Κόσμος
Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2003 12:36

Ιράκ : Χωρίς πρωθυπουργό η νέα κυβέρνηση

Η πρώτη ιρακινή κυβέρνηση της μετά Σαντάμ εποχής αριθμεί 25 υπουργούς, ανάμεσά τους 13 Σιΐτες, 5 Σουνίτες, 5 Κούρδους, ένα Χριστιανό και έναν Τουρκομάνο, ανακοίνωσε σήμερα το μεταβατικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, η οποία θα ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών το 2004, δεν περιλαμβάνει πρωθυπουργό. Δεν περιλαμβάνει επίσης στις τάξεις της παρά μία γυναίκα, την Νεσρίν Μουστάφα αλ-Μπαρουάρι, που αναλαμβάνει το υπουργείο Δημοσίων Εργων.

Το μεταβατικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης, την προεδρία του οποίου ανέλαβε ο Σιΐτης Αχμαντ Σάλαμπι για ένα μήνα, παραμένει η ανώτατη αρχή του Ιράκ προς την οποία θα λογοδοτεί το υπουργικό συμβούλιο.

Τα σημαντικότερα υπουργεία ανατέθηκαν σε εκπροσώπους των σημαντικότερων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε στον Κούρδο Χοσιάρ Ζεμπάρι, εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το υπουργείο Οικονομικών στο σουνίτη Καμάλ αλ-Γκαϊλάνι, το υπουργείο Πετρελαίου στο σιΐτη Ιμπραίμ Μοχάμαντ Μπαχρ αλ Ουλούμ και το υπουργείο Εσωτερικών στον σιΐτη Νούρι Μπαντράν.

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει πολλά νέα υπουργεία, τα οποία δεν υπήρχαν υπό το παλαιό καθεστώς : υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τον Αμπντέλ Μπασάτ Τούρκι, Περιβάλλοντος υπό τον Αμπντελραχμάν Σαντίκ Καρίμ, Μετανάστευσης υπό τον Μοχάμαντ Τζάσεμ Χοντάιρ, Τεχνολογίας υπό τον Ρασάντ Μαντάν Ομαρ και Νεότητας και Αθλητισμού υπό τον Αλι Φάεκ αλ-Γαμπάν.

Εξάλλου οι τομείς της Ηλεκτροδότησης και του Σχεδιασμού αποτελούν πλέον αντικείμενο δύο υπουργείων υπό τους Αϊχάμ αλ Σαμαράι και Μάχντι αλ Χάφεζ.