Κόσμος
Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 16:30

Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους

Το χάσμα ανάμεσα στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, που δημιουργήθηκε λόγω του πολέμου στο Ιράκ, μεγάλωσε το 2003, σύμφωνα με έρευνα για τις υπερατλαντικές σχέσεις που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 8.000 Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Η κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή πολιτική κρίνεται ανεπιθύμητη από το 70% των Γάλλων, το 50% των Ιταλών, το 50% των Γερμανών. Συνολικά, λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (ποσοστό 45%) επιθυμούν μια ισχυρή αμερικανική παρουσία στον κόσμο, προκύπτει από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Γερμανικό Ιδρυμα Μάρσαλ.

Οι Ευρωπαίοι όχι μόνο αμφισβητούν την κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά δεν εγκρίνουν και την εξωτερική τους πολιτική. Το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, 82%, προέρχεται από τους Γάλλους.

Οι Αμερικανοί, σε ποσοστό 77%, υποστηρίζουν την ενεργή ανάμειξη της χώρας τους στον κόσμο. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε ανάλογα ερωτήματα δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ από το 1947.

Ακόμα το 80% των Αμερικανών πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει μια ισχυρή επιρροή.

«Η γνώμη των Ευρωπαίων για τις Ηνωμένες Πολιτείες χειροτέρεψε εξαιτίας των γεγονότων του τελευταίου χρόνου, ενώ η γνώμη των Αμερικανών για την Ευρώπη βελτιωνόταν σημαντικά», δήλωσε ο Κρεγκ Κένεντι, πρόεδρος του ιδρύματος.

«Αυτή η αντίφαση σημαίνει πολύ απλά πως ούτε οι μεν, ούτε οι δε επιθυμούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 10 ως τις 25 Ιουνίου και από κάθε χώρα που συμμετείχε σε αυτήν, 1.000 ενήλικες άντρες και γυναίκες, απάντησαν στις ερωτήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων