Κόσμος
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003 09:19

Σήμερα η κατάθεση του Τόνι Μπλερ για την αυτοκτονία Κέλι

Μία από τις δυσκολότερες ημέρες του Τόνι Μπλερ ξημέρωσε σήμερα, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να καταθέσει στην επιτροπή Χάτον και να εξηγήσει στον δικαστή τις συνθήκες που οδήγησαν στην αυτοκτονία του κορυφαίου συμβούλου του υπουργείου Αμυνας για το ιρακινό οπλοστάσιο,καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.

Η κατάθεση Μπλερ θα είναι ανοικτή στο κοινό και τους δημοσιογράφους, αλλά δεν θα μεταδοθεί από την τηλεόραση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναμένεται να καταθέσει γύρω στις 12:30' μ.μ., ώρα Ελλάδος και θα κληθεί να εξηγήσει, πώς δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του Ντέιβιντ Κέλι, όταν ο άτυχος καθηγητής είχε ομολογήσει στους ανωτέρους του στο υπουργείο Αμυνας, ότι είχε συναντηθεί με τον δημοσιογράφο του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν.

Ο καθηγητής Κέλι, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία λίγο μετά την κατάθεσή του σε επιτροπή της Βουλής για ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο το πρωθυπουργικό γραφείο είχε διογκώσει την απειλή από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Μετά τον Μπλερ, θα καταθέσει στην επιτροπή ο πρόεδρος του BBC, Γκάβιν Ντέιβις και ο δημοσιογράφος και στενός φίλος του καθηγητή Κέλι, Τομ Μάνγκολντ. Χθες κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής του δικαστή Χάτον ο υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν.

Ο Χουν, που ήταν πολιτικός προϊστάμενος του καθηγητή Κέλι, επέμεινε στη θέση, ότι δεν υπήρξαν από πλευράς του εσκεμμένες προσπάθειες να αποκαλυφθεί δημόσια η ταυτότητα του πληροφοριοδότη του δικτύου.

Ο υπουργός Αμυνας «κάρφωσε» πάντως την Ντάουνιγκ Στρητ, τονίζοντας στον δικαστή Χάτον, ότι από τη στιγμή που ο καθηγητής Κέλι ομολόγησε ότι είχε συναντηθεί με δημοσιογράφο του ΒΒC, η απόφαση να διαρρεύσει στη δημοσιότητα ότι κάποιος ανώνυμος αξιωματούχος μίλησε, ελήφθη από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πιστός συνεργάτης του Μπλερ, ο 49χρονος Χουν, υποστήριξε ότι συνάντησε εντελώς τυχαία τον Κέλι σε γεύμα αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας τον περασμένο Απρίλιο όταν είχε ήδη αρχίσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ. Και πρόσθεσε ότι κατάλαβε ποιόν είχε συναντήσει τότε μόνο όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του Κέλι, στα μέσα του Ιουλίου.

«Ειλικρινώς δεν γνώριζα ότι μιλούσα με τον δόκτορα Κέλι. Μετά το θάνατό του το έμαθα. Μία από τις κόρες του εκλιπόντος μου το υπενθύμισε. Εγώ είχα μαζί του μια κουβέντα ρουτίνας όπως έχω συνήθως με αρκετούς αξιωματούχους», πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας.

Οι απαντήσεις του Τζεφ Χουν στην επιτροπή Χάτον αντιμετωπίζονται πάντως με έντονη δυσπιστία και αρνητικά σχόλια από τον βρετανικό Τύπο.

Σύμφωνα με την «Guardian», ο Χουν επιχείρησε να αποτινάξει τις ευθύνες που του έχουν αποδοθεί και παρουσίασε ως υπευθύνους, μεταξύ άλλων, τους συμβούλους του πρωθυπουργού, Πάουελ και Κάμπελ, μία ημέρα πριν από την κατάθεση του Τόνι Μπλερ στην επιτροπή.

Η εφημερίδα καυτηριάζει τη στάση του Χουν, ο οποίος «εμφανίζει τον εαυτό του να μη γνώριζε τίποτα από όσα συνέβαιναν», κάνοντας λόγο για «έλλειμμα αξιοπιστίας του».

Η «Daily Telegraph», σημειώνει επίσης ότι ο Χουν «προσπάθησε να σώσει την καριέρα του κατηγορώντας την Ντάουνινγκ Στριτ για τη δημοσιοποίηση του ονόματος του Ντέιβιντ Κέλι».