αναγνωρίζετε ως τον Χάρη της Οργάνωσης;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Μάλιστα.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω δι’ υμών κ. Πρόεδρε τον κ. κατηγορούμενο εάν υπήρχε άλλο μέλος της Οργάνωσης από αυτά που γνώριζε το οποίο να είχε εκφράσει αντίστοιχες επιφυλάξεις με τις δικές του ως προς την χρήση ένοπλης βίας.

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Όχι, δεν ήξερα άλλο μέλος.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Όταν πήγατε στο κρησφύγετο της Πανόρμου και συναντήσατε τον Λάμπρο και το Νικήτα, στο υπόγειο του διαμερίσματος αυτού διαπιστώσατε την ύπαρξη εργαστηρίου πλαστογραφίας;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Μάλιστα. Όχι στην Πανόρμου, στα Πατήσια.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Στα Πατήσια στην Πάτμου. Μπορείτε να περιγράψετε από τί απαρτιζόταν αυτό το σύστημα;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Είχε νομίζω έναν φωτεινό πίνακα που έχουν οι γραφίστες, είχε έναν πάγκο εργασίας με διάφορα εργαλεία επάνω, φωτισμό και τα παράθυρά του ήταν κλειστά με μαύρα χαρτιά για να μην φαίνεται απ’ έξω αν κάποιος εργάζεται μέσα ή όχι.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Όταν εκδηλώσατε την επιθυμία να αποχωρήσετε είπατε ότι για να σας δελεάσουν σας πρότειναν να καταστείτε μέλος αποκλειστικής απασχολήσεως. Έτσι δεν είναι;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Έχετε καταθέσει στον κ. Ανακριτή ότι η ιδιότητα αυτή του μέλους αποκλειστικής απασχολήσεως θα σας εξασφάλιζε για όλη σας τη ζωή τα προς το ζην, έτσι έχετε καταθέσει. Το επιβεβαιώνετε αυτό;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Δηλαδή θα σήμαινε αυτό ότι δεν θα χρειαζόταν να ασκήσετε κανένα άλλο βιοποριστικό επάγγελμα από τούδε και στο εξής;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Δηλαδή να υποθέσω ότι οι απολαβές που θα είχατε θα ήταν αντίστοιχες τουλάχιστον ενός μισθού;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Χωρίς να μπορείτε να προσδιορίσετε το ύψος. Μπορείτε;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Όχι, δεν νομίζω.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Ποιος σας το πρότεινε αυτό;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Δεν θυμάμαι.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Έχετε πει όμως ότι ήταν ο κ. Κουφοντίνας.

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Δεν το θυμόμουν.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργίου έχει το λόγο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπε προηγουμένως κ. Πρόεδρε ότι στη ληστεία της Τράπεζας Εργασίας συμμετείχαν 4 άτομα τα οποία κατονόμασε και 2 άτομα τα οποία δεν γνώριζε. Παρακαλώ να τον ρωτήσετε εάν μπορεί να μας βεβαιώσει ότι τα δύο άτομα που δεν γνώριζε είναι μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχει πολιτική αγωγή της Τραπέζης κ. Πρόεδρε;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό σας πείραξε ή αν ψάχνουμε άλλους;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με πείραξε αν νομιμοποιείστε ή δεν νομιμοποιείστε να κάνετε ερωτήσεις.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εσάς πρέπει να σας βολεύει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτήθηκε κ. Γεωργίου.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ήθελα να ερωτηθεί ο κ. κατηγορούμενος εάν είχε γίνει κάποια συζήτηση για τις δολοφονίες Μομφεράτου και Ρουσέτη, αν είχε ακούσει κάτι, ποιοι συμμετείχαν ή κάποιο σχόλιο να είχε γίνει;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Όχι, δεν είχα ακούσει κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Υπεράσπιση έχει το λόγο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να θέσω ένα θέμα ενώπιον του Δικαστηρίου, έχει απόλυτη σχέση με την κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα. Κύριε Πρόεδρε λαμβάνοντας αφορμή από την απολογία του κ. Τέλιου ενώπιον της κας ανακρίτριας το τέλος της απολογίας του γράφονται τα ακόλουθα κατά λέξη: «Ζητώ να υποβληθώ σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και θα ήθελα εάν κρατηθώ να εισαχθώ σε ψυχιατρικό τμήμα› Είναι ένα αίτημα του κατηγορούμενου στηριζόμενος στη διάταξη του άρθρου 200 του Κ.Ποιν.Δ.

Δοθέντος όμως ότι ο ζητών να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη έχει ήδη μαρτυριοποιηθεί και η όλη διαδικασία και οι ερωτήσεις εκ μέρους όλων των παραγόντων της δίκης ζητούν τη μαρτυρία του κ. Τέλιου και προς την ενοχή εταίρων συγκατηγορουμένων του, θα ήθελα να υπομνήσω στο Δικαστήριο το άρθρο 210 της δικονομίας το οποίο ορίζει: «Όποιος διενεργεί ανάκριση ή και το Δικαστήριο, μπορεί να μην εξετάσει κάποιο μάρτυρα που βρίσκεται προφανώς σε διανοητική κατάσταση, ώστε να μην είναι σε θέση να παραστήσει τα γεγονότα όπως έχουν συμβεί›.

Η Υπεράσπιση δεν ισχυρίζεται ότι ο μάρτυρας είναι σε τέτοια κατάσταση, όμως εκ των αναγνωσθέντων εγγράφων, αναφέρομαι στην από 19/4/2002 ψυχιατρική γνωμάτευση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης της 3ης ψυχιατρικής κλινικής, η οποία λέει τα εξής: «Όπως προκύπτει από τα μητρώα καταγραφής των ασθενών της Γ’ πανεπιστημιακής ψυχιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ο κ. Τέλιος Κων/νος νοσηλεύτηκε στην κλινική μας το έτος 2001 με τη διάγνωση: «διαταραχή πανικού σε έδαφος μεταιχμιακής διαταραχής προσωπικότητας›.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα παρακολουθείται στο ψυχοθεραπευτικό ιατρείο της κλινικής, λαμβάνοντας παράλληλα ανθυψυχωτική αγωγή. Πιστεύω το Δικαστήριό σας γνωρίζει τι σημαίνει ψύχωση, ώστε ο ασθενής να έχει ανάγκη ανθυψωτικής αγωγής.

Συνεχίζει η βεβαίωση: «Λόγω επιμονής της συμπτωματολογίας θεωρείται απαραίτητη η επ’ αόριστον παραμονή του στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη σταθερή υποστήριξή του από το οικείο περιβάλλον και επίσης την απρόσκοπτη συνέχεια της ψυχιατρικής φροντίδας από τις υπηρεσίες μας›.

Το αίτημα περί του οποίου θα σας υποβάλλω επιτρέψτε μου το πρωί να διατυπωθεί εγγράφως, διότι είναι αίτημα και θα πρέπει το Δικαστήριο κατ’ εφαρμογή του άρθρου 210 να κρίνει επί του θέματος, βεβαίως εάν επρόκειτο περί μάρτυρος θα εναπέκειτο εις την κρίση του Δικαστηρίου συναγωμένων από τα εκδηλούμενα συμπτώματα.

Επειδή όμως πρόκειται και περί κατηγορούμενου, πέραν της εναντιώσεως και της ακυρότητας την οποία θεωρούμε ότι προκαλεί η μαρτυροποίηση του συγκατηγορουμένου –αυτό έχει το Δικαστήριό σας αποφανθεί μέχρι τούτε- και εντάξει επιφυλασσόμεθα περαιτέρω να επανέλθουμε.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα και νομίζω ότι επιβάλλεται πλέον, θα ήταν διαρκούσης της διαδικασίας, αν δεν κρίνετε ότι πρέπει να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη κατ’ εφαρμογή των συνδυασμένων διατάξεων 200 και 210, να διαταχθεί η διαρκούσης της διαδικασίας κλήτευση του κ. Ιακωβίδη ψυχιάτρου Αναπληρωτή Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου η βεβαίωση υπάρχει στη δικογραφία, για να εκθέσει στο Δικαστήριο σε τι συνίσταται η ψυχική νόσος εκ της οποίας υποφέρει ο κ. Τέλιος και τι επίπτωση δύναται να έχει ενόψει των οριζομένων από το άρθρο 210 του Κ.Ποιν.Δ.

Επιφυλαχθείτε αν θέλετε για αύριο, ώστε να έχω τη δυνατότητα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν επιφυλάσσομαι για τίποτα. Εσείς θα πείτε τι θέλετε τώρα και θα δούμε εμείς τι θα κάνουμε. Δεν θα ροκανίζω εγώ το χρόνο, τα είπαμε αυτά.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, δεν είναι θέμα ροκανίσματος του χρόνου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για όνομα του Θεού δηλαδή, να δούμε τι άλλο θα ζητήσετε! Λοιπόν, εσείς θα κάνετε το αίτημά σας και εμείς θα σκεφτούμε μετά τι θα κάνουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε με όλο το σεβασμό, εάν το αίτημα αυτό πρόκειται να υποστηριχθεί και με νομολογιακά δεδομένα, δεν χάθηκε ο κόσμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε το αύριο.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Η ώρα είναι 3 παρά, εντάξει το να επιφυλαχθείτε και να έχετε και την ηρεμία διαρκούσης της διαδικασίας?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ εσείς κάνετε το αίτημά σας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όπως νομίζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα, τελείωσαν όλα τα άλλα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η παράκλησή μου είναι η εξής: δείτε το, δεν είναι προς θάνατον, εγώ δεν σας είπα ούτε να καθυστερήσουμε, ούτε τίποτα. Αντιθέτως θα σας έλεγα να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό η εξέταση του κ. Τέλιου και είναι άλλο θέμα εάν θέλετε να σταθμίσετε. Εναπόκειται στην κρίση σας η αξιολόγηση οιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς εναπόκειται στην κρίση μας. Δεν καταλαβαίνουμε; Δεν θα δούμε τα χαρτιά αυτά εμείς; Δεν τον βλέπουμε τον άνθρωπο;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν τα είδατε τα χαρτιά. Υποβλήθηκε ένα αίτημα στην ανάκριση επί του οποίου δεν υπάρχει απάντηση. Αυτό δεν σας δημιουργεί ένα πρόβλημα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάθε αίτημα το οποίο μας κάνουν στην ανάκριση εμείς καθόμαστε και απαντάμε;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Με συγχωρείτε, όταν υποβάλλεται όταν υποβάλλεται ένα αίτημα; Δηλαδή εις τι συνίσταται η ακρόαση; Ομιλούμε ως ώτα μη ακουόντων εδώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ώτα ακουώντων εκείνα τα οποία πρέπει και όχι σε διολισθήσεις της διαδικασίας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ποια είναι η διολίσθηση; Δηλαδή αν ο κ. Τέλιος είχε υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη θα διολιστεί το Δικαστήριο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Θέστε τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εγώ θα καλέσω να καταγραφεί το αίτημα, θα το δώσω αύριο το πρωί και από εκεί και πέρα κάντε ό,τι νομίζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως θα κάνουμε ό,τι πρέπει.

Ο κ. Πρωτέκδικος έχει τον λόγο.

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Να διευκρινίσω δυο θέματα γι’ αυτό το ζήτημα που ανέκυψε. Όντως υποβάλλαμε το προηγούμενο καλοκαίρι στην κα τακτική ανακρίτρια το αίτημα για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, στη συνέχεια η δικογραφία όπως γνωρίζετε καλύτερα μεταβιβάστηκε στο Εφετείο, ο κ. Εφέτης ανακριτής σιωπηλώς απέρριψε και γι’ αυτή του την πράξη προσφύγαμε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο Συμβούλιο Εφετών στη συνέχεια απέρριψε την προσφυγή μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνατε εδώ κανένα αίτημα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης; Πάμε δηλαδή θα φάμε το χρόνο μας; Όλα έχουν ένα όριο. Μην τα περάσετε όλα τα όρια, ήδη τα έχετε ξεπεράσει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Δεν κάνω αίτημα κ. Πρόεδρε. θέλω να διευκρινίσω ότι ο κ. Τέλιος παρακολουθείται και από ιδιώτη επίκουρο Καθηγητή νευρολογίας ψυχιατρικής. Το τελευταίο διάστημα υποβάλλαμε αντιρρήσεις ενώπιον του Συμβουλίου για την παράταση της προσωρινής κρατήσεως πέραν του 12μηνου προσκομίζοντας και ανάλογη βεβαίωση του ιδιώτη ιατρού, την οποία το Συμβούλιο θεώρησε ως αίτησή μας για την κατάσταση προσωρινής κράτησης την οποία και απέρριψε διότι έκρινε ότι δεν υπάρχει ζήτημα.

