Κόσμος
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003 07:18

«Κακή ιδέα η διοίκηση του Ιράκ από τον ΟΗΕ», λέει σύμβουλος του Πενταγώνου

Ο Ρίτσαρντ Περλ, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Πενταγώνου, απέκλεισε την πιθανότητα της διοίκησης του Ιράκ από τον ΟΗΕ υποστηρίζοντας ότι «είναι κακή ιδέα», σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Figaro».

«Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι προσαρμοσμένο ώστε να αντιμετωπίζει τις καινούριες απειλές, όπως η διεθνής τρομοκρατία», είπε ο πρώην πρόεδρος και πλέον απλό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Αμυνας του Πενταγώνου.

«Η χάρτα του ΟΗΕ δεν επιτρέπει την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας, ακόμη και αν υπάρχει μια πραγματική απειλή για την ειρήνη στον κόσμο», πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Βόρεια Κορέα, «το πυρηνικό πρόγραμμα της οποίας έχει μεγάλους κινδύνους», τους οποίους «ο ΟΗΕ αποδείχτηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει».

«Σήμερα η λύση είναι να δώσουμε την εξουσία στους Ιρακινούς μόλις αυτό καταστεί εφικτό», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσυρθούν από το Ιράκ «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

«Το κυριότερο λάθος μας (...) είναι ότι δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε στενά με τους Ιρακινούς πριν από τον πόλεμο, έτσι ώστε η ιρακινή αντιπολίτευση να είναι έτοιμη να πάρει αμέσως στα χέρια της τα πράγματα», υποστήριξε.

Ο Περλ εκτίμησε ότι «η Γαλλία είχε άδικο», όταν ήθελε να δώσει περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούσαν για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. «Το ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής ήταν και παραμένει κρίσιμο», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι «σύντομα» θα βρεθούν τα όπλα αυτά.