Πολιτική
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003 11:44

Aννα Καραμάνου: Οι Αμερικανοί αδιαφορούν για την αυξανόμενη βία κατά των γυναικών του Ιράκ

Την αδιαφορία των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ για την αύξηση της βίας εναντίον των γυναικών μετά την επίσημη λήξη του πολέμου, καταγγέλλει με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία ¶ννα Καραμάνου.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητάει από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ασκήσουν πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσουν αμέσως τα κρούσματα σεξουαλικής βίας, κακοποίησης και εμπορίας των γυναικών, «που αποτελούν κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

Η κ. Καραμάνου επικαλείται δηλώσεις της Προέδρου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση των Γυναικών στο Ιράκ, σύμφωνα με τις οποίες μετά την επίσημη λήξη του πολέμου περισσότερες από 400 γυναίκες έχουν απαχθεί, βιαστεί και συχνά πωληθεί υπό τα αδιάφορα βλέμματα των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν μετατρέψει τους ιρακινούς δρόμους «σε μία ζώνη χωρίς γυναίκες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση των Γυναικών στο Ιράκ, οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών πραγματοποιούνται τόσο από ομάδες σωματεμπόρων που ζητούν λίτρα ή πωλούν τις γυναίκες, όσο και από κακοποιούς που τις απάγουν με σκοπό το βιασμό.