Πολιτική
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 15:07

Παρέμβαση Αννας Καραμάνου στην Ολομέλεια του Ε.Κ. για την καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών και παιδιών

«Στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βρεθεί το ζήτημα της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία ¶ννα Καραμάνου.

Λαμβάνοντας τον λόγο στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια σχετικά με την επέκταση μέχρι το 2008 του κοινοτικού προγράμματος DAPHNE (έκθεση Γκρύνερ) που στοχεύει στην υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων που μετέχουν ενεργά στον αγώνα κατά της βίας εις βάρος παιδιών, εφήβων και γυναικών, η κυρία Καραμάνου τόνισε ότι η βία κατά των γυναικών και των παιδιών είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο ευρύτατα διαδεδομένο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ προκαλεί περισσότερους θανάτους απ΄ ό,τι ο καρκίνος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τόνισε, είναι αυτό της Μαρί Τρεντινιάν που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από το σύντροφό της αλλά δεν είναι το μόνο. Χιλιάδες γυναίκες και παιδιά υφίστανται τη βία και την εξευτελιστική μεταχείριση σε καθημερινό επίπεδο μέσα στην ίδια της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το φαινόμενο αυτό, πρόσθεσε, βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια λόγω της ενίσχυσης των μεταναστευτικών ρευμάτων, με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες και παιδιά μέσα στην Ευρώπη να πέφτουν θύματα της νέας μορφής δουλείας και της οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κυρία Καραμάνου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος DAPHNE, με δεδομένο ότι αποτελεί τη μοναδική χρηματοδοτική πηγή για τους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών να ευαισθητοποιήσει τα μέλη της Συνταγματικής Συνέλευσης προκειμένου να θεσπιστεί μία ισχυρή νομική βάση για την καταπολέμηση της βίας, προσπάθειες που δυστυχώς δεν καρποφόρησαν.