Πολιτική
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2003 13:41

Δίκη «17Ν» : Διεκόπη λόγω κωλύματος μέλους της έδρας

Μιάμιση ώρα νωρίτερα διέκοψε τη συνεδρίασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, λόγω κωλύματος μέλους της έδρας.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, οπότε και θα εξεταστεί ο Γιάννης Σερίφης από την έδρα και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Νωρίτερα και κατά την έναρξη της απολογίας του, ο Γιάννης Σερίφης, είπε : «Τελικά δεν έμαθα γιατί βρίσκομαι εδώ και με ποιά άλλη, εκτός του εξουσιαστικού τσαμπουκά, δικαιολογία», δηλώνοντας, στο δικαστήριο ότι δεν έχει απολύτως τίποτα να πει για να φωτίσει την εκδικαζόμενη υπόθεση.

Οπως τόνισε, θεωρεί ότι το δικαστήριο και η εξουσία αναμένουν από αυτόν να απολογηθεί για τις πολιτικές πεποιθήσεις του, οι οποίες, όπως είπε, είναι γνωστές στους διώκτες του επί 35 χρόνια. «Εχω ξανακαθήσει στο εδώλιο και αποδείχθηκε περίτρανα η σκευωρία των αρχών».

Ο Γιάννης Σερίφης υποστήριξε, ότι επί σειρά ετών διώκεται για τη συμμετοχή του σε μαζικούς αγώνες κατά της εξουσίας και έκανε λόγο για «κακία, εκδικητικότητα και προκατάληψη» του κράτους εναντίον του.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η δίκη της «17 Νοέμβρη» είναι πολιτική, καθώς τα κίνητρα που είχε με τη δράση της ήταν πολιτικά, όπως και οι στόχοι που επέλεγε.

Χαρακτήρισε τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο και αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου να θεωρήσει τη δίκη «ποινική», ο Γ.Σερίφης είπε «η απόφασή σας μπορεί να εξυπηρέτησε τα κόμματα και τις συγκυρίες, αλλά κανέναν δεν ξεγελάσατε».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο κ. Μιχάλη Μαργαρίτη, ο οποίος συχνά αναφέρει ότι δικάζει στο όνομα του λαού, ο Γιάννης Σερίφης είπε : «Δικάζετε στο όνομα ενός συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης και της εξουσίας του και όχι στο όνομα του λαού. Ο λαός ανήκει στον εαυτό του».

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε την εμπλοκή του στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη» κακοστημένη σκευωρία, που, όπως είπε, έχει στόχο να τον εξοντώσει λόγω της ανυπακοής του, αλλά και να σπιλώσει όσους αντιστάθηκαν στη χούντα και να φιμώσει το ακηδεμόνευτο κίνημα του αντιεξουαστικού αγώνα.

Ο Γιάννης Σερίφης, όταν τον κάλεσε σε απολογία ο πρόεδρος, ζήτησε να μην απολογηθεί σήμερα, καθώς, όπως είπε, έχει πυρετό. Το αίτημά του προκάλεσε το σχόλιο του κ. Μαργαρίτη:

_ Πρόεδρος : Α, για να έρθει κόσμος. Δεν πέφτουμε στην ίδια παγίδα, δεύτερη φορά. Το ίδιο είπε και ο κ. Κουφοντίνας και έφερε εδώ τους χειροκροτητές.

_ Γ. Σερίφης : Εξ'αρχής σκέφτεστε πονηρά. Εγώ δεν είχα ποτέ οπαδούς. Δεν περιμένω να έρθουν οπαδοί.

- Πρόεδρος : Ο παθών μαθών βλέπετε. Ξέρετε τι αθώος άνθρωπος ήρθα εδώ;

Η απολογία του Γιάννη Σερίφη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων