Του Γιώργου Γερακάρη
Μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους θα εκδοθεί το Πρακτικό του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου) για ένα πολύ σημαντικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορά τον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κορωπίου.
Όπως έγινε γνωστό, το επίμαχο σχέδιο συζητήθηκε ήδη στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ύστερα από σχετική εισήγηση της Συμβούλου Επικρατείας Αγγελικής Θεοφιλοπούλου.
Στις 30 σελίδες του Π.Δ. περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για ποικίλα θέματα που αφορούν ολόκληρη την παραλιακή ζώνη, (η νομιμότητα των οποίων θα κριθεί από το ΣτΕ). Όπως: Η απομάκρυνση του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, των Ναυτικών Ομίλων, της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, της Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας κ.λ.π. Επίσης, η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στη Βάρη και την Βάρκιζα, η μετατροπή υπόγειου χώρου στάθμευσης στον ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης σε «αίθουσα πολλαπλών χρήσεων», η κατασκευή στο Πάρκο Φλοίσβου υπαίθριου κινηματογράφου και στη Γλυφάδα κέντρου περίθαλψης θαλάσσιων ζώων. Ακόμη η κατασκευή κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων στην περιοχή Μαρίνας Αλίμου, η ανέγερση νοσηλευτικών κτιρίων και κτιρίων εκπαίδευσης στη Βάρη, η απαγόρευση γενικά, του μηχανοκίνητου αθλητισμού (τζετ σκι κ.λ.π.), καθώς και πληθώρα άλλων ρυθμίσεων σε όλη την παραλιακή ζώνη, που αφορούν πλείστα όσα θέματα. Από νυκτερινά κέντρα μέχρι αφαίρεση διαφημιστικών πινακίδων.
Ειδικότερα , με τις ρυθμίσεις αυτές:
· Επιβάλλεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης, ειδικά για τα εστιατόρια και αναψυκτήρια που βρίσκονται επί της παραλιακής λεωφόρου στα όρια των δήμων Βάρης και Κορωπίου, πριν από την ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους. Αυτό θα ισχύσει για όσες θέσεις απαιτούνται σύμφωνα με την προσέλευση του κοινού σε περιόδους αιχμής (Σαββατοκύριακα).
· Στο χώρο του λατομείου στο λόφο Μπαράκου του δήμου Βάρης επιτρέπεται η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, με προϋπόθεση την αποκατάσταση του περιβάλλοντος του λατομείου.
· Εντός των περιοχών αποκατάστασης φυσικού τοπίου και αττικής χλωρίδας και πανίδας, καθώς και προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων στα όρια των δήμων Αλίμου, Ελληνικού, Βούλας και Κορωπίου, διατηρείται το φυσικό ανάγλυφο και απαγορεύεται κάθε δόμηση. Επιτρέπονται, μόνο, διαμορφώσεις διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου.
· Το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών απομακρύνεται εντός του έτους 2008.
· Απομακρύνονται το αργότερο δύο έτη από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων οι Ναυτικοί Όμιλοι, το Κέντρο Εκπαίδευσης της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας Αθλητικής Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης. Η μετεγκατάστασή τους αποφασίζεται να γίνει στο χώρο του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγ. Κοσμά. Μέχρι την απομάκρυνσή τους επιτρέπεται η επισκευή (για λόγους χρήσεως και υγιεινής) των νομίμως υφισταμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για την χρήση που ασκείται σε αυτά.
· Νομίμως υφιστάμενες χρήσεις εστιατορίου στη Χερσονησίδα Αγ. Κοσμά, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2006. Απαγορεύεται η χρήση του χώρου για στάθμευση αυτοκινήτων και η περίφραξή του ώστε να μην εμποδίζεται η πρόσβαση του κοινού στη ζώνη της παραλίας, στον αρχαιολογικό χώρο και στο μεταβυζαντινό ναό Αγ. Κοσμά και Δαμιανού.
· Στην περιοχή του δήμου Βούλας επιβάλλεται η αποξήλωση των υφισταμένων διαμορφώσεων, η ανάδειξη των υποκείμενων αρχαιοτήτων και η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στα έργα διαμόρφωσης της όμορης ζώνης.
· Στην νησίδα «Νησάκι» του δήμου Κορωπίου επιτρέπονται μόνο διαμορφώσεις διαδρόμων περιπάτου.
· Επιτρέπεται η ανακαίνιση των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και η επέκτασή τους, μέχρι 500 τ.μ. και μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους 4,50 για χρήσεις φιλοξενίας, εκπαίδευσης, περίθαλψης, άθλησης και αναψυχής ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στους ακάλυπτους και κοινόχρηστους χώρους, επιτρέπονται μόνο ήπιες διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων, διαμορφώσεις διαδρόμων περιπάτου, ποδηλάτου και χώρου στάθμευσης χωρίς κοπή δένδρων.
· Στο τμήμα της ζώνης Γλυφάδας που δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων, επιτρέπονται τα τουριστικά καταλύματα και η οργανωμένη ακτή κολύμβησης.
Η ανάπτυξη των τουριστικών εγκαταστάσεων γίνεται με τις εξής προϋποθέσεις:
- Διατήρηση του υφιστάμενου πευκοδάσους, να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση της ακτής, υπό προϋποθέσεις, να ανακαινισθούν οι υφιστάμενες καμπάνες και τυχόν νέα κτίρια να εντάσσονται στο ύφος του υφιστάμενου τουριστικού συγκροτήματος.
-Στις επιτρεπόμενες συνοδευτικές χρήσεις δεν περιλαμβάνονται οι αίθουσες κινηματογράφου.
-Επιτρέπεται ανακαίνιση των νομίμως υφισταμένων στο Δήμο Βούλας τουριστικών εγκαταστάσεων, με μικρές προσθήκες. Η μέγιστη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση, στην οποία συνυπολογίζονται οι επιφάνειες της παρακείμενης ζώνης (Αλίπεδο Α΄) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 4.000 τ.μ. και η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη το 10%. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των υφισταμένων κτιρίων 4,50, με μέγιστο αριθμό ορόφων ένα. Στα νέα κτίρια επιτρέπεται η ανέγερση δεύτερου ορόφου σε τμήμα τους μέχρι 30% της επιτρεπόμενης δόμησης και μέγιστο ύψος κτιρίου 7,50 μέτρα.
Αστέρας Βουλιαγμένης
Επιτρέπεται η ανακαίνιση των νομίμως υφισταμένων τουριστικών εγκαταστάσεων, η μετατροπή του υπόγειου χώρου στάθμευσης του ξενοδοχείου «Αφροδίτη» σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με την προϋπόθεση ότι το ωφέλιμο ύψος της αίθουσας είναι αυτό που απαιτείται από τις οικείες διατάξεις του Γ.Ο.Κ. για τους χώρους χρήσης, η κατασκευή υπόγειου συνεδριακού κέντρου κάτω από το χώρο των γηπέδων τένις, μέγιστης επιφάνειας 3.000 τ.μ. και η κατασκευή νέων υπόγειων χώρων στάθμευσης εντός των ορίων της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης.
· Στη ζώνη στην οποία περιλαμβάνονται οι ελεύθερες ακτές κολύμβησης στους δήμους Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Κορωπίου επιτρέπονται εγκαταστάσεις αποδυτηρίων, χώροι υγιεινής, ιατρεία, υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, αναψυκτήρια – εστιατόρια ανωτάτου εμβαδού μέχρι ποσοστού 65% της επιτρεπόμενης δόμησης κατά περίπτωση, υπαίθριες αθλοπαιδειές και παιδικές χαρές. Εξαιρούνται οι ακτές Γλυφάδας και Ελληνικού, όπου επιτρέπονται μόνο εγκαταστάσεις χώρων υγιεινής και η ακτή Βάρκιζας, όπου μπορεί να επιτραπούν και η διαμόρφωση χώρων περιπάτου και ποδηλάτου, υπαίθρια στεγασμένα καθιστικά ή κιόσκια, καλλιτεχνικές εκθέσεις μικρής κλίμακας, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο 100 θέσεων, ένας υπαίθριος κινηματογράφος 300 θέσεων, πύργος ναυαγοσώστη και κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων.
· Η μελέτη διαμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνει και τις οδικές προσβάσεις στην ακτή μετά από ειδική κυκλοφοριακή μελέτη. Στην ακτή Βάρκιζας, το επιτρεπόμενο εστιατόριο κατασκευάζεται στο Ν.Α. άκρο της, με μέγιστο εμβαδόν 450 τ.μ., τα οποία περιλαμβάνονται στη συνολικά επιτρεπόμενη δόμηση.
· Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων: 4,50 μέτρα και αριθμός ορόφων: ένας, με εξαίρεση τα κτίρια στην ακτή Βάρκιζας, στα οποία επιτρέπεται και δεύτερος όροφος με μέγιστη επιφάνεια το 30% της επιτρεπομένης, με μέγιστο ύψος κτιρίου επτά μέτρα και με την προϋπόθεση ότι το κτίριο εντάσσεται στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και οι βοηθητικοί χώροι κατασκευάζονται υπόσκαφοι.
· Απαγορεύεται η περίφραξη των ακτών με εξαίρεση έκταση μέγιστου εμβαδού 15.000 τ.μ. στο Ν.Α. άκρο της ακτής Βάρκιζας, όπου επιτρέπεται η ανέγερση εστιατορίου και με την προϋπόθεση ότι η περίφραξη δεν θα παρακωλύει την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην παραλία.
· Στη ζώνη στην οποία περιλαμβάνονται οι οργανωμένες ακτές κολύμβησης στους δήμους Αλίμου, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης επιτρέπονται εγκαταστάσεις αποδυτηρίων, χώροι υγιεινής, αναψυκτήρια – εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα μέγιστης επιφάνειας 20 τ.μ. για την πώληση αποκλειστικά ειδών που σχετίζονται με τη λειτουργία της ακτής κολύμβησης, γραφεία προσωπικού διαχείρισης της ακτής, χώροι φύλαξης παιδιών, χώροι παροχής υγειονομικών συμβουλών και υπηρεσιών, ιατρείο, μικρό γυμναστήριο και βοηθητικοί χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθήκευσης.
· Στην ακτή Βάρκιζας επιτρέπεται η επιπλέον λειτουργία των υφισταμένων χώρων ανάπαυσης – διημέρευσης. Επίσης, επιτρέπονται παιδικές χαρές, υπαίθριες αθλοπαιδειές μικρής κλίμακας, υδάτινες δεξαμενές βάθους μέχρι ένα μέτρο, ήπιες ναυταθλητικές δραστηριότητες χωρίς μηχανοκίνητα μέσα, κιόσκια, διαδρομές ποδηλάτου και πύργος ναυαγοσώστη.
· Στην ακτή Ελληνικού ειδικά επιτρέπονται μόνο εγκαταστάσεις αποδυτηρίων και υγιεινής, ένα αναψυκτήριο – εστιατόριο, γραφείο και ιατρείο στα νομίμως υφιστάμενα κτίρια χωρίς προσθήκη νέων.
· Στις ακτές του Ε.Ο.Τ. διατηρούνται και ανακαινίζονται τα κτίρια της αρχικής μελέτης του Ε.Ο.Τ., ανεξαρτήτως απόστασης από τη γραμμή αιγιαλού. Προσκτίσματα και αυθαίρετες επεκτάσεις κατεδαφίζονται και τυχόν επιτρεπόμενες επεκτάσεις εντάσσονται στο ύφος του συγκροτήματος.
· Με τη μελέτη διαμόρφωσης είναι δυνατόν να επιτραπούν:
-Στα αλίπεδα Βούλας, επιπλέον μία από τις χρήσεις κολυμβητήριο, θερινός κινηματογράφος ή υπαίθριο μικρό θέατρο με την προϋπόθεση ότι οι αναλογούσες επιφάνειες υπολογίζονται στη μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη.
- Στο β΄ αλίπεδο Βούλας, προέκταση προς τον θαλάσσιο χώρο των ξύλινων διαδρομών πρόσβασης στη θάλασσα και ελαφρά σκίαστρα στις υφιστάμενες πλατφόρμες.
- Υπέρβαση στο ύψος των υπαίθριων ελαφρών ειδικών κατασκευών παιχνιδιού μέχρι 12 μέτρα, εφόσον δεν οχλούν την κατοικία και δεν προσβάλλουν το τοπίο.
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
· Στη ζώνη στην οποία περιλαμβάνονται εκτός σχεδίου περιοχές, τμήματα ζώνης παραλίας στους δήμους Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Κορωπίου, καθώς και το οικοδομικό τετράγωνο 483 του δήμου Βούλας, επιτρέπονται ελεύθεροι χώροι πρασίνου, υπαίθρια καθιστικά, παιδικές χαρές, διαδρομές, περιπάτου και ποδηλάτου, μικρά σκίαστρα, χώροι για υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις μικρής κλίμακας, χώροι υγιεινής μέγιστου εμβαδού 20 τ.μ. και υπαίθριοι ή στεγασμένοι χώροι στάθμευσης. Τα κτίρια στάθμευσης κατασκευάζονται χωρίς κοπή δένδρων σε σημείο που είναι δυνατή η αξιοποίηση υψομετρικής διαφοράς, ώστε να είναι υπόγεια από την πλευρά της παραλιακής λεωφόρου και η οροφή του φυτεύεται και διαμορφώνεται σαν χώρος περιπάτου. Απαγορεύεται η κοπή δένδρων.
Στο τμήμα της ζώνης που εμπίπτει στο δήμο Βάρης επιτρέπεται η μετατροπή του κτιρίου του Ε.Ο.Τ. σε χώρο πολιτιστικών εκθέσεων, ενώ στο Πάρκο Φλοίσβου, υπαίθριος κινηματογράφος μέγιστης χωρητικότητας 180 θέσεων κ.α., υπαίθριοι ή υπόγειοι, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και κέντρο περίθαλψης θαλάσσιων ζώων στη Γλυφάδα.
Στο οικοδομικό τετράγωνο 483 του δήμου Βούλας επιτρέπεται μόνο η χρήση εστιατορίου – αναψυκτηρίου.
· Επιτρέπονται επίσης, περίπτερα ή καντίνες όρθιας εξυπηρέτησης, χωρίς τραπεζοκαθίσματα μεγίστου εμβαδού 20 τ.μ. ύστερα από μελέτη.
· Επιβάλλεται η απομάκρυνση του δημαρχείου Βούλας, εντός τριών ετών από την έγκριση νέου χώρου για την ανέγερσή του. Το νομίμως υφιστάμενο κτίριο μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο.
· Σε έκταση 12 στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα της ζώνης Νέου Φαλήρου επιτρέπονται προσωρινές εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων, συνεδρίων και εκθέσεων για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με συντελεστή δόμησης 0,5 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος έξι μέτρα.
· Στην περιοχή του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου στην Βουλιαγμένη και στα νομίμως υφιστάμενα κτίρια επιτρέπονται οι χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας και εστιατορίων. Επίσης, επιτρέπεται η ανέγερση ενός νέου εστιατορίου.
· Στην έκταση που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την απομάκρυνση του στρατοπέδου, επιτρέπονται, στα υφιστάμενα κτίρια, πολιτιστικές και κοινωφελείς χρήσεις. Ο ελεύθερος χώρος της έκτασης αυτής αποδίδεται σε κοινή χρήση και επιτρέπονται ελεύθεροι χώροι πρασίνου, υπαίθρια καθιστικά, παιδικές χαρές, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, μικρά σκίαστρα, χώροι για υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις μικρής κλίμακας, χώροι υγιεινής μέγιστου εμβαδού 20 τ.μ. και υπαίθριοι ή στεγασμένοι χώροι στάθμευσης, χωρίς κοπή δένδρων. Με τη μελέτη διαμόρφωσης μπορεί να επιτραπούν περίπτερα ή καντίνες όρθιας εξυπηρέτησης, χωρίς τραπεζοκαθίσματα μεγίστου εμβαδού 20 τ.μ..
· Στη ζώνη της περιοχής Μαρίνας Αλίμου επιτρέπεται η κατασκευή κολυμβητηρίου Ολυμπιακών διαστάσεων, χώροι αποδυτηρίων και υγιεινής, ιατρείο, γραφείο διοίκησης.
· Σε έκταση στη θέση Σούριζα του λόφου Μπαράκου του δήμου Βάρης, επιτρέπεται η ανέγερση νοσηλευτικών κτιρίων και κτιρίων εκπαίδευσης.
· Σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου και στις δύο πλευρές της, στις νησίδες, τα πεζοδρόμια, τις όψεις, τις οροφές των κτιρίων και τους υπαίθριους χώρους απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών και εμπορικών πινακίδων, πλην αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις. Υφιστάμενες πινακίδες αφαιρούνται εντός έξι μηνών από την έγκριση των μελετών.
· Απαγορεύεται ο μηχανοκίνητος αθλητισμός (όπως cart, μοτοκρος, τζετ σκι), τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής με μηχανοκίνητα μέσα και τα Λούνα – Παρκ, στην περιοχή που ρυθμίζεται με το παρόν διάταγμα και στη θαλάσσια ζώνη που την περιβρέχει σε απόσταση μέχρι ένα ναυτικό μίλι από την ακτή με εξαίρεση το θαλάσσιο σκι, το οποίο επιτρέπεται σε περιοχές που προκαθορίζονται με κατάλληλα σήμανση από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές.
· Σε όλη την περιοχή επιτρέπεται η κατασκευή ελαφρών μη συμπαγών λιμενικών έργων, τα οποία εξυπηρετούν τη δημιουργία νέων κοινοχρήστων χώρων, την προέκταση με ξύλινες εξέδρες των διαδρομών περιπάτου στο θαλάσσιο χώρο ή επιτρέπουν τη φυσική ή τεχνητή προσάμμωση για τη δημιουργία νέων ακτών κολύμβησης.
· Εφόσον με τεκμηριωμένη μελέτη σκοπιμότητας προκύψει η εφικτότητα εγκατάστασης θαλάσσιας συγκοινωνίας Πειραιά – Λαυρίου, οι θέσεις προσέγγισης των σκαφών αναζητούνται στις εξής θέσεις:
- Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: Στο δυτικό άκρο έργου εκβολής Κηφισού
- ¶λιμος: Στην υφιστάμενη μαρίνα
- Ελληνικό: Στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου στον ¶γ. Κοσμά.
- Βάρη: Στο αλιευτικό καταφύγιο στη δυτική πλευρά του όρμου της Βάρκιζας.
· Νομίμως λειτουργούντα κέντρα διασκέδασης εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη λήξη της άδειας λειτουργίας τους, με την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζονται οι υγειονομικές διατάξεις περί ηχορύπανσης και πάντως όχι πέραν της τριετίας από τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος.