Πολιτική
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 21:04

Σημίτης: Η επόμενη τετραετία είναι υψηλού ρίσκου

Η επόμενη τετραετία 2004-2008 είναι μια τετραετία υψηλού ρίσκου με διακυβεύματα στα εθνικά θέματα, στην ευρωπαϊκή θέση της χώρας καθώς και στην ανάπτυξη και την προοπτική της κοινωνίας και της οικονομίας. Το στίγμα αυτό έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας απόψε στα εγκαίνια της 68ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός τα διακυβεύματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας και θα κριθούν την επόμενη τετραετία είναι πρώτα απ' όλα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 τη διοργάνωση των οποίων χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα της χώρας.

Πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, να εντείνουμε την προσπάθεια ώστε να πετύχουμε στην διοργάνωση και σημείωσε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα έχει διαψεύσει όλες τις φωνές της κινδυνολογίας.

Ανέφερε επίσης ότι οι πόροι που διατίθενται τώρα για τα ολυμπιακά έργα είναι εθνικοί πόροι και μετά την Ολυμπιάδα θα κατευθυνθούν στην ελληνική περιφέρεια.

Στην ίδια τετραετία,όπως τόνισε ο πρωθυπουργός,θα κριθούν και δύο πολύ σημαντικά εθνικά θέματα το πρώτο αφορά στο Κυπριακό και στην επίλυσή του και το δεύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.Χαρακτήρισε το 2004 χρονιά σταθμό για την Ελλάδα και τον ελληνισμό των τελευταίων 30 χρόνων. Οπως ανέφερε είναι η ώρα να λυθούν αυτά τα προβλήματα και πρόσθεσε ότι το 2004 θα κριθεί η συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού και στην ειρηνική και με βάση το Διεθνές δίκαιο επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Η επίλυση των δύο αυτών σημαντικών προβλημάτων, υπογράμμισε ο κ.Σημίτης, θα δώσει τη δυνατότητα να αποδεσμευτούν δυνάμεις και πόροι από τις υπέρογκες σήμερα αμυντικές δαπάνες και να κατευθυνθούν σε άλλους στόχους να διατεθούν δηλαδή για την ενίσχυση της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Ενα τρίτο θέμα που κρίνεται στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας και στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι το σύνταγμα της Ευρώπης και η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί νέα πνοή στους θεσμούς που εγγυώνται τη γνησια αντιπροσώπευση,τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της πολιτικής.

Αναφέρθηκε και στο νέο εκλογικό νόμο και τη νέα περιφερειακή συγκρότηση της χώρας που σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για τη διαφάνεια συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σύνολο τομών που θα αναβαθμίσουν την πολιτική διαδικασία. Ο στόχος,όπως τόνισε,είναι ''να δημιουργήσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση που στηρίζει μια ανοιχτή κοινωνία''.

Ο στόχος για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος τόνισε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει κομματικά σύνορα πρέπει να είναι κοινός στόχος για όλα τα κόμματα και δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Κάνοντας μια αναδρομή στην κυβερνητική πολιτική και συγκρίνοντας την εικόνα της χώρας σήμερα με το παρελθόν τόνισε ότι η Ελλάδα του 2003 δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με την Ελλάδα του 1992 ούτε και με την Ελλάδα του 2002 καθώς όπως ανέφερε '' έχουμε κατακτήσει μια πραγματικά ισχυρή θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο διεθνή μας περίγυρο''.

Ωστόσο όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός οι δυσκολότερες μάχες βρίσκονται μπροστά μας και το 2004 είναι ένα από τα πιό κρίσιμα έτη για τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού καθώς στη διάρκεια της ερχόμενης τετραετίας θα κριθεί η επιτυχία της εθνικής προσπάθειας για τη σύγκλιση της χώρας με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκης Ενωσης σε όλους τους τομείς και κυρίως στην οικονομία.

Το σηματικότερο επίτευγμα των τελευταίων ετών τόνισε ο κ. Σημίτης είναι η ανάκτηση της εθνικής αυτοπεποίθησης η οποία δείχνει και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και στο μέλλον. Οι Ελληνες πρόσθεσε πρέπει να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη και να στοχεύσουμε σε μια ευρύτερη νίκη που θα υπερβαίνει τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές και θα είναι μια νίκη στον αγώνα για την οριστική ανατροπή της παραδοσιακής εικόνας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική τονίζοντας ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο από το οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε με πιό γρήγορα βήματα στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει.Τόνισε επίσης ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε απέδωσε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα και αυτή την πολιτική προτίθεται να συνεχίσει και στο μέλλον αφού αποδείχθηκε ορθή για την ανάπτυξη και την ευημερία σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που μειώνουν τους πραγματικούς μισθούς των εργαζομένων.

Αναφέρθηκε και στα μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος πριν από λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής επιτροπής και τα οποία όπως τόνισε αφορούν κυρίως την αδύναμη ελληνική οικογένεια και δίνουν μια ανάσα στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Απαντώντας σε αιτιάσεις και ερωτήματα σχετικά με το αν το πακέτο αυτό των κοινωνικών μέτρων θα πλήξει την αποτελεσματικότητα της οικονομίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα είναι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2004 ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Είναι επίσης πρόσθεσε σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής του πολιτικής. Πρόσθεσε ότι με το κοινωνικό πακέτο η Ελλάδα ξεπερνάει σε κοινωνικές δαπάνες το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πετυχαίνει τη σύγκλιση.

Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της επόμενης τετραετίας και δίνοντας το στίγμα του οικονομικού προγράμματος που θα παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η μέχρι σήμερα πρόοδος είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί. Πρέπει τόνισε να διευρύνουμε διαρκώς τα πλεονεκτήματά μας να βελτιώνουμε τις παραγωγικές δομές και να πετυχαίνουμε καλύτερες επιδόσεις. Στο σημείο αυτό και αναφερομενος στο ενδεχόμενο διεκδίκησης διαφόρων κοινωνικών ομάδων τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί αιτήματα χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα και θα συνεχίσει να ακολουθεί και στο μέλλον την πολιτική που εξασφαλίζει την ευημερία του πολίτη.

Οπως τόνισε επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ο εγαζόμενος και ο στόχος είναι η συνεχής βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου.

Επιδίωξη είναι επίσης να επιταχυνθεί ο ρυθμός σύγκλισης και το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα να φθάσει το μέσο εισόδημα της Ευρωπαϊκής Ενωωσης με ταυτόχρονη μείωση των διαπεριφερειακών ανισοτήτων μέσα στη χώρα.

Ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στη χάρτα πραγματικής σύγκλισης για την περίοδο 2004-2008 τονίζοντας ότι στόχος της είναι να αναδείξει τις νέες πηγές ανάπτυξης για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη τετραετία βρίσκεται στην απάντηση και το πως μπορεί να επιτευχθεί η επιτάχυνσή της.

Εξειδικεύοντας τα σημεία στα οποία θα κριθεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτά είναι η αύξηση των επενδύσεων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η αύξηση της απασχόλησης, η εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ταχύτερηγ προσαρμογή στα δεδομένα της οικονομίας της γνώσης, η ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας και η διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σημίτης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το 2004 σηματοδοτεί την προοποτική και τη δυνατοτητα της Ελλάδας για ένα άλμα στο αύριο ώστε να αφήσει οριστικά πίσω της το παρελθόν και να γίνει ορατή παντού γύρω μας η νέα εποχή.