Για να βοηθήσω μόνο τη διαδικασία εμείς σαφέστατα δεν θέτουμε τέτοιο ζήτημα, όμως επειδή ο κ. Τέλιος παρακολουθείται ήδη πλέον του έτους στη φυλακή και από τον κ. Δημόπουλο και από τον κ. Φιλιππάκη εάν καταλείπεται η οποιαδήποτε αμφιβολία στο Δικαστήριό σας για την πνευματική κατάσταση του κατηγορούμενου είναι πάρα πολύ εύκολο να κληθούν, τον παρακολουθούν, έχουν την ιδιότητα του πραγματογνώμονα και θα μπορέσουν πολύ γρήγορα να λύσουν το πρόβλημα. Εμείς δεν ζητούμε κάτι τέτοιο, εάν επιμείνουν οι συνάδελφοί μου πάντως υπάρχει λύση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά τα ζητάμε νωρίτερα, δεν τα ζητάμε τελευταία στιγμή. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος λέει δεν θέλω τίποτα.

Ο κ. Ραγκούσης έχει τον λόγο.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Συντασσόμεθα με το αίτημα το οποίο υπέβαλε ο κ. Σταμούλης την επέκταση και την ερμηνεία την οποία έδωσε ο κ. Πρωτέκδικος και πιστεύουμε ότι η ψυχική υγεία του εξεταζόμενου κατηγορούμενου αποτελεί κύριο συστατικό της εδραίωσης της αληθείας για την οποία πασχίζετε. Από πλευράς των δύο κατηγορούμενων του κ. Σάββα και του κ. Χριστόδουλου Ξηρού, δεν επιθυμούμε να υποβάλλουμε ερωτήσεις, θέλουμε μόνο ένα σχολιασμό και δήλωση με το 141.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν τελειώσει θα κάνετε το σχολιασμό. Πάντως δεν θέλετε ερωτήσεις.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τώρα θα κάνω τον σχολιασμό αν μου δίνετε τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ακούμε.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Οι κατηγορούμενοι κ.κ. Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο η εξουσία με κύρια έκφρασή της τις δυνάμεις καταστολής πίεσαν και εκμεταλλεύτηκαν ένα ψυχικά τραυματισμένο άνθρωπο και την ανοχή που επέδειξε το Δικαστήριό σας στην εξέταση της κατάθεση αυτής. Στον κ. Τέλιο εκφράζουμε τη συμπάθειά μας για τον ψυχικό καταναγκασμό που υπέστη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε για την βραχύτητά σας.

Ο κ. Μυλωνάς έχει τον λόγο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι προφανές ότι ο κ. Τέλιος είπε πολλά και διάφορα και λεπτομέρειες κιόλας εις βάρος του εντολέα μου του κ. Τζωρτζάτου τα οποία φυσικά αρνούμαστε. Προϋπόθεση για να θέσουμε κάποιες ερωτήσεις είναι να είμαστε σίγουροι και εμείς ως υπερασπιστές και πρωτίστως το Δικαστήριό σας, ότι η διανοητική υγεία του κατηγορούμενου και χρησιμοποιώ συνειδητά τη διατύπωση του άρθρου 200 παρ. 1 είναι τέτοια που μας επιτρέπει να θεωρήσουμε ότι οι λεπτομερείς τοποθετήσεις εις βάρος του κ. Τζωρτζάτου, ανταποκρίνονται σ’ ένα ψυχικά υγιές άτομο.

Επίσης το άρθρο 200 παρ. 2 μιλάει για ανάγκη ψυχιατρικής παρατήρησης. Θεωρούμε και επιπρόσθετα νομίζω και η ίδια η εικόνα του κ. κατηγορούμενου τον οποίο σεβόμαστε απολύτως και ο τρόπος που μιλάει, ή ο τρόπος που εκφέρει τον λόγο, δείχνουν έναν άνθρωπο που η διανοητική του υγεία έχει περάσει κάποιες περιπέτειες να το πω κομψά και με όλο μου το σεβασμό.

Με δεδομένο επίσης ότι ο ίδιος ο κ. Τέλιος έχει ζητήσει να γίνει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και με δεδομένο επίσης ότι και εδώ στην φυλακή όπως ακούστηκε παρακολουθείται από ψυχίατρο, νομίζω ότι προϋπόθεση για να θέσουμε οποιαδήποτε ερώτηση είναι πρώτον να μας πουν τι είδους φάρμακα παίρνει αυτή την περίοδο που βρίσκεται στη φυλακή, γιατί ξέρετε κ. Πρόεδρε ότι η λήψη κάποιων φαρμάκων όταν αφορά μάλιστα ενδεχομένως θέματα ψύχωσης όπως ανέφερε ο κ. Σταμούλης, έχουν άμεση επίδραση στη διανοητική ικανότητα και στη διανοητική υγεία του οποιουδήποτε κατηγορούμενου.

Πρώτο αίτημά μας συμπληρωματικά σε όσα πολύ σωστά εξέθεσε ο κ. Σταμούλης να μας αναφερθεί ποια είναι τα φάρμακα που λαμβάνει ο κ. Τέλιος εδώ στη φυλακή και θα έλεγα ότι ακόμη καλύτερα για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κατάσταση της διανοητικής υγείας του κ. Τέλιου, ας έρθει ο ψυχίατρος που τον παρακολουθεί εδώ στη φυλακή, να μας ενημερώσει αρμοδίως για το ποια είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Τέλιος γιατί αυτό είναι δεδομένο, ο ίδιος τα παραδέχεται και να μας εξηγήσει αν τα όσα είπε και ιδίως οι λεπτομέρειες που φαίνεται να θυμάται εις βάρος πολλών συγκατηγορουμένων του και ιδίως του κ. Τζωρτζάτου ανταποκρίνονται πράγματι στην πραγματικότητα -κάτι που εμείς το αρνούμαστε- ή ενδεχομένως είναι αποκυήματα της φαντασίας του ή των όποιων ψυχικών διεργασιών γίνονται εντός του κατηγορούμενου, τον οποίο δηλώνω και πάλι σεβόμαστε απολύτως, αλλά όπως καταλαβαίνετε, έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον κ. Τζωρτζάτο και για τα ερωτήματα που θα θελήσουμε τυχόν να θέσουμε στον κ. Τέλιο, να ξέρουμε το απλό πράγμα: είναι ένας κατηγορούμενος που είναι ψυχικά υγιής; Ναι ή όχι; Ανάλογα με την απάντηση που θα πάρουμε, θα δούμε και τι ερωτήματα θα κάνουμε.

Γιατί εντελώς διαφορετικά θα κριθεί η αξιοπιστία ενός κατηγορούμενου που καταθέτει πολλές αρνητικές λεπτομέρειες για τον κ. Τζωρτζάτο όταν αυτός είναι ψυχικά ασθενής και εντελώς διαφορετικά όταν πρόκειται για ένα ψυχικά υγιές άτομο. Σημειώνω βέβαια ότι ο ίδιος αποδέχεται ότι και παλαιότερα έχει νοσηλευτεί για ψυχιατρικό πρόβλημα και ο ίδιος έχει ζητήσει μια ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

¶ρα σε συνέχεια των όσων λέγει ο κ. Σταμούλης, συμπληρωματικά αν θέλετε, το μίνιμουμ που πρέπει να γίνει είναι να έρθει ο ψυχίατρος που παρακολουθεί τον κ. Τέλιο εδώ, να μας ενημερώσει για την κατάστασή του και να ενημερωθούμε λεπτομερώς για τα φάρμακα που παίρνει για την καταπολέμηση των όποιων ψυχικών προβλημάτων έχει. Αυτό είναι προϋπόθεση για να δούμε αν θα κάνουμε κάποιες ερωτήσεις. Αλλιώς θα αξιολογήσουμε τη στάση ενός ανθρώπου κι αλλιώς τη στάση ενός ψυχικά υγιούς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Δικαστές, από την τρίωρη περίπου απολογία του κατηγορούμενου του κ. Τέλιου προκύπτει ολοφάνερα και το είδαμε όλοι ακόμη και η άσκηση της ψυχιατρικής, ότι ο κ. Τέλιος στην απολογία του είχε ειρμό, συνέχεια και συνέπεια σε όσα έλεγε. Ήταν δε και πολύ προσεκτικός στη διατύπωση των απόψεών του.

Κύριε Πρόεδρε είναι μια άψογη απολογία από έναν άψογα σκεπτόμενο άνθρωπο και μάλιστα δεν χρησιμοποίησε χειρόγραφο. Δείγμα και της δύναμής του και της εμπιστοσύνης του στον εαυτό του και ότι πρέπει να εδραιώσει και περαιτέρω. Κατόπιν τούτου δεν τίθεται θέμα να κλητευθεί ο ιατρός κ. Ιακωβίδης ή οτιδήποτε άλλο και ό,τι λέγεται είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό κ. Πρόεδρε ότι οι έχοντες σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, μεταφέρονται και κρατούνται στο ψυχιατρικό παράρτημα των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού. Οι ψυχίατροι της φυλακής όταν για ένα κρατούμενο δεν συζητούν να μεταχθεί εκεί, σημαίνει ότι το πρόβλημά του, όποιο κι αν είναι αυτό, αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα που δεν είναι σπουδαίο και χορηγείται βεβαίως η αγωγή η οποία είναι η κατάλληλη.

Να υπενθυμίσω επίσης στον κ. Σταμούλη ότι τα λεγόμενα αντι-ψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν δίδονται σε ψυχωτικούς ούτε σε αυτούς που έχουν ψύχωση, αλλά είναι σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν ευρύτατα, καθώς επίσης και το ότι είναι γνωστό δεν χρειάζεται να μας το πουν αυτό οι ψυχίατροι, είναι στις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις ότι η λεγόμενη διαταραχή πανικού, είναι μια ψυχική κατάσταση από την οποία υποφέρει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, χωρίς να χαρακτηρίζεται κανείς από αυτούς ψυχωτικός, ως πάσχων δηλαδή από ψύχωση ή ως μη έχων σώας τας φρένας.

Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι έχετε να κάνετε με κάποιον ο οποίος έχει και συνείδηση των δικών του προβλημάτων, αυτής της συναισθηματικής μορφής και όπως ασφαλώς διευκρίνισε όχι διανοητικής μορφής και τα εκθέτει καθώς και το ότι είναι υπό παρακολούθηση και εντός της φυλακής με την επισήμανση ότι ουδέποτε έχει κριθεί αναγκαίο να μεταχθεί στο ψυχιατρικό παράρτημα αποδεικνύει ότι ουδείς λόγος συντρέχει γι’ αυτό το οποίο ζητεί η Υπεράσπιση.

¶λλο πράγμα αποδεικνύεται. Η Υπεράσπιση είναι τόσο ανίκανη εκ των πραγμάτων όχι εξ αιτίας της απολογίας του κ. Τέλιου η οποία ήταν συνταρακτική πραγματικά να υποβάλλει οποιαδήποτε ερώτηση, διότι τι να ρωτήσει η Υπεράσπιση του κ. Χριστόδουλου Ξηρού ο οποίος αναφερόταν στον «πριονισμένο Εισαγγελέα› ή τους «μελιτζανάτους νεκρούς μιας επίθεσης›. Τι να ρωτήσει κανείς εκεί;

Και επειδή δεν μπορεί να ρωτήσει τίποτε, κατέφυγε σε κάτι το οποίο είναι αθέμιτο, βεβαίως δικονομικά επιτρεπτό, αλλά ηθικά αθέμιτο, δηλαδή να πλήξει το πρόσωπο αυτό που είναι φωνή μέσα σε αυτή τη δίκη που δείχνει ότι ακόμη και για κάποιον που συμμετέχει έστω περιφερειακά σε μια Οργάνωση βάρβαρη αυτής της μορφής, υπάρχει περιθώριο μετάνοιας, μεταμέλειας, ήθους και συγγνώμης.

Αυτόν τον άνθρωπο που σήμερα εδώ κατέθεσε την ψυχή του η Υπεράσπιση θέλει να τον πλήξει με αυτό τον τρόπο. Δεν θα πω τίποτα άλλο κ. Πρόεδρε, δεν χρειάζεται να έρθει κανείς εδώ, γιατί η φωνή αυτή που ακούστηκε σήμερα, έκλεισε τα στόματα όλων αυτών οι οποίοι δεν σέβονται ούτε και τα θύματα τα οποία προκάλεσαν.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Χωρίς να θέλω να κρίνω τις προθέσεις και με όλο τον προσήκοντα σεβασμό προς τους συναδέλφους της Υπεράσπισης, το αίτημα αυτό αντικειμενικά κατά τη δική μου εκτίμηση άγει στο να μετατρέψει το Δικαστήριό σας σε Δικαστήριο της Μόσχας των αλήστων εκείνων ημερών της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης των δικών της Μόσχας και της κήρυξης όλων εκείνων οι οποίοι διαφωνούσαν με το καθεστώς εν προκειμένω με τη 17Ν και εκφράζει τη μετάνοιά του, να τους βγάλουν τρελούς.

Αυτό, είναι ένα εκβιαστικό δίλημμα στο οποίο το Δικαστήριο δεν πρέπει να υποκύψει, διότι υποβάλλεται στα πλαίσια μιας ιδεολογικής αντιπαράθεσης την οποία προσπαθούν οι κατηγορούμενοι να διεξάγουν εδώ, μεταφέροντας μέσα σε αυτή την αίθουσα τέτοια πράγματα και τα παραδείγματα είναι πολλά.

Κάνω έκκληση όχι διότι φοβούμαι το τι θα καταθέσει εδώ οποιοσδήποτε ψυχίατρος που θα κληθεί, αλλά κάνω έκκληση να μην μετατραπεί το Δικαστήριό σας σε Δικαστήριο της Μόσχας.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε θέλω να πω κατ’ αρχήν ότι το θέμα είναι επιστημονικό, αναφέρθηκε ήδη και ο κ. Αναγνωστόπουλος. Η κατάθλιψη είναι μορφή τέτοια που να επιτρέπει αυτή την αγωγή η οποία χορηγείται στον κ. Τέλιο δεν είναι όμως μορφή ψυχωτικής συνδρομής, τέτοιας που να μπορεί να δημιουργεί θέμα διανοητικής κατάστασης του κατηγορούμενου που να μην μπορεί να εξεταστεί.

Θέλω να πω ότι πραγματικά με λυπεί ιδιαίτερα η αναβίωση ενός είδους σταλινικής τρομοκρατίας μέσα από αυτά τα επιχειρήματα, η οποία προσπαθούσε όλους τους διαφωνούντες να τους βγάλει?.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ έχω την άποψη ότι αυτή η προσπάθεια να βγάλουν ένα άνθρωπο τρελό προκειμένου να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του και όσα πράγματα κατέθεσε ενώπιόν σας τα οποία πράγματι μπορώ να πω ότι είναι η πιο ειλικρινή απολογία η οποία άκουσα μέχρι τώρα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε θέλω να πω ως τελευταίο το εξής: τελικά και ο σεβασμός στο πρόσωπο του κατηγορούμενου που πρέπει να οφείλεται καταβαραθρώθηκε με τη συγκεκριμένη στάση της Υπεράσπισης. Από εκεί και πέρα ό,τι λέει ο καθένας του αρμόζει και του αξίζει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Προκληθήκαμε πολύ και πρέπει να απαντήσουμε μετά την Πολιτική Αγωγή που δικαιούμαστε κι εμείς να πούμε δυο σκέψεις. Νομίζω ότι δεν είναι η Υπεράσπιση αυτή η οποία έθεσε θέμα ψυχιατρικής παρατήρησης λόγω αμφιβολίας της διανοητικής υγείας του κατηγορούμενου, αλλά ο ίδιος και η δική του η Υπεράσπιση. Δεν είμαστε εμείς οι υπόλοιποι για να αντιμετωπίσουμε το μαρτυροποιηθέντα κατηγορούμενο ότι αμφισβητούμε τη διανοητική του υγεία, είναι ο ίδιος.

Εάν όμως το Δικαστήριό σας κρίνει ότι όσα έχει καταθέσει εδώ αρκούν για να σχηματίσει άποψη για τη διανοητική του υγεία, αυτό εναπόκειται στην εξουσία του δικαστηρίου. Εκεί δεν έχουμε λόγο να πούμε. Όμως δεν δεχόμαστε να κατηγορούμαστε ότι εμείς θέτουμε θέμα διανοητικής υγείας τη στιγμή που είναι εμφανέστατο και βεβαίως δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα εμποδιζόταν το Δικαστήριό σας προκειμένου να στηρίξει σε μια τόσο σημαντική δίκη την απόφασή του, να διατάξει μια σύντομη παρατήρηση. Από εκεί και πέρα δεν θα πέσουμε εμείς στην παγίδα που μας στήνει η Πολιτική Αγωγή να αρχίζουμε να αξιολογούμε το περιεχόμενο της μαρτυρικής του κατάθεσης.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η Υπεράσπιση του Χριστόδουλου Ξηρού συντάσσεται καθ’ ολοκληρίαν με το αίτημα του κ. Σταμούλη, γιατί δεν είναι δυνατό εσείς προσωπικά και το Δικαστήριό σας να λέγετε και να καταργείτε τους μάρτυρες με ειδικές γνώσεις και να σας μιλάνε για ψυχική υγεία η Πολιτική Αγωγή. Πιστεύω ότι η δικονομία δίνει όλη την ευχέρεια να εξεταστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον Κόκκινο Μάη λοιπόν.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Κόκκινο Μάη κ. Πρόεδρε, στη δικονομία αναφέρομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο τώρα θα αποσυρθεί προς διάσκεψη και θα διακόψει αμέσως για αύριο. Αύριο δεν πρόκειται να πει κανένας τίποτα. Δεν θα μου φάτε εμένα 15 μέρες εδώ πέρα! Σας παρακαλώ πάρα πολύ, είμαι πολύ ανεκτικός αλλά σας είπα δεν θα επιτρέψω άλλες διολισθήσεις. Τελειώσαμε! Ό,τι χαρτιά έχετε να μου τα δώσετε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αν έχετε την καλοσύνη, κατ’ αρχήν θέλω ειλικρινά να εκφράσω τη λύπη μου διότι ίσως κατέστην αίτιος να εκτραπεί η Πολιτική Αγωγή σε πραγματικές ύβρεις, οι οποίες εμμέσως έπληξαν και το Δικαστήριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνω;

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή πως είναι δυνατό να γίνονται υπαινιγμοί ότι υπάρχει ισχυρισμός από της πλευράς της Υπερασπίσεως ότι το Δικαστήριό σας θυμίζει δίκες της Μόσχας. Φίλτατε κ. Καθηγητά, επιτρέψτε μου να παρατηρήσω «ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντος σας›.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι είναι ηθικώς απαράδεκτο αυτό το οποίο έθεσε η Υπεράσπιση, ηθικά αποδοκιμαστέο. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αυτό αποτελεί ευθείαν ύβρις κατά της Υπερασπίσεως. Ένα και μόνο ενδιαφέρει την Υπεράσπιση.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τελειώνουμε. Μας ακούει ο κόσμος και θα λέει «Δεν θέλει κανένας να τελειώσει αυτή η δίκη›. Καταλαβαίνετε; Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος! Έχουμε όλοι μια ευθύνη εδώ μέσα. Όσοι δεν την καταλαβαίνουν δεν με ενδιαφέρει, να μην έχουν συνείδηση καθόλου να την καταλάβουν.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πολύ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ευθύνη όλων μας εδώ πέρα! Ετούτη η δίκη πρέπει να τελειώνει! Σας παρακαλώ πάρα πολύ ό,τι άλλο έγγραφο έχετε να το δώσετε και το Δικαστήριο αποσύρεται προς διάσκεψη. Δεν έχετε; Φεύγουμε. Δεν θα κάτσω να κάνω κουβέντες μαζί σας. Τελειώσαμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Εισαγγελέα να έχει την υπομονή να ακούσει την Υπεράσπιση εφόσον καλώς ή κακώς η δικονομία της δίδει ένα προνόμιο: να παίρνει τελευταία τον λόγο. Ο κ. Εισαγγελεύς βεβαίως υπεραμύνθηκε της ορθότητας και της ακρίβειας των καταθέσεων κλπ. Θα μπορούσε η Υπεράσπιση αν είχε την πρόθεση παρελκύσεως της δίκης να θέσει ένα τέτοιο θέμα αμφισβήτησης της ευθύτητας και της ακρίβειας των κατατεθέντων από τον κ. Τέλιο δια των αγορεύσεών της.

Δεν θα μπορούσαμε τότε χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της δικογραφίας να πούμε όσα λέμε, να μιλήσουμε τελευταίοι και να αφήσουμε μια εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι το Δικαστήριο στηρίχθηκε στην κατάθεση ενός ανθρώπου του οποίου η ψυχική διάνοια ήταν κλονισμένη.

Δεν το κάναμε αυτό και αντί να μας ευχαριστήσει ο κ. Εισαγγελέας και να συνηγορήσει την έλευση του ψυχιάτρου για να βεβαιωθεί η ψυχική κατάσταση και η ψυχική υγεία του κ. Τέλιου, οπότε θα είχε ένα επιχείρημα υπέρ της ακρίβειας και της αλήθειας των καταθέσεων και ξεστράτευσε εναντίον της Υπεράσπισης με τον ισχυρισμό ότι η κατάθεση του κ. Τέλιου ήταν άψογη κατά πάντας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα το ψάξουμε.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Εναπόκειται στο Δικαστήριό σας. Και μην μου πείτε ότι αυτό το αίτημα συντελεί στην παρέλκυση της δίκης. Διαρκούσης της διαδικασίας να έρθει ένας ψυχίατρος εδώ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ξέρετε από την αρχή.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μα με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε, δεν πρόκειται -τουλάχιστον προσωπικά από εμένα- να γίνει καμία ερώτηση στον κ. Τέλιο. Ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται, είναι ότι δεν θέλω να νομιμοποιήσω την ακυρότητα της διαδικασίας η οποία προκαλείται εξ αυτής της τακτικής. Συνεπώς πρέπει να είμαι συνεπής με αυτά που λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ωραία. Το Δικαστήριο αποσύρεται προς διάσκεψη και διακόπτει για αύριο στις 09:00.