Κόσμος
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003 12:17

Το Ιράν δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ κατά της Αλ-Κάϊντα

Το Ιράν «δεν έχει λόγο να συνεργαστεί» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο θέμα της καταστολής της δράσης της Αλ-Κάϊντα, «καθώς οι Αμερικανοί δεν συνεργάζονται με εμάς», στην αντιμετώπιση της αντικαθεστωτικής οργάνωσης Μουντζαχεντίν του Λαού, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, μιλώντας στο CNN.

«Η συνεργασία πρέπει να είναι αμοιβαία, δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς όσο οι Αμερικανοί δεν συνεργάζονται μαζί μας», τόνισε ο Χαραζί, απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους, που η Τεχεράνη αρνείται να δώσει στην Ουάσινγκτον πληροφορίες για τα μέλη της Αλ-Κάϊντα που κρατούνται στο Ιράν.

«Οι Αμερικανοί, δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας ενάντια σε τρομοκράτες που εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ιράν», τόνισε ο Χαραζί, αναφερόμενος στην οργάνωση Μουντζαχεντίν του λαού.

Ο Χαραζί επεσήμανε πάντως, ότι, το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί «πλήρως» με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει να αρθούν οιεσδήποτε «αμφιλεγόμενες» προτάσεις πριν την αποδοχή των επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

«Στείλαμε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, στην οποία τονίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για το Πρόσθετο Πρωτόκολλο», είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον, κατηγορεί την Τεχεράνη, ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη του ενεργειακού πυρηνικού του προγράμματος.