Πολιτική
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2003 19:00

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (29/08/2003) Μέρος 1/6

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:00 – 10:15

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας μέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι κρατούμενοι Τέλιος Κων/νος και Ξηρός Βασίλειος θα εισέλθουν στην αίθουσα εντός ολίγων λεπτών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσωρινά εκπροσωπούνται.

Κύριε Κονδύλη να συνεχίσουμε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Καλημέρα σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν θα σας ρωτήσω πολλά πράγματα. Εκείνο που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι το προφίλ αυτής της Οργάνωσης, πως το είδατε δηλαδή. Αρχηγικό το μοντέλο; Πως το καταλαβαίνετε δηλαδή;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εγώ αυτό που κατάλαβα και ο τρόπος που λειτούργησαν, πιστεύω ότι ήταν κάποιοι πυρήνες ανεξάρτητοι, δεν γνώρισα αρχηγό. Εντάξει κάποιος ήταν επικεφαλής εκεί που ήμουν εγώ και το έχω αναφέρει, ο πιο έμπειρος ήταν ο Κουφοντίνας, δεν ήταν δηλαδή ότι διέταζε «να κάνεις αυτό›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε κανένα κλιμάκιο που λάμβανε τις αποφάσεις και μεταφέρονταν προς κάτω ή εμείς εδώ ερχόμαστε και κουβεντιάζουμε δημοκρατικά και λέμε «παιδιά, ξέρετε διαβάζουμε στις εφημερίδες αυτά κι αυτά. Ο τάδε κάνει πράγματα τα οποία δεν είναι σωστά και μέσα στα πλαίσια μιας Οργάνωσης που έχει ορισμένες αρχές, αυτό μπορεί να θεωρεί στόχος. Τι λέτε; Το κάνουμε;› έτσι γινόταν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Μεταξύ μας συζητιόταν. Εάν υπήρχε σοβαρή ενέργεια από ό,τι συζητούσα με τον Κουφοντίνα ότι αυτό συζητιόταν με ευθύνη των επικεφαλείς των πυρήνων σε όλη την Οργάνωση, αν υπήρχε σοβαρή διαφωνία μου είχε πει –δεν συνέβηκε- ότι οι υπεύθυνοι μαζεύονται και τα μέλη που έχουμε να συζητήσουμε τις διαφωνίες για πολιτικές και για ενέργειες. Να συζητήσουν, για να ληφθεί κάποια απόφαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τις ιδέες τις έφερνε ένας, ή οποιοσδήποτε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στον πυρήνα μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή την ιδέα ότι πρέπει να χτυπήσουμε τον Α, ότι θα χτυπήσουμε Αμερικάνο αυτή τη φορά, ή ότι να χτυπήσουμε Τούρκο αυτή τη φορά. Ας πάμε στον Σιπαχίογλου, τι έγινε εκεί;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εκεί το συζήτησα με τον Κουφοντίνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός έφερε την ιδέα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτοιμη έφερε την ιδέα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έτοιμη όχι. Έγινε το γεγονός ότι πρέπει να απαντήσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δεν του είπατε «Ρε παιδιά για σταθείτε, με την Τουρκία έτσι κι αλλιώς στεκόμαστε σαν τα κοκόρια τόσα χρόνια, μήπως αυτό είναι ενδεχομένως cause belli; Δηλαδή πουν οι Τούρκοι πουν ρε παιδιά μας χτυπάτε τον έναν, μας χτυπάτε τον άλλον, τους διπλωμάτες μας τι Κυβέρνηση είστε εσείς που δεν προστατεύετε;› και ξέρετε οι προβοκάτσιες είναι πάρα πολύ διαδεδομένες.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πιστεύω εκείνη την εποχή, αν θυμάστε, δεν είναι όπως σήμερα.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Ολόκληρη Κύπρο πήραν! Δεν δικαιούται να λένε τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχετε διαβάσει ιστορία. Βέβαια, από έναν ηλεκτρολόγο δεν περίμενα να τα ξέρει αυτά τα πράγματα, αλλά εμείς που έχουμε διαβάσει!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί δεν πήγες στην Κύπρο να πολεμήσεις;

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: 12 χρονών;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι. Να πας τώρα.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Τώρα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι τώρα.

Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ: Θα πάω!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Εισαγγελεύς δώστε του άδεια εσείς να πάει! Αφήστε τώρα τον άνθρωπο, είπε μια κουβέντα που δεν έπρεπε να την πει. Οι διεθνείς σχέσεις μιας χώρας είναι προσδιορισμένες με πολύ λεπτές ισορροπίες και αν τα έχουμε καλά με τους Αμερικάνους ή δεν τα έχουμε, δεν ξέρουμε εμείς τι συμφωνίες υπάρχουν, τι σχέσεις.

Είναι πολύ απλοποιητικές αυτές οι προσεγγίσεις να λέμε ότι η Αμερική είναι η αυτοκρατορία, κάνει ό,τι θέλει ή δεν κάνει ό,τι θέλει. Έχουμε κι εμείς κάποιες εξαρτήσεις με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα ενδεχομένως. Εγώ δεν τα ξέρω αυτά γιατί δεν είμαι στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά επειδή έχω διαβάσει πάρα πολύ ιστορία και φιλοσοφία της ιστορίας μου αρέσει να κάνω σκέψεις αφαιρετικές και δεν κάνω απλοποιητικές προσεγγίσεις ποτέ σε αυτά τα ζητήματα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Η λογική των συνεχών υποχωρήσεων δεν είναι τρόπος και αντίθετα μας οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρουμε αν είναι υποχωρήσεις. Κύριε Κουφοντίνα, κι εγώ όταν έπαιξα κάποτε έναν αγώνα με τον πρωταθλητή Ελλάδας στην πυγμαχία, όλο υποχωρήσεις έκανα γιατί θα έτρωγα περισσότερες. Πίσω – πίσω έκανα για να περνούν από πάνω τουλάχιστον. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Να κάνουμε εμείς εξωτερική πολιτική και ειδικά με τους Τούρκους, οι οποίοι με ευκαιρία άλλων ανοήτων, επισήμων μάλιστα, οι οποίοι είχαν αρπάξει την εξουσία βρεθήκαμε εκτεθειμένοι με την Κύπρο. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί με τέτοιες πράξεις. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση για τη χώρα μας.

Εσείς, επειδή σας βλέπω είστε λεβέντης άνθρωπος, δεν το σκεφτήκατε εκείνη την ώρα να πείτε «Ρε παιδιά, με τους Τούρκους θα πάμε να πιαστούμε για ένα ανθρωπάκι;›. Πως τον είπε ο Λουδάρος, ένας λαϊκός τύπος που πέρασε από εδώ; Ακούσατε τι είπε ο Λουδάρος γι’ αυτή την ενέργεια, που ήταν ένας λαϊκός τύπος, ένας αγράμματος.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτός ήταν γνώστης της ιστορίας της εξωτερικής πολιτικής;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δέστε την ιστορία και από την πλευρά του καθημερινού κοινωνού, ο οποίος δουλεύει όλη του ζωή και δεν ήταν ασφαλισμένος μας είπε, ούτε σύνταξη δεν θα του βγει αυτό είπε. Είδατε τι είπε και το επανέλαβε εδώ σε αυτόν ο οποίος πυροβόλησε; «Δεν τον είδα ποιος είναι, αλλά του είπα ρε πούστη τον σκότωσες τον άνθρωπο!› ο λαϊκός αυτός ανθρωπάκος και ξέρει ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τη 17Ν. Καταλαβαίνετε τι θα πει αυτό;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Κατανοητό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς, λοιπόν άνθρωπος λεβέντης δεν τα σκεφτήκατε αυτά τα πράγματα; Να μας εξηγήσετε για να καταλάβω κι εγώ, γιατί εγώ δεν μπορώ να καταλάβω. Ορισμένα πράγματα θέλω να τα κατανοήσω με όσο ευρεία αντίληψη.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Επειδή ήταν το κλίμα της εποχής δεν μιλάμε για το 2002 μιλάμε για το 1994 μιλάμε όταν είχε πλέον ενταθεί η καταστολή των Κούρδων με 2700 χωριά καμένα, χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες εδώ. Τα συζητήσαμε. Δεν ήταν απλή η απόφαση. Αλλά πιστεύαμε ότι η Τουρκία δεν θα έκανε τίποτα, γιατί ήταν μια ενέργεια να σκοτώσεις τον Θεόφιλο ή τον Γεωργιάδη ήταν συνειδητή ενέργεια της Κυβέρνησης της Τουρκίας για να χτυπήσουν το Κουρδικό Κίνημα, είναι μια πολιτική της επιλογή.

Γιατί και οι Αμερικάνοι, τελευταία πήραν την απόφαση ελεύθερα να σκοτώνουν ανθρώπους όπου γης. Πριν, δεν είχε τέτοια απόφαση ούτε η CIA, άσχετα αν κρυφά έκαναν κάποια πράγματα, αλλά δεν είχαν δικαίωμα κάποιος που διαφωνεί, κάποιος που είναι τρομοκράτης να τον σκοτώνουν. Τώρα έχουν πάρει απόφαση κυβερνητική που τους λύνει τα χέρια να σκοτώνουν. Πιστεύω ότι ήταν συνειδητή η επιλογή της Τουρκίας να χτυπήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει η Τουρκία. Εμείς εδώ, ήταν συνειδητή τελικά η επιλογή μας σαν Οργάνωση να πάμε να σκοτώσουμε έναν Τούρκο; Προβλέψαμε ότι μπορούσε να έχει κάποια τέτοια ενδεχόμενα; Να μην αρχίσω να μιλώ αφηρημένα, εγώ θέλω να μιλώ τη γλώσσα που μιλά όλος ο κόσμος. Δεν το σκεφτήκαμε αυτό το πράγμα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εκείνη την εποχή αν θυμάστε, ότι Βουλευτές μας κάλεσαν εδώ τον Οτσαλάν, ήταν πιο σοβαρό το ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Η σύγκρουση ήταν μεταξύ τουρκικού κράτους και του Οτσαλάν, αυτός έκανε ένοπλο αγώνα. Οι Βουλευτές μας και επιφανείς δημοσιογράφοι πήγαιναν στην κοιλάδα Μπεκά και έπαιρναν συνεντεύξεις. Μας κατηγορούσε από πριν η Τουρκία ότι εμείς εκπαιδεύουμε τρομοκράτες, είχε αφορμές. Παίζει ρόλο κι αυτό που λέτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε, ότι οι αρχαίοι Έλληνες τους διπλωματικούς αντιπροσώπους ποτέ δεν τους πείραζαν. Διαβάστε και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, διαβάστε κι ένα σωρό άλλα πράγματα. Τους σέβονταν.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Σαν απλό διπλωμάτη δεν τον πειράζουμε, αλλά μην ξεχνάτε ότι μετά από λίγο καιρό συνελήφθη ο πρώτος γραμματέας της Πρεσβείας των ΗΠΑ να κάνει παρακολουθήσεις στην πλατεία Αμερικής και απελάθηκε από τη χώρα. Αυτός δεν ήταν διπλωμάτης. Πίσω από τη διπλωματική ιδιότητα κρύβονται άλλα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλω να αγιοποιήσω ειδικά τις ΗΠΑ που λέτε κι εσείς. Ειδικά τις ΗΠΑ δεν τις αγιοποιώ. Εμένα με ενδιαφέρουν ποια είναι τα ελληνικά συμφέροντα, γιατί είμαι Έλληνας πέρα για πέρα.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Θέλω να πω ότι κρύβονται πίσω από τη διπλωματική ιδιότητα για να παιχτούν κι άλλα παιχνίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας πούμε κάτι άλλο. Έχουμε τη λεγόμενη επαναστατική ιδεολογία, έχουμε κατ’ αρχήν τα Κόμματα τα πολιτικά τα οποία αποδέχονται το Σύνταγμα, αποδέχονται τις συνταγματικές διόδους, θα εκθέτουμε κάποια πολιτική πλατφόρμα, θα βγαίνουμε στο λαό και όποιος μας θέλει μας ψηφίζει, δεν μας θέλει, τι να κάνουμε, θα κάνουμε την αντιπολίτευση. Πέραν αυτού όμως έχουμε και τη λεγόμενη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, ή καμιά και φορά και Δεξιά.

Εσείς πάτε στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Κάνατε μια προσπάθεια και πήρατε 0,3%.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εξωκοινοβουλευτική είναι εκ των πραγμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή όμως η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μπορεί να έχει νόμιμη δράση. Να μετέχει στις διαδηλώσεις, να μετέχει στο συνδικαλισμό κάπως πιο έντονα για να υπερασπίζεται βέβαια τους εργαζόμενους όταν εξαθλιώνονται και πολλές φορές περνούν το όριο της αθλιότητας οι εργαζόμενοι εδώ στην Ελλάδα, έχουν ένα λόγο ύπαρξης.

Πώς όμως περνάμε από αυτό, στη λεγόμενη ένοπλη Αριστερά η οποία χτυπάει ανθρώπινους στόχους; Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη διεργασία. Κατάλαβα εγώ, αλλά θέλω να την καταλάβει όλος ο κόσμος. Μας την εξήγησαν Καθηγητές, μας την εξήγησαν άλλοι οι οποίοι βέβαια δεν είχαν περάσει εκεί, αλλά απλώς έδωσαν μια θεωρητική εξήγηση.

Εσείς που περάσατε μέσα από αυτό τον κύκλο των ανθρώπων, πως η ψυχή του ανθρώπου μπορεί κάποια στιγμή να πει ότι «περνώ το κατώφλι αυτού που λέγεται ποινικός νόμος και δεν με νοιάζει τόσο η ανθρώπινη ζωή, μπαίνει σε δεύτερη αξία μπροστά στους στόχους μας, τους σκοπούς μας τους πολιτικούς›. Γιατί είπατε ότι ήταν πολιτική η Οργάνωση. Αυτή τη θέση πήρατε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πιστεύω ότι λέγεται ένα μεγάλο κομμάτι εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στην Ελλάδα λόγω του εκλογικού νόμου είναι εκτός Βουλής. Είναι Οργανώσεις οι οποίες κατεβαίνουν στις εκλογές, παλεύουν για να μπουν και στο Κοινοβούλιο, έχουν μια νόμιμη δράση.

Η επαναστατική Αριστερά, ή η Αριστερά που πρεσβεύουν οι ένοπλες Οργανώσεις παγκόσμια, από ότι έχω εγώ καταλάβει είναι δύο απόψεις. Η μία που την είδαμε στην Ιταλία που εκφράστηκε με την άποψη να γίνει ένα μαζικό ένοπλο Κόμμα που θα διεκδικήσει εξ αρχής με τα όπλα την εξουσία και γι’ αυτό είχε αυτή τη μαζικότητα. Υπάρχουν Οργανώσεις οι οποίες λένε ότι «εμείς θα δράσουμε μεν ένοπλα συμβολικά› κάνοντας ένοπλη προπαγάνδα, στοχοποιούνται θέλοντας να δείξουμε στο μαζικό Κίνημα ότι αυτοί οι είναι οι στόχοι όχι να πάρει τα όπλα το μαζικό Κίνημα εξ αρχής, που πιστεύω αυτό το ρόλο έπαιξε -κατά τη γνώμη μου δεν είναι σίγουρος- η 17Ν.

Όταν πλέον πάρεις αυτή την απόφαση να εμπλακείς σε αυτές τις περιπτώσεις μετά περνάς. Εγώ πέρασα τα όρια. Δεν είχα καταλήξει ούτε στη μία ούτε στην άλλη άποψη, ήμουν περισσότερο στη μαζική δράση όχι στην ένοπλη δράση να εκτελούμε για να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Αλλά στη μαζική δράση που θα είχε και βίαιες εκδηλώσεις.

Εγώ βίαιη εκδήλωση θεωρώ και τη μολότοφ που ρίχνουν στις διαδηλώσεις ή οι πέτρες ή οτιδήποτε. Βίαιη ενέργεια είναι. Μπορεί η δική μου άποψη να είναι και πιο επικίνδυνη, γιατί μπορεί να έχει και περισσότερα θύματα και αθώα θύματα, τελείως άσχετους δηλαδή, από ότι είχε η 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ βλέπω κάτι άλλο. Σε μερικές από τις προκηρύξεις έχω δει ότι σαν να προσεγγίζουν πολλές φορές σε σχέση με ορισμένους στόχούς –θα το πω όπως το λένε οι ίδιοι- μια μορφή απόδοσης δικαιοσύνης. Δηλαδή αυτοί αδίκησαν τον ελληνικό λαό, αυτοί έκαναν εκείνο, έκαναν το άλλο και το βλέπουν σαν απόδοση δικαιοσύνης. Αυτό είναι το ένα σκέλος.

Ένα άλλο σκέλος είναι ότι εδώ εντάσσεται απλώς, δεν έχουμε τίποτα με αυτούς αλλά εντάσσεται μ’ ένα πολιτικό σχέδιο γενικότερο αναταραχής αυτής της κοινωνίας ούτως ώστε όταν δημιουργηθούν κατάλληλες πολιτικές ή οικονομικές συνθήκες να προκαλέσουμε μια ένοπλη εξέγερση γενική όλου του λαού.

Εσείς πως το βλέπετε αυτό, δηλαδή από άποψη σκοτεινής δικαιοσύνης, δηλαδή αυτός έκανε εκείνο, αυτός έκανε το άλλο, άντε να τον σκοτώσουμε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αυτό ήταν το άσχημο. Εγώ δεν νομίζω ότι αυτός ήταν ο στόχος της ίδρυσης της 17Ν. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το άσχημο και αυτό πέρασε και στον απλό κόσμο, ότι κάποιοι που δεν ξέρουμε ποιοι είναι, που δεν μας ενδιαφέρει γιατί ο απλός κόσμος δεν διάβαζε τις προκηρύξεις. Εγώ τουλάχιστον από ό,τι ξέρω στο εργοστάσιο. Αυτό δυστυχώς πέρασε στον κόσμο και δεν είναι καλό κατά τη γνώμη μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι πέρασε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ότι κάποιοι οι οποίοι δεν ξέρουμε ποιοι είναι, αποδίδουν δικαιοσύνη για μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή πέρασε μια τέτοια ιδέα στον κόσμο.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν τους ενδιέφεραν οι θέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα πολιτικά μηνύματα όμως να ιδρύσουμε αυτό-διαχειριζόμενο σοσιαλισμό με στοιχεία λαϊκής συμμετοχής είχαν περάσει;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι δεν περνούσαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέρασε δηλαδή το ένα σκέλος, ότι εμείς αποδίδουμε δικαιοσύνη. Βλέπουμε ότι η πραγματική δικαιοσύνη είναι σαν του Σόλωνα, πιάνει μονάχα τα κουνούπια, πιάνει και καμιά μύγα, άντε τα μεγάλα έντονα τα αφήνουμε. Δεν έχουμε δει κανέναν μεγάλο να πιαστεί. Δεν έχουμε δει κανένα πλούσιο στη φυλακή! Αυτό δηλαδή ήθελε να κάνει η 17Ν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν ήθελε αυτό. Αλλά αυτό πέρασε στον κόσμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δηλαδή άλλο που αυτοί είχαν στο μυαλό τους και άλλο αυτό που περνούσε στον κόσμο.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Το πολιτικό μήνυμα ήταν να αντιδράσουν οι μάζες. Η 17Ν το έβαζε και στις προκηρύξεις της, είχαμε ξεκαθαρίσει πλέον ότι η επανάσταση δεν γίνεται ούτε με ένα Κόμμα, ούτε με ένοπλη μειοψηφία. Όπως προσπάθησε να γίνει στη Σοβιετική Ένωση και απέτυχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θεωρείτε ότι εδώ το σύστημα στην Ελλάδα ήταν τόσο σάπιο εκείνη την εποχή που να χρειαζόταν στήριξη από τέτοιες πολιτικές ομάδες, οι οποίες να δρουν παράνομα, ή είναι ένα σύστημα εξελισσόμενο, μια εξελιγμένη μορφή μιας αστικής δημοκρατίας στην οποία είναι εγγενή όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και ό,τι μπορεί να κάνει εσωτερικά μπορεί να τα κάνει, ή έχει υπερβεί κάθε όριο, όπως είχαμε το ιταλικό μοντέλο να βλέπετε πρωθυπουργούς να καταδικάζονται για σχέσεις που είχαν με εγκληματικές Οργανώσεις.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν είχε να ζηλέψει τίποτα η Ελλάδα από την αστική δημοκρατία ούτε από την Ιταλία, ούτε από τη Γερμανία, ούτε από τη Γαλλία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί στην Ιταλία έγινε μια Οργάνωση η οποία όμως ήταν πολυπληθής, έχει μια μαζικότητα.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ήταν σε μια άλλη λογική. Ένα ένοπλο Κόμμα όπως το Κόμμα της Ρώσικης Επανάστασης των Μπολσεβίκων που ήρθε σε ευθεία ρήξη με την εξουσία, με το κέντρο της εξουσίας όπως λέγαμε, με το κέντρο του κράτους, ότι θα ανέτρεπε το κράτος εκείνη τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε τι τους έβγαλε από τους μέση τους Ερυθροταξιαρχίτες;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ο κόσμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρώτα η πολιτική βούληση του κόσμου και δεύτερον ένα πολύ σκληρό νομικό σύστημα που έλεγε «Τους κρατάμε με ένα ένταλμα επί 5 χρόνια και δεν τους δικάζουμε› και όταν περάσουν τα 5 χρόνια τους απαγγέλλουμε κι άλλη κατηγορία.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πιστεύω ότι ηττήθηκαν πριν πολιτικά με τη δολοφονία του Μόρο και μετά ήταν όλα τα άλλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς κανένα φόβο ότι μια και είχατε μετάσχει όπως λέτε σε κάποια επίθεση, απολύσατε κάποια ρουκετούλα κατά της Αμερικάνικης Πρεσβείας, ότι βγαίνοντας έξω ενδεχομένως αν τιμωρείτε ή αν δεν τιμωρηθείτε τώρα, οι Αμερικανοί θα σας το φυλάνε αυτό και θα σας πάνε στο Γκουαντανάμο κλπ. Ξέρετε να έχουν γίνει τέτοια αντίστοιχα περιστατικά; Γιατί κάποιος από τους κατηγορούμενους μας λέει ότι «Εγώ μια και είχα μετάσχει σε μια ενέργεια επί Χούντας φοβάμαι το Γκουαντανάμο και το φοβάμαι ακόμη›.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς φοβάστε κάτι τέτοιο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε κανένα τέτοιο σημάδι που να φοβάστε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι. Αλλά και Κομμουνιστής που έγινε και οι πιο παλιοί Κομμουνιστές δεν φοβούνταν ούτε τα εκτελεστικά αποσπάσματα ούτε τίποτα. Δεν είναι δικαιολογία αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φυσικά δεν είναι. Όταν κάνει κάποιος τέτοιες επιλογές δεν πρέπει να φοβάται.

Εκεί που πήγατε για να ρίξετε τη ρουκέτα αποφασίζατε όλοι μαζί τι θα κάνετε. Ποιος ήταν ο στόχος; Να κάνετε τι;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Σ’ ένα κτίσμα πίσω από την Πρεσβεία. Σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση των Ιμίων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή να χτυπήσετε πάνω στη μάντρα της Πρεσβείας ή να χτυπήσετε μέσα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στη μάντρα. Ήταν σκεπαστό γκαράζ αυτό, δεν ήταν μάντρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το γκαράζ θέλατε να χτυπήσετε; Αλλά αν περνούσε από πάνω; Δηλαδή πέρασε ξυστά, λιγάκι χτύπησε πάνω.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Θα χτύπαγε το κτίριο της Πρεσβείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα χτύπαγε την Πρεσβεία;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Το κτίριο της Πρεσβείας. Η Πρεσβεία από εκεί πρέπει να είναι 250 μ. μακριά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι έχει ωφέλιμο βεληνεκές.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έχει. Αλλά δεν ήταν ο στόχος εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο στόχος σας ποιος ήταν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αυτό που είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο τοίχος μόνος;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έπρεπε να κάνετε τέτοιες ιστορίες με ρουκέτες για να πάτε για ένα τοίχο; Δεν μπορούσατε αλλιώς;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Νομίζω ότι ήταν γκαράζ εκεί, δεν είμαι σίγουρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε μάντρα ήταν.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ήταν σκεπαστό γκαράζ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά άμα περνούσε πάνω από τη μάντρα; Ξέρετε; Αυτά τα πράγματα όταν μάλιστα σπάει καμιά φορά, είδατε ότι οι εκτοξευτήρες δεν είναι οι φτιαγμένοι από το εργοστάσιο, είναι σωλήνες πλαστικοί οι οποίοι όπως ξέρετε πολλές φορές έχουν ελαττώματα. Εδώ τους βάζουμε για να χρησιμοποιηθούν για νερό και καμιά φορά είναι διορυγμένοι.

¶ρα δεν στόχευε αυτός ο οποίος έριξε τη ρουκέτα να χτυπήσει την Πρεσβεία, δεν το ήθελε αυτό, ούτε εσείς το θέλατε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι αν η Οργάνωση είχε αυτό το στόχο και είχε αποτύχει, δεν θα είχε πρόβλημα για να βγάλει και προκήρυξη και να το πει και σε άλλες περιπτώσεις το είχε κάνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν αυτή η πρόθεσή σας και το δέχομαι. Εγώ ρωτώ και τα υπέρ, ρωτώ και τα κατά από ότι βλέπετε και θέλω αν μπορέσω να μπω λίγο σε βάθος έπρεπε να το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι εδώ, όσοι είναι, ότι υπάρχει ευρύτητα αντιλήψεως δυστυχώς υπάρχει το φράγμα το οποίο έθεσαν έναντι του Δικαστηρίου, το οποίο δεν θα βοηθήσει στην απόλυτη κατανόηση της υπόθεσης και δεν ξέρω μήπως είναι η τελευταία ευκαιρία να μάθει ο κόσμος τι είναι. Δεν ξέρω αλλού αν θα καταβληθεί μια τέτοια προσπάθεια ή θα χτυπάτε σε αυτιά μη ακουόντων.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κονδύλη, καταρχήν πρέπει να σας πω ότι βγάζετε την εικόνα ανθρώπου που έχει μεταμεληθεί για εκείνη την συμπεριφορά.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και ότι αποφασίζεται να πάτε με την πλευρά του νόμου. Αυτό σας τιμά. Ο κ. Πρόεδρος σας ρώτησε σχετικά με την δολοφονία του Ομέρ Σιπαχίογλου, του Τούρκου. Είπατε αυτά που είπατε. Επειδή είστε άτομο σοβαρό – έτσι πιστεύω εγώ – και υπεύθυνο.....

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έτσι νομίζω κι εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς έχετε γνώση ιστορικής πολιτικής; Ξέρετε από τους φακέλους του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με την Βουλγαρία, με το ΝΑΤΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Έχετε γνώση των φακέλων αυτών;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, πολιτική άποψη έχω, ότι μπορώ να κατανοήσω που μπορεί να είναι λάθος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε γνώση των απόψεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Φυσικά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Των φακέλων, όχι αυτά του δηλώνει. Αυτά που πράγματι η ηγεσία του ΚΚΕ...

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Των φακέλων όχι αλλά στο ΚΚΕ ήμουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Της Αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Φακέλων και μυστικών κλπ δεν μπορώ να ξέρω εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Λέτε η εξωτερική πολιτική να ασκείται έτσι στο δρόμο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, φυσικά δεν ασκείται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς στο σπίτι σας βγαίνετε έξω με την γυναίκα σας; Όχι βέβαια.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε και πρέπει. Όταν δεν έχετε γνώση πώς μπορείτε να παίρνετε αποφάσεις τόσο σημαντικές;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Καταρχήν η ενέργεια αυτή δεν είχε σχέση με τις διενέξεις της Ελλάδος με την Τουρκία. Είχε σχέση με τους Κούρδους. Δεν είχε σχέση με τις διενέξεις που είχαμε εμείς με την Τουρκία. Αν θυμάστε και στα Ίμια....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επειδή θίγεται το θέμα του Κουρδιστάν....

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Για το Κουρδιστάν ήταν για την δολοφονία του Γεωργιάδη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όλοι έχουμε τις απόψεις μας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας κι αυτό έχει τις απόψεις του και ο Κομμουνιστής Πρωθυπουργός ο Νταλέμα είχε και αυτός τις απόψεις του αλλά τον Οτσαλάν τον έδωσε ή διαφωνείτε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν διαφωνώ. Και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας έχει άποψη ότι δεν πρέπει το Κουρδιστάν να είναι ελεύθερο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και ενδεχομένως και η άλλη η πρώην υπερδύναμη κι αυτή τον έδωσε, μάλλον του είπε να φύγει.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν τον δέχθηκε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πόσο μετράνε τα συμφέροντα του ατόμου, της οικογένειάς του, του κράτους και όχι χωρίς πατρίδα δεν είμαστε τίποτα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ή νομίζετε η πατρίδα είναι δεδομένη;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεδομένο δεν είναι τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Χαίρομαι που το ακούω. Βεβαίως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μακάρι όλοι μας αυτό να το πιστεύαμε. Το ΄74 θυμάστε τί έγινε στην Κύπρο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Το ΄74 ήμουν πολύ μικρός αλλά έχω μάθει τί έγινε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα σας διευκολύνω εγώ. Η χούντα κατά τρόπο άφρονα και σκεπτόμενη ότι δεν θα επέμβει η Τουρκία έκανε ότι έκανε. Τί λέτε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τί λέτε τώρα; Η ιστορία είναι δουλειά των Αμερικάνων αυτή.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφήστε τα κ. Κουφοντίνα. Αγνοείτε την ιστορία της Ελλάδος. Αγνοείται η ιστορία γενικώς. Όποιος αγνοεί την ιστορία την «λούζεται›. Το μάθατε εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις εδώ μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κονδύλη, επαναλαμβάνω ότι σας εκτιμώ. Είπατε προηγουμένως για την ιδεολογία, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ. Σήμερα σε μια ανοιχτή Δημοκρατία πέρα από το να δουλέψουμε όλοι για το βάθεμα και το πλάτεμα της Δημοκρατίας υπάρχει άλλος δρόμος;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είναι κατανοητό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σε αυτή την δουλειά στο βάθεμα και το πλάτεμα είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας και το μεγαλείο του ανθρώπου;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Είναι υπόθεση του λαού, της πλειοψηφίας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Του λαού, να οργανωθεί ο λαός, να δουλέψει ο λαός.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι με την βία.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποτέ. Πηγαίνουμε τώρα στο θέμα της ρήψεως των ρουκετών εναντίον της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Ο καθένας έχει τις απόψεις του, το επαναλαμβάνω και πάλι. Έτσι;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αλλά εγώ σας ερωτώ: εάν στις Ηνωμένες Πολιτείες πήγαινε μία Οργάνωση και χτυπούσε την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και πετύχαινε το σχέδιο, εδώ δεν πέτυχε ευτυχώς, εσείς σαν Έλληνας πώς θα αντιμετωπίζατε το θέμα αυτό; Παρακαλώ σκεφθείτε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Αμερικάνικος λαός φοβόταν την 17Ν....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θεωρητικά μιλάμε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Οι Αμερικάνοι οι ίδιοι ανατίναξαν το δικό τους Υπουργείο με 200 νεκρούς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εν πάση περιπτώσει δεν απαντάτε σε αυτό το ερώτημα. Εάν στην Τουρκία, εάν οι Τούρκοι, οι όποιο Τούρκοι, κάποια Οργάνωση (να μην πούμε ονόματα).....

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έχουν κάνει ενέργειες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχουν. Εάν τώρα μετά τον Σιπαχίογλου σκότωναν μερικούς δικούς μας Διπλωμάτες....

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Σκότωσαν 30 ανθρώπους στο λεωφορείο, δεν ξέρω ποιοι το έκαναν, αν ήταν οργανωμένο ή όχι. Θυμάστε που κάηκε το λεωφορείο με 30 τουρίστες. Σκότωσαν 200 συγγραφείς εκεί. Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, εντάξει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό είναι απάντηση; Απαντά αυτό σε αυτό που λέμε «ειρήνη›; Απαντά αυτό σε αυτό που λέμε «διεθνείς σχέσεις›;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Και τα κράτη είναι σοβαρά. Όταν θέλουν να βρουν αφορμή για κάτι για να γίνει συμπλοκή μεταξύ κρατών υπάρχουν χιλιάδες αφορμές. Βάζουν δικούς τους ανθρώπους και κάνουν μια ενέργεια όταν θέλουν να βρουν αφορμή. Τώρα από κει και πέρα οι Οργανώσεις, διάφορες ομάδες.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό νομιμοποιεί μια Οργάνωση να σκοτώνει;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Παράνομη δράση είπαμε. Νομιμοποεί;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι όμως αυτό επαναλαμβάνω δράση μέσα σε πλαίσια λογικής;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Σε λογική δεν ξέρω, είναι παράνομη δράση ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γνώσεις χρήσεως ρουκετών έχετε εσείς;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Σάββας έχει γνώση; Πήγε σε σχολή πολέμου να σπουδάσει για όλμους, για πολυβόλα, για το βεληνεκές, για όλα αυτά τα θέματα ή ο κ. Κουφοντίνας;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορεί να λογαριάσει ο κ. Σάββας ή οιοσδήποτε, ο κ. Κουφοντίνας όταν ρίχνει την ρουκέτα, μερικοί την λένε «ρουκετίτσα›, εγώ δεν την λέω «ρουκετίτσα›, την λέω ρουκέτα, ένα όπλο, μία πράξη με μεγάλη διακινδύνευση και με μεγάλο κακό. Αυτό φάνηκε ειδικότερα στην υπόθεση Παλαιοκρασσά. Θυμάστε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Το θυμάμαι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εκεί που λειτούργησε η ρουκέτα είδατε τι κακό έκανε και στα Εξάρχεια που λειτούργησε. Εάν κύριε Κονδύλη στην περίπτωση Παλαιοκρασσά χτυπούσε το αυτοκίνητο και είχαμε έκρηξη του αυτοκινήτου και της βενζίνης σκεφτήκατε τί θα γινόταν στο Σύνταγμα; Παρακαλώ πείτε μου.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Θα είχε κι άλλους τραυματίες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο αυτό;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Και νεκρούς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο αυτό κύριε; Εκατόμβη θα είχαμε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν μπορώ να ξέρω ποιοι ήταν εκεί, πώς ήταν εκεί. Εάν υπήρχε κόσμος φυσικά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πέρα από τους 4 στο αυτοκίνητο, εγώ λέω για τους πέριξ.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν μπορώ να ξέρω τώρα πόσοι θα ήταν εκεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η λογική σας τί λέει;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Υπήρχε κίνδυνος. Η ίδια η Οργάνωση είχε πει ότι ήταν και λάθος της η ενέργεια κι εκεί που έγινε και όπως έγινε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί θα πει λάθος; Ο κ. Χριστόδουλος βλέπει το αυτοκίνητο με τον Παλαιοκρασσά, τον οδηγό και δυο γυναίκες και λέει στον κ. Κουφοντίνα «χτύπα›. Παρακαλώ απαντήστε κ. Κονδύλη.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τί να πω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε σοβαρός άνθρωπος.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τί να πω;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε τί έχει πει ο Σάββας σε μια κατάθεσή του γιατί η ρουκέτα εναντίον της Αμερικάνικης Πρεσβείας δεν βρήκε τον στόχο;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έχω ακούσει νομίζω εδώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θυμάστε τί είπε; Φοβήθηκε μην φτάσει στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Εγώ σας λέω ποιος ήταν ο στόχος. Η Οργάνωση αν είχε σκοπό να χτυπήσει την Αμερικάνικη Πρεσβεία θα έβγαζε και προκήρυξη να πει «αποτύχαμε› όπως το είχε κάνει και άλλες φορές. Τώρα τί λέμε εκ των υστέρων αυτά είναι.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έπρεπε να πει 3 λέξεις. «Αποτύχαμε, τελειώσαμε, συγγνώμη›.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αυτό έγινε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αλλά όμως προϋποθέτει θάρρος και εντιμότητα κύριε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ακριβώς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Την οποία δεν βλέπω, τίποτα, ίχνος. Μπορεί να προχωρήσει αυτή η πατρίδα, αυτή η Δημοκρατία με τέτοιο καρκίνωμα που λέγεται 17Ν να παραμένει εν ενεργεία ή μήπως διαφωνείτε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πιστεύω ότι πολιτικά και ιδεολογικά είχε ηττηθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή την στιγμή η 17Ν εξακολουθεί να παραμένει στον Κορυδαλλό ναι ή όχι;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Η 17Ν εγώ πιστεύω ότι πολιτικά και ιδεολογικά είχε ηττηθεί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ηττημένη ναι.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τα απομεινάρια της επιχειρησιακά ηττήθηκαν τώρα. Επομένως δεν υπάρχει φόβος ούτε για επαναλειτουργία, ούτε για τίποτα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι αλλά ο κ. Κουφοντίνας ξέρετε τα όπλα τα πήρε και πήγε σε άλλη γιάφκα.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τα όπλα θέλουν και ιδέες και χέρια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περιμένει να βγει από την φυλακή.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: ¶μα λείπουν οι ιδέες δεν δουλεύουν τα όπλα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και ο κ. Γιωτόπουλος τους υπόσχεται -έτσι άκουσα, δεν ξέρω αν αληθεύει αυτό- να με διαψεύσει, ότι εγώ ..... από την φυλακή

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς πού το ακούσατε κ. Εισαγγελέα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Εγώ› τί κάνω είπατε κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα τους βγάλει ο κ. Γιωτόπουλος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πού το ακούσατε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μιλάω σας, στον κ. Γιωτόπουλο μιλάω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι, εγώ μιλάω σε σας όμως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περιμένω διάψευση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πέστε μου πού το ακούσατε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Περιμένω διάψευση από τον κ. Γιωτόπουλο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι απλώς συκοφαντικό να μιλάτε έτσι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εμφανιζόσαστε να έχετε πρωτογενείς πληροφορίες λες και είσαστε στην φυλακή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σιωπά. Φοβάται να μιλήσει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από Εισαγγελική Έδρα δε νομιμοποιείστε να συκοφαντείτε κανέναν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Φοβάται να μιλήσει.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντάω σε φαιδρότητες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Φαιδρότητες;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως είναι φαιδρότητες.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχετε συναίσθηση αυτών που λέτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ αν έχω αίσθηση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, παρακαλώ στις ερωτήσεις! Κύριε Γιωτόπουλε, δεν κάνουμε συζήτηση!

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως υπάρχει ένα όριο!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μπορώ κ. Κονδύλη να συνεχίζω. Όπως βλέπετε σπεύδουν οι κύριοι εκεί με όλη την δημοκρατικότητά τους να με σταματήσουν. Σταματάω λοιπόν.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εσείς μετά την ένταξή σας στην Οργάνωση την 17Ν μάθατε ότι υπήρχαν δυο γιάφκες αυτής της Οργάνωσης σε διαμερίσματα στην οδό Πάτμου και Δαμάρεως;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Με ενημέρωσαν. Εγώ ήμουν ο τελευταίος που συνελήφθηκα και με ενημέρωσαν.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Σας ενημέρωσαν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στην Ασφάλεια.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Όχι στην Ασφάλεια, πριν.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πριν όχι. Δεν ήξερα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Πριν, όταν ενταχθήκατε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ήξερα ότι υπήρχαν διαμερίσματα της Οργάνωσης αλλά δεν ήξερα πού ήταν. Ήξερα ότι υπήρχαν αλλά δεν ήξερα πού ήταν. Δεν τα είχα επισκεφθεί.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Τί είχαν αυτές οι γιάφκες;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Μέσα οι γιάφκες είχαν υλικά της Οργάνωσης.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Τί;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Τον ατομικό οπλισμό της Οργάνωσης.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Αν ξέρετε κύριε, γιατί κατηγορείστε. Κατηγορείστε για προμήθεια εκρηκτικών υλών κλπ.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Το έχω πει από την πρώτη ημέρα που πήγα ότι δεν ήξερα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Πολυβόλα, ρουκέτες.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν μπορούσα να ξέρω εγώ, η Οργάνωση λειτουργεί 30 χρόνια, τί οπλισμό είχε.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Συγκεκριμένα είδη οπλισμού δεν ξέρατε.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, πού να ξέρω.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Επισκεφθήκατε ποτέ αυτές τις γιάφκες;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εσείς προσωπικά πριν από τις ενέργειες που έχει προβεί η Οργάνωση στο διάστημα που ήσασταν εσείς ενταγμένος γνωρίζατε τον στόχο κάθε φορά;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Στις ενέργειες που πήρα μέρος γνώριζα. Σε άλλες ενέργειες δεν λέγαμε τον στόχο.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Είπατε προηγουμένως στον κ. Πρόεδρο ότι αυτή η απόφαση ήταν ομαδική. Τουλάχιστον στην απολογία σας χθες αναφερθήκατε σε 4 συγκατηγορούμενος, 5.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: 4 ήμασταν μέχρι την στιγμή....

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Στον κ. Σάββα Ξηρό, στον κ. Χριστόδουλο Ξηρό, στον κ. Τζωρτζάτο.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Με τον κ. Τζωρτζάτο δεν είχαμε συζητήσει ποτέ για ενέργειες της Οργάνωσης, δεν ήταν στο δικό μας πυρήνα. Εγώ ήμουν με τον Σάββα Ξηρό.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Σε ενέργεια δεν ήταν πάντως ο κ. Τζωρτζάτος.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ούτε σε ενέργεια αλλά ούτε και σε συζήτηση επιχειρησιακή. Ήταν ο Σάββας Ξηρός και ο Κουφοντίνας Δημήτρης και για ένα μικρό διάστημα ο Χριστόδουλος.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Να σας ρωτήσω για την συμπλοκή στα Σεπόλια. Κατηγορείστε κι εσείς ότι έχετε πυροβολήσει.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Εναντίον των αστυνομικών που ήταν πληρώματα των οχημάτων. Έχετε πυροβολήσει; Κρατούσατε πιστόλι καταρχήν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Πιστόλι είχα, δεν πυροβόλησα.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Βέβαια ο κ. κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός στη συνεδρίαση εδώ που δικαζόταν η σχετική υπόθεση είπε ο ίδιος ότι αυτός πυροβόλησε και όχι εσείς. Κατηγορείστε όμως ότι ρίξατε και χειροβομβίδα.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι, είναι η κατηγορία την οποία στην προανάκριση....

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Είπατε χθες ....

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Να πω κάτι. Στην προανάκριση δεν ρωτήθηκα. Έχω απολογηθεί, δεν ρωτήθηκα γιατί ο Σάββας Ξηρός δεν είχε πει τίποτα, δεν κατηγορούσε εμένα και με κατηγόρησε εκ των υστέρων.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Πάντως κατηγορείστε ότι ρίξατε και χειροβομβίδα στο περιπολικό.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Από τον Σάββα Ξηρό εκ των υστέρων. Κατηγορούμαι εκ των υστέρων όταν ο κ. Σάββας Ξηρός πήγε στον κ. Ζερβομπεάκο ότι εγώ έκανα όλες αυτές τις ενέργειες.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Τί απαντάτε γι αυτή την κατηγορία;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έχω απαντήσει και στον κ. Ανακριτή κι εδώ ότι δεν έριξα χειροβομβίδα, ούτε πυροβόλησα τον Αστυνομικό.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Στην ληστεία του οδηγού ταξί λάβατε εσείς μέρος;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Μπήκα μέσα στο ταξί και φύγαμε. Δεν ήταν ληστεία.

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Απλώς επιβιβαστήκατε, δεν είχατε συμμετοχή στην αφαίρεση.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, στην αφαίρεση δεν είχα συμμετοχή και δεν ήταν ληστεία του ταξί να το πάρουμε για να το κρατήσουμε.