Πολιτική
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 11:30

Δίκη «17Ν» : Αρνείται την κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Τσελέντη ο Γιωτόπουλος

Την κατ'αντιπαράσταση εξέταση του Πάτροκλου Τσελέντη, με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, διέταξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τον Πάτροκλο Τσελέντη, τον οποίο χαρακτήρισε άθλιο ανθρωπάκι, που ψεύδεται για να τον ενοχοποιήσει.

«Είναι ένα θλιβερό και άθλιο ανθρωπάκι, που προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε, μαζί με τον Κονδύλη, για να με καταδικάσετε. Δεν θα συνεργήσω», είπε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, απευθυνόμενος στους δικαστές.

Πάντως, ο εφέτης Νίκος Ζαΐρης, υπενθύμισε στον κατηγορούμενο ότι στις 6 Αυγούστου, όταν είχε ζητηθεί η κατ'αντιπαράσταση εξέτασή τους, είχε δεχθεί.

«Θέλει να με ενοχοποιήσει, για να βγει από τη φυλακή», ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ενώ ο συνηγορός του, Γιάννης Ραχιώτης, έκανε λόγο για παράσταση, που επιθυμεί να δώσει ο Τσελέντης, στην οποία ο εντολέας του δεν πρόκειται να συνεργήσει.

Ο συνήγορος του Πάτροκλου Τσελέντη, Αριστείδης Οικονομίδης, είπε ότι από τη στιγμή, που αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί του, δεν έχει αντίρρηση να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση.

Ο κ. Οικονομίδης συμβούλευσε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να μην συνεχίσει να σιωπά, λέγοντας πως «στον τάφο της σιωπής δεν θάβεται μόνο η αλήθεια, αλλά και ο αποκρύπτων την αλήθεια».

Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, στην τοποθέτησή του για το ζήτημα της κατ' αντιπαράστασης εξέτασης, αφού τόνισε ότι «δεν την θέλει όχι μόνο εκείνος, που είναι βουτηγμένος στο έγκλημα, αλλά και εκείνος που θέλει να εξαπατήσει το δικαστήριο και να περάσει την άποψή του», κατέληξε ως εξής:

«Ενας άνθρωπος, που δεν δούλεψε ποτέ, δεν έχει όνομα, με κουκούλες, με μάσκες. Και αυτός ο άνθρωπος, ο βουτηγμένος, προσπαθεί να εξαπατήσει. Τρέμει την αλήθεια και ότι οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες του Ποινικού Δικαίου. Δεν ελπίζω, γιατί ξέρω τι είναι ο κ. Γιωτόπουλος».

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Κονδύλης, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα Χρήστου Λάμπρου, επέμεινε πως οι συναντήσεις του με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ήταν στο πλαίσιο της «17 Νοέμβρη», οι συζητήσεις τους, όμως, ήταν πολιτικές και γενικές.

Στο μεταξύ, αίτημα να απολογηθεί ο Σάββας Ξηρός, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών, υπέβαλε ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Ο πρόεδρος απάντησε, πάντως, πως έχει παρέλθει η σειρά του και το δικαστήριο θα επιφυλαχθεί.

Στη συνέχεια, άρχισε να απολογείται ο Ανέστης Παπαναστασίου, ο οποίος υποστήριξε πως είναι αθώος και ότι δεν έχει καμμία σχέση με τη «17 Νοέμβρη».

«Ο,τιδήποτε σκοτώνει ξεφεύγει και προστυχεύει», είπε, χαρακτηριστικά, ο Ανέστης Παπαναστασίου και συμπλήρωσε πως διαφωνεί με τις ενέργειες της «17 Νοέμβρη», η οποία, όπως είπε, είχε απόψεις του 19ου αιώνα.

Αναφερόμενος στο σκαρίφημα του στρατοπέδου, για το οποίο κατηγορείται, ο Παπαναστασίου υποστήριξε πως στη φυλακή, όταν πρωτοσυνάντησε τον εξάδελφό του Νίκο Παπαναστασίου, τον ρώτησε αν έχει σχέση με αυτό και εκείνος του το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ρώτησε επίσης και τον Πάτροκλο Τσελέντη, εάν εκείνος είχε δει αυτό το σκαρίφημα όσο ήταν μέλος της οργάνωσης, αλλά εκείνος του απάντησε ότι δεν το είχε δει ποτέ του.

«Επειδή εγώ δεν ήξερα κανέναν από τους συγκατηγορουμένους μου, ο νους μου πάει στον εξαδελφό μου... θα προτιμούσα να μην είναι έτσι», είπε ο Ανέστης Παπαναστασίου.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων