Πολιτική
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 21:05

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (05/09/2003) Μέρος 5/6

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Μας έχει παραδοθεί πόρισμα για την ψυχική κατάσταση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Παρακαλώ να κάνω μια δήλωση. Κατά τη διάρκεια της απολογίας της κας Σωτηροπούλου της υποβλήθηκαν κάποιες ερωτήσεις από τον κ. Ζαϊρη οι οποίες αναφέρονταν σε σημείο της διαδικασίας που προσδιορίστηκε ως ημερομηνία 18 Ιουλίου κατά το οποίο ρωτήθηκε -κατά τα όσα είπε ο κ. Ζαϊρης- ο κ. Κουφοντίνας για τη συμμετοχή του κ. Γιωτόπουλου ή μη στην Οργάνωση, αρνήθηκε να απαντήσει και ακούστηκε η κα Σωτηροπούλου να αντιδρά με κάποιο τρόπο.

Έψαξα στα πρακτικά επειδή η εντολές μου το αρνείται κατηγορηματικά αυτό, και ούτε η δική της δήλωση είναι καταγεγραμμένη, ούτε του κ. Κουφοντίνα. Τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν εκείνη την ημέρα, είναι η ημέρα εξέτασης της κας Peynaud δεν υπάρχει κανένα σημείο στο οποίο να απευθύνεται ο οποιοσδήποτε στον κ. Κουφοντίνα και να τον ρωτάει κάτι σε σχέση με αυτό. θα μου φαινόταν και περίεργο να είχε ρωτηθεί ο κ. Κουφοντίνας σε σχέση με τη συμμετοχή του κ. Γιωτόπουλου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αν επιτρέπετε για την παρέμβαση ήταν ερώτηση -και το επικαλέστηκα- του κ. Μαρκή προς τον κ. Κουφοντίνα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχω και τα πρακτικά μαζί μου κ. Ζαϊρη. Δεν προκύπτει πουθενά να έχει απευθύνει τέτοιο ερώτημα ο κ. Μαρκής.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Πάντως να είστε βεβαία ότι δεν ήταν αυθαίρετο και το λέω ειλικρινά χωρίς εγωιστική διάθεση.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είμαι απόλυτα σίγουρη για σας, δεν υπήρχε περίπτωση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεν παρεκκλίνω κατά μία λέξη ούτε κατά «ν› ή «σ› από ότι μπορώ τουλάχιστον να συμπληρώνω και να σημειώνω.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι όμως καταγραμμένη στα πρακτικά και υποπτεύομαι ότι πρόκειται για κάποια άλλη ερώτηση σε κάποιο άλλο σημείο της διαδικασίας, η οποία προκάλεσε μια αντίδραση. Επειδή η αντίδραση συνδέθηκε μ’ ένα τρόπο και υπονοήσατε ότι πιθανό να είχε κάποια έννοια, νομίζω ότι στο βαθμό που αρνείται κατηγορηματικά η εντολέας μου, θα έπρεπε να δούμε ξανά τα πρακτικά αν υπάρχει τέτοιο σημείο που να μπορεί να δικαιολογεί μια αντίδραση και ποια αντίδραση και σε ποιο πράγμα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Και πολλά άλλα τα οποία σημειώσει και θα πω κάτι και στον κ. Κουφοντίνα. Όταν κάποτε ο κ. Τσεβάς είπε για το 1 δις 300 εκ. εκείνο το προϊόν των ληστειών, είπε ο κ. Κουφοντίνας «Κόψε κάτι – Κόψε κάτι›. Το επιβεβαιώνετε; Τέτοια χαρακτηριστικά μπορώ να προσθέσω 15 και 20. Δηλαδή αυτό το δεύτερο το είπα, για να μην φανεί ότι χρησιμοποιώ κάτι το αυθαίρετο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν σας αποδίδω καθόλου ειλικρινά κάτι τέτοιο. Δεν φανταζόμουν ποτέ για σας κάτι τέτοιο. Απλά λέω ότι πρέπει να πρόκειται για άλλο σημείο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)? Τέτοια πράγματα μπορεί να γίνονται? Αυτό που σας λέω τώρα δεν καταγράφεται πουθενά.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί δεν έχετε ανοίξει κ. Μαρκή. Θα μου φαινόταν κι αυτό περίεργο γιατί είναι μια συζήτηση η οποία φαίνεται να διαρκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή δεν με ενδιαφέρουν οι συζητήσεις, με ενδιαφέρει να προχωρήσει η διαδικασία γιατί έχουμε προβλήματα κάθε μέρα. Σας παρακαλώ πολύ να τα πείτε στην αγόρευσή σας.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, οφείλω να πω ότι αρνείται η εντολέας μου κατηγορηματικά. Στο βαθμό που σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ζητούσε από το σύντροφό της να μην μιλήσει ούτε γι’ αυτήν, θα ήταν παράλογο να βγει σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας με κάποια διαφορετική μορφή?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που να ξέρουμε η γυναίκα τι έλεγε; Ούτε τα αξιολογώ εγώ αυτά, δεν με ενδιαφέρει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το δέχομαι κ. Πρόεδρε γιατί η στάση της είναι τέτοια. Προφανώς και είδαμε ότι αντιδρούσε σε διάφορα σημεία της διαδικασίας με διάφορους τρόπους είναι παρορμητική, αλλά δεν μπορούσε να είχε φτάσει σε κάτι τέτοιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μας χρειάζονται κα Κούρτοβικ αυτά. Τελειώσαμε. Είπε η γυναίκα όχι δεν το είπα, δέχομαι αυτό που λέει αυτή. Τι να κάνω δηλαδή; Έχω λόγο να αμφισβητώ τη γυναίκα κα Κούρτοβικ;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το πρώτο ερώτημα ήταν αν το επιβεβαίωνε αυτό ή όχι, το άλλο δεν το ήθελα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το επιβεβαίωσε πάει τελείωσε.

(Διαβάζει):

«Πόρισμα για την ψυχική κατάσταση του κ. Σάββα Ξηρού κατά τη χρονική περίοδο από 29/6/2002. Παραδόθηκε από τον κ. συνήγορο Υπεράσπισης τον κ. Ραγκούση. Το πόρισμα που ακολουθεί βασίζεται στις εξής πτυχές: στον ιατρικό φάκελο, στην κατάθεση του επιμελητή Πιταρίδη, της διευθύντριας Θεοδωροπούλου, αναλυτικό σημείωμα νοσηλείας από τη ΜΕΘ κλινική του ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ υπογεγραμμένο από τον Πιταρίδη, εγχειρίδιο ΕΟΦ, εγχειρίδιο CBS?.

???.: Το έγγραφο αυτό δεν έχει ημερομηνία κ. Πρόεδρε. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα έγγραφο το οποίο δεν φέρεται πότε συνετάγη από την ημερομηνία του οποίου?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ κ. συνήγορε δεν σας δόθηκε ο λόγος. Σας παρακαλώ! Διαβάζει ο Πρόεδρος ένα έγγραφο και όλοι πρέπει να τον διακόπτετε; Κανένας να μην διακόπτει. Δηλαδή ένα έγγραφο που είναι άνευ χρονολογίας δεν έχει αξία;

? Έλληνες βιογραφικές αναφορές, διεθνείς αναφορές, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Το πόρισμα αντανακλά την κατάσταση της ψυχικής υγείας του Σάββα Ξηρού κατά το διάστημα που αρχικά αναφέρθηκε 29/6/2002 ως 2/9/2002 και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την κατάσταση της ψυχικής υγείας κατά το παρόν διάστημα.

Τα θέματα τα οποία κληθήκαμε να απαντήσουμε μετά από σχετικές ερωτήσεις συνηγόρου Υπεράσπισης του κ. Φραγκίσκου Ραγκούση είναι τα ακόλουθα:

1. Ο νοσηλευόμενος διέθετε το κατάλληλο πνευματικό επίπεδο συνείδησης και γνωστικές λειτουργίες ώστε να κατανοήσει, άρα και να απαντήσει χρησιμοποιώντας την κρίση σε ερωτήσεις οι οποίες του τέθηκαν από τις ανακριτικές Αρχές και οι οποίες αποτέλεσαν το βασικό κατηγορητήριο εναντίον του, αλλά και εναντίον των άλλων κατηγορούμενων.

