Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική, που προκάλεσαν τον θάνατο 3.019 ανθρώπων, το τρομοκρατικό ισλαμικό δίκτυο της Αλ-Κάϊντα παραμένει η «κολώνα του ιερού πολέμου», ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτιμούν οι αναλυτές σε θέματα ασφαλείας.
Οι χειρότερες αντι-δυτικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τότε, αποδόθηκαν στην οργάνωση του σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Σε ηχητικό μήνυμα, που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν και μετέδωσε στις 12 Νοεμβρίου 2002 το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Σαουδάραβας τρομοκράτης χαιρέτιζε «όλες τις επιχειρήσεις που έγιναν ενάντια στους Γερμανούς στην Τυνησία, τους Γάλλους στο Καράτσι, τους Αυστραλούς και τους Γερμανούς στο Μπαλί», αναφερόμενος στις επιθέσεις στην Τζέρμπα στις 11 Απριλίου 2002 (21 νεκροί), στο Πακιστάν στις 8 Μαίου (14 νεκροί) και στην Ινδονησία στις 12 Οκτωβρίου (202 νεκροί).
Σε οργανώσεις της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας αποδίδονται ακόμη οι επιθέσεις της 12ης Μαίου στο Ριάντ (35 νεκροί), στην Καζαμπλάνκα τέσσερις ημέρες αργότερα με 45 νεκρούς και στην Τζακάρτα στις 5 Αυγούστου με 12 νεκρούς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δυτικών υπηρεσιών Πληροφοριών, η Αλ-Κάϊντα χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει και χρησιμοποιεί άλλες οργανώσεις σε 35 έως 60 χώρες, όπως την Βοσνία, την Αλγερία, το Ουζμπεκιστάν, την Τσετσενία, τη Βιρμανία και την Ερυθραία.
Η πιο «διάσημη» δορυφορική οργάνωση της Αλ-Κάϊντα, είναι η Τζαμάα Ισλαμίγια, που δρα στην νοτιοανατολική Ασία και θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις επιθέσεις στην Τζακάρτα και το Μπαλί.
Η αντι-τρομοκρατική επιχείρηση, που εξαπέλυσε σε όλον τον κόσμο η Ουάσινγκτον εδώ και δύο χρόνια, οδήγησε μεν στη σύλληψη αρκετών ανωτάτων στελεχών της Αλ-Κάϊντα, χωρίς όμως να αποτρέψει την επιχειρησιακή ικανότητα της οργάνωσης.
Ο Χαλέντ Σείχ Μοχάμεντ, υπ'αριθμόν τρία στην ιεραρχία της Αλ-Κάϊντα, που θεωρείται ο οργανωτής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, συνελήφθη την 1η Μαρτίου 2003 στο Πακιστάν και παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές. Ο πυρήνας της οργάνωσης, που σχηματίστηκε από πρώην Μουντζαχεντίν, που πολέμησαν εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν δεν έχει πάντως εξαρθρωθεί.
Και το κυριότερο: Δύο χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η αμερικανική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «αιώνια ελευθερία», που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν δεν έχει οδηγήσει ακόμη στη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, η τύχη του οποίου αγνοείται.