2. Η φυσική, οργανική κατάσταση του νοσηλευόμενου πόσο είχε επηρεάσει την πνευματική του κατάσταση και το σύνολο των γνωστικών λειτουργιών του ως επακόλουθο αυτού, πόσο ικανός ήταν ο κατηγορούμενος να χρησιμοποιεί κατά τη βούλησή του την κρίση του και την αφαιρετική ικανότητα;

3. Τα φάρμακα νοσηλείας που χορηγήθηκαν στον κατηγορούμενο και ειδικότερα τα φάρμακα για το κεντρικό νευρικό σύστημα αναισθητικά, αναλγητικά, διεργετικά και μείζονα ηρεμιστικά πόσο κι αν είχαν επηρεάσει το σύνολο των γνωστικών λειτουργιών;

4. Τα συγκεκριμένα φάρμακα είχαν επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες αντίστροφη μνήμη, σκέψη, επίπεδο, εγρήγορση και συναίσθημα, πόσο ορθό ήταν από πλευράς ιατρικής και ψυχολογικής δεοντολογίας να απαντήσει σε ερωτήσεις στο πλαίσιο ανακριτικής διεργασίας;

5. Ποιες βλάβες προκλήθηκαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα από τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων και για πόσο χρονικό διάστημα διατηρήθηκαν οι συγκεκριμένες βλάβες;

Απαντήσεις στα τεθέντα ερωτήματα:

Απάντηση 1ου ερωτήματος:

Λόγω του βαρύτατου τραυματισμού του από την έκρηξη και τα επακόλουθα οργανικά προβλήματα, πολλαπλά κατάγματα, απώλεια αίματος, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολλαπλά εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα, ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα οργανικού ψυχοσυνδρόμου το οποίο τον καθιστά αναξιόπιστο ως άτομο με νοητική σύγχυση, με ελλιπή ικανότητα στην κρίση, στην κατανόηση εννοιών, στην ανάληψη ευθυνών, στη βούληση με διαταραχές στην προσοχή, στην σκέψη και στην ανάκληση μνημονικού υλικού.

Η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά από τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων και οι αλλαγές σε επίπεδο δομής της προσωπικότητας αλλά και λειτουργίας κεντρικού νευρικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σοβαρές και σημαντικές. Η κλινική εικόνα όπως προκύπτει από την ανάγνωση των σχετικών εγγράφων που εμφανίζει ο Σάββας, ομοιάζει με αυτή του νοητικά και ψυχικά διαταραγμένου ατόμου.

Απάντηση 2ου ερωτήματος:

Αναφέρθηκε ήδη στο συμπέρασμα του 1ου ερωτήματος η ύπαρξη οργανικού ψυχοσυνδρόμου και τα συνακόλουθα προβλήματα. Την ίδια βεβαρημένη κατάσταση του ασθενούς επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η απώλεια των δυο βασικών αισθητηρίων (όραση και ακοή) η οποία έχει ως επακόλουθο την εμφάνιση:

Α. Οπτικών και ακουστικών παραισθήσεων, σχετικά φύλλα νοσηλείας του ασθενούς υπό του ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

Β. Υπερβολικού φόβου και καχυποψία λόγω της αδυναμίας του να ελέγξει το περιβάλλον και να προφυλαχτεί από υποθετικούς ή πραγματικούς κινδύνους.

Γ. Αδυναμία προσανατολισμού στο χώρο και στο χρόνο και έλλειψη ανατροφοδότησης από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Δ. Διαταραχών της συνείδησης και νοητικής σύγχυσης ως αποτέλεσμα των προαναφερομένων.

Περισσότερο σημαντικό από αυτά είναι η κατάσταση που είχε ως αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει ιδιαίτερα ευάλωτο και να θεωρεί ότι συνεχώς κινδυνεύει. Ως εκ τούτου γίνεται ιδιαίτερα δεκτικό σε οποιοδήποτε του «δείξει› φιλική διάθεση ή του εμφανιστεί αρκετά δυνατός ώστε να τον προφυλάξει από τους κινδύνους, που ο ίδιος ο ασθενής θεωρεί ότι υπάρχουν. Στηρίζεται ψυχολογικά ακόμη και σε άτομα τα οποία του είναι άγνωστα ή με τα οποία δεν τον συνδέουν κοινές αναμνήσεις, τρόπο ζωής, ιδεολογικές πεποιθήσεις (?IST 10?).

Προκύπτει σαφώς ότι η φυσική κατάσταση του νοσηλευόμενου Σάββα Ξηρού όπως αυτή έχει εξελιχθεί είχε επηρεάσει δραματικά την προσωπικότητά του καταστώντας τον άτομο με μειωμένο επίπεδο γνωστικών λειτουργιών και μη ικανών στην κρίση του, την κατανόηση και την αφαιρετική ικανότητα. Έχουμε σαφώς την εικόνα ενός υποβόλιμου ατόμου, έτοιμο να υιοθετήσει θέσεις και στάση που θα ευχαριστήσουν τα άτομα που βρίσκονται δίπλα του εκείνη τη χρονική περίοδο (?Caplan and Tsatloc? 2000)

Ως εκ τούτου όχι μόνο απαντά σε τεθέντα ερωτήματα από άτομα που βρίσκονται κοντά του, αλλά και στο λόγο του σαφώς θα παρατηρείτε ασυναρτησίες, χαλάρωση συνειρμού, νεολογισμοί ή και αλογία (?Woolton 1982).

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρείται επιβεβλημένο άτομα τα οποία βρίσκονται σε τέτοια είδούς οργανική και ψυχική κατάσταση και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, να επικοινωνούν μόνο με τον ή τους θεράποντες ιατρούς ή με άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος σε χρόνο που θα ορίζει πάντα ο γιατρός και χωρίς αυτό να προκαλεί άγχος ή νοητική κόπωση στον ασθενή (?Ιατρική Δεοντολογία› άρθρο 10)

Απάντηση 3ου ερωτήματος:

Η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει έντονη νοητική σύγχυση αμέσως μετά την καταστολή του στην οποία είχε υποβληθεί, να μην διαθέτει αυτοέλεγχο, να εμφανίζει λογόρροια και άρση αναστολών. Τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, αναισθητικά βαρβιτουρικά, οπιοειδή και συμπαθητικομιμητικά, είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν στη μέθοδο της ναρκανάλυσης αλλά και ως ορός αλήθειας.

Το άτομο που λαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο των λόγων και των πράξεών του, αλλά και της συνειρμικής του διεργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που έχουν λάβει τις συγκεκριμένες ουσίες μετά από μια χειρουργική επέμβαση συνήθως χορηγούνται σε εγχείρισης by-pass αρχίζουν να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα όταν:

Α. Κάποιος συνοδός τους κρατάει το χέρι ή τους χαϊδεύει απαλά το μέτωπο.

Β. Όταν ακούν ένα σύντομο και συνεχή ήχο όπως π.χ. το χτύπημα του μολυβιού πάνω στο τραπέζι. Με τον τρόπο αυτό διεγείρεται ο σωματο-αισθητικός φλοιός του εγκεφάλου και αρχίζουν να απαντούν στα ερεθίσματα που δέχονται. Στη μέθοδο της ναρκανάλυσης ο τρόπος που ερωτούνται συνήθως μοιάζει με την ψυχαναλυτική τεχνική όπου ο ψυχαναλυτής προφέρει μια λέξη κλειδί και ο ερωτόμενος απαντά με ένα χείμαρρο λέξεων και προτάσεων.

Μεγάλο περιεχόμενο της απάντησης είναι ασυνάρτητος λόγος, ενώ ένα άλλο μέρος μεταφέρει έγκυρες πληροφορίες και απαντήσεις. Η απώλεια μνήμης του ατόμου γι’ αυτά που ρωτήθηκε και είπε, είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που εμφανίζει μετά το πέρας της διαδικασίας. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι από τη μελέτη του φακέλου νοσηλείας του Σάββα Ξηρού δεν προκύπτει η γνωμάτευση αναισθησιολόγου ή γνωμάτευση νευρολόγου. Η μοναδική γνωμάτευση νευρολόγου φέρει ημερομηνία 20/8/2002 οι οποίες ν’ αναφέρονται στις συνθήκες μετά τη νάρκωση και να εστιάζουν ιδιαίτερα την προσοχή τους στο επίπεδο εγρήγορσης και στον έλεγχο των αντανακλαστικών του ασθενούς.

Η παρουσία των δύο ψυχιάτρων όπως προκύπτει από τις καταθέσεις αλλά από το φάκελο του ασθενούς πραγματοποιήθηκε γιατί όπως αναφέρθηκε ζήτησε εξομολόγο και φοβήθηκαν για τη ζωή του. Aπό τη διεθνή βιβλιογραφία σαφώς προκύπτει (Randal 2002) ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών αμέσως μετά τη γενική αναισθησία ή καταστολή, ζητά να συναντήσει κάποιο εξομολόγο ή θρησκευτικό λειτουργό εξ αιτίας του φόβου που βιώνει και οφείλεται στην αλληλεπίδραση των φαρμάκων.

Αυτό μάλιστα αποτελεί κι ένα σημαντικό κλινικό σημείο για το γεγονός ότι ο ασθενής εμφανίζει ακόμη νοητική σύγχυση και δεν έχει ανακτήσει τις γνωστικές του λειτουργίες. Αυτές τις περιπτώσεις ο θεράπων ιατρός είναι υποχρεωμένος («Ιατρική Δεοντολογία› άρθρο 14) να τον καθησυχάσει και αν ο ασθενής επιμένει να συναντήσει κάποιον ιερέα, να τον διευκολύνει σε αυτή την πρόθεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι θεράποντες ιατροί καλούν δύο ψυχιάτρους!

Από την κατάθεση της κας Θεοδωροπούλου προκύπτει ότι η εξέταση διήρκεσε 15 λεπτά, μια τυπική εξέταση ψυχικών λειτουργιών διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά. Αναφέρει η κα Θεοδωροπούλου ότι ρώτησαν τον ασθενή για την παρούσα ημερομηνία και τον παρόντα χρόνο. Απόλυτα ορθή βεβαίως η ερώτηση στο πλαίσιο όμως της τυπικής εξέτασης ψυχικών λειτουργιών.

Στο συγκεκριμένο ασθενή ο οποίος εκτός των άλλων στερείται δυο βασικές αισθήσεις (όραση και ακοή) προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο στόχος για τον οποίο έγινε η ερώτηση και οπωσδήποτε πως η συγκεκριμένη ερώτηση διερευνούσε την πιθανή επιθυμία του ατόμου να αυτοκτονήσει. Δεν αναφέρει επίσης η κα Θεοδωροπούλους σε ποια απόσταση από το κρεβάτι του ασθενή βρισκόταν η ίδια και ο αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μαντωνάκης.

Να σημειώσουμε για μία ακόμη φορά ότι ο Σάββας Ξηρός δεν έβλεπε και δεν άκουγε! ¶ρα είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο αφ’ ενός να δυσκολεύεται στην επικοινωνία και αφ’ ετέρου να είναι φοβισμένος και καχύποπτος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι όπως καταθέτει (δεν ανευρέθηκε δυστυχώς ο φάκελος του ασθενούς ιατρικό σημείωμα υπογεγραμμένο από την ίδια ή τουλάχιστον μια αναφορά της) τελικά εκφράζει την επαγγελματική της άποψη ότι για το επίπεδο συνείδησης του ασθενούς και για το αν διαθέτει πνευματική διαύγεια ή όχι.

Αρχικά όπως υποστηρίζει κλήθηκε εκτάκτως ΜΕΘ για να διαπιστώσει τις πιθανές τάσεις αυτοκτονίας του νοσηλευόμενου. Αν τελικά η κα Θεοδωροπούλου κλήθηκε να αποφανθεί για το επίπεδο εγρήγορσης του ατόμου γιατί οι θεράποντες ιατροί δεν επέλεξαν μια από τις δυο ή και τις δύο νευροφυσιολογικές νευροψυχολογικές μεθόδους εκτίμησης των γνωστικών λειτουργιών και του επιπέδου συνείδησης που είναι ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και τα γνωστά προκλητά δυναμικά οι οποίες και διεθνώς καταδεικνύονται ως οι πλέον έγκυρες αξιόπιστες και αντικειμενικές για διαγνώσεις.

Απάντηση 4ου ερωτήματος:

Από τον ατομικό φάκελο του ασθενούς αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που είχαμε, προκύπτει σαφώς ότι κατά το χρονικό διάστημα από 29/6 έως και 7/8/2002 ο κ. Σάββας Ξηρός είναι ένας κοινός Έλληνας πολίτης ο οποίος νοσηλεύεται μετά από βαρύτατο τραυματισμό στο ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ άρα εμπίπτει στις αρχές και στους νόμους που διέπουν όλους τους Έλληνες πολίτες που δυνητικά θα μπορούσαν να βρεθούν βαρύτατα τραυματισμένοι σε κάποια ΜΕΘ ενός γενικού νοσοκομείου. Η Ιατρική Δεοντολογία ορίζει σαφέστατα άρθρο 10 και 14 ότι ο ιατρός οφείλει να επιλέγει την κατάλληλη στιγμή για την επίσκεψη συγγενών και μόνο συγγενών έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η πορεία αποκατάστασης του ασθενούς.

Από τα φύλλα νοσηλείας του ασθενούς αλλά και από την κατάθεση του κ. Πιταρίδη αποδεικνύεται ότι οι θεράποντες ιατροί γνωρίζουν τη νοητική σύγχυση που εμφάνιζε ο Ξηρός και την έκδοση στο σύστημα των γνωστικών του λειτουργιών, ως αποτέλεσμα του οργανικού ψυχοσυνδρόμου αλλά και της φαρμακευτικής αγωγής που ελάμβανε. Αποτελεί λοιπόν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερώτημα γιατί επέτρεψαν στον ασθενή να υποβληθεί σε μια ανάκριση αφού οι βασικές του γνώσεις επέτρεπαν να γνωρίζουν ότι το τελικό προϊόν των απαντήσεών του θα στερείτο εγκυρότητας και αξιοπιστίας, λόγω των ισχυρών φαρμάκων που ελάμβανε και τα οποία επιδρούν δραματικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και στην προσωπικότητα του ασθενή. Εκτός αν λάβουμε δεδομένο ότι οι θεράποντες ιατροί εν προκειμένω δεν ερωτήθηκαν.

Απάντηση 5ου ερωτήματος:

Οι βλάβες που παρουσιάστηκαν κατά τη συγκεκριμένη χρονική βρίσκονται στην απάντηση του 3ου ερωτήματος. Επιπρόσθετα να αναφέρουμε τις νευροχημικές αλλαγές επίπεδο νευροβιβαστών που θα εμφάνιζε εκείνη τη χρονική περίοδο ο κ. Ξηρός. Η χορήγηση των φαρμάκων μπορεί να σταμάτησε κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου οι συνολικές όμως δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν από:

Α. Το οργανικό ψυχοσύνδρομο, Β. Τη χορήγηση των φαρμάκων, Γ. Την απώλεια δυο βασικών αισθητηρίων ή μακροχρόνια πορεία δράσης (Βιβλιογραφικές αναφορές και σχετικές κλινικές έρευνες κατά Νίκα? 1998 και Walton) δείχνουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς δύναται να εμφανίσουν συμπτώματα έκπτωσης των γνωστικών τους λειτουργιών και μετά την πάροδο εξαμήνου. Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων είναι η διακύμανση της νοητικής τους κατάστασης και το υποβόλιμο του χαρακτήρα τους.

Ως τελικό συμπέρασμα θα καταλήγαμε στο ακόλουθο:

Γενικές παρατηρήσεις επί της ψυχικής κατάστασης:

1. Ο Σάββας Ξηρός εμφάνιζε σαφή κλινικά σημεία οργανικού ψυχοσυνδρόμου κατά το διάστημα νοσηλείας στο ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

2. Η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων και η χημική τους αλληλεπίδραση είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του οργανικού ψυχοσυνδρόμου και τη συνολική έκδοση των γνωστικών λειτουργιών.

3. Η νοητική σύγχυση η έκδοση της αντίληψης, η έλλειψη αυτοελέγχου στα λόγια και στις πράξεις του καθώς και το απρόσφορο συναίσθημα καθιστούσαν τον κατηγορούμενο ένα υποβόλιμο άτομο στα ερεθίσματα που δεχόταν.

4. Η ευμεταβλητότητα του συναισθήματος και της αντίληψής του μόνο ως κλινικό σημείο οργανικού ψυχοσυνδρόμου, μπορεί να ερμηνευτεί και όχι ως σημείο βελτίωσης της κατάστασής του.

5. Οι βλάβες επί του κεντρικού νευρικού συστήματος και επί της δομής της προσωπικότητας διήρκησαν τουλάχιστον 4 μήνες μετά τον τραυματισμό του.

6. Το τελικό προϊόν της σκέψης και του λόγου του γι’ αυτή την περίοδο κρίνεται ως μη αξιόπιστο και δεν αντιπροσωπεύει ορθή κρίση και βούληση.

Β. Πιθανές νευροανατομικές και νευροψυχολιγικές δυσλειτουργίες προκλήθηκαν κατά την παραμονή του ως νοσηλευόμενος.

1. Βλάβες σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όπως ο προμετωπιαίος φλοιός και ο μέσος κροταφικός λοβός. Στο προμετωπιαίο φλοιό εδράζεται το σύστημα των γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, προσοχή, μάθηση, αντίληψη, σκέψη) και το σύστημα της εργαζόμενης μνήμης και το σύστημα της εργαζόμενης μνήμης, το υπεύθυνο δηλαδή σύστημα με το οποίο επεξεργαζόμαστε, αποθηκεύουμε και ανακαλούμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά από το περιβάλλον. Στο μέσο κροταφικό λοβό εδράζεται το σύστημα της μακρόχρονης μνήμης, οι πληροφορίες δηλαδή που έχουμε λάβει σε όλη μας τη ζωή και τις οποίες ανακαλούμε ανάλογα με την περίπτωση.

2. Πιθανή διαταραχή της δομής της προσωπικότητας λόγω χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων. Οι αλλαγές που προκλήθηκαν σε νευροχημικών επίπεδο και σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών από τα φάρμακα που έχουν αναφερθεί ανωτέρω προφανώς επηρέασαν την προσωπικότητα του ατόμου και ως αποτέλεσμα αυτού δύναται να παρατηρήθηκε απρόσφορο συναίσθημα για παράδειγμα να γελάει μ’ ένα γεγονός που απαιτεί σοβαρότητα, αγχώδη διάθεση, έντονες εναλλαγές συναισθήματος, αδυναμία να κατανοήσει καινούριες έννοιες ή τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

3. Αλλαγή στους βιολογικούς ρυθμούς του ατόμου. Το γεγονός ότι σπάνια κοιμόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν επέτρεπε αφ’ ενός στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και αφ’ ετέρου είχε πλήρως διαταραχθεί ο κύκλος μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου.

4. Έντονες διαταραχές στο σύστημα των γνωστικών λειτουργιών με ιδιαίτερα προβλήματα στη μνήμη και στον προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο.

5. Τέλος διερωτόμεθα ποιος ο λόγος χορήγησης της ουσίας ντοπαμίνης, η οποία λόγω της δράσης της σ’ ένα άτομο που εμφανίζει ήδη ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, θα προκαλούσε επιδείνωση αυτών. Εκτός εάν πρόκειται για προσπάθεια πρόκλησης ακατάσχετης λογόρροιας, η οποία σε συνδυασμό με τα υπνωτικά φάρμακα και τις άλλες ουσίες, δημιούργησε συνθήκες ορού αλήθειας.

Παραβάσεις κατά της ιατρικής δεοντολογίας

Με βάση τον κανονισμό (Βασιλικό Διάταγμα 25 Μαίου - 6 Ιουλίου ’55 ΦΕΚ Α 175 κανονισμού Ιατρικής Δεοντολογίας) διαπιστώνονται παραβάσεις των άρθρων: 8α, 8β, 8γ, άρθρο 10, άρθρο 14, άρθρο 47 του νόμου 2071/92 περί δικαιωμάτων του νοσοκομειακού ασθενούς παρ. 3, 4, 5 και 7

Δρ. Ιωάννης Νέστορος ψυχίατρος

Δρ. Νευροφυσιολογίας – Ψυχοθεραπευτής Καθηγητής κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Νιόνα Βαλιανάτου Νευροψυχολόγος Δρ. Νευρολογίας και αισθητηρίων οργάνων Λέκτορας Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει λίγα λόγια παρακαλώ.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το Συμβούλιο των Φυλακών οι δυο νευροψυχολόγοι, ο νευροψυχίατρος και η κα Βαλιανάτου νευροψυχολόγος, εξήτασαν τον κ. Ξηρό και συνέταξαν πόρισμα της παρούσας?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε κύριε συνήγορε;

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Χθες το μεσημέρι επί πέντε ώρες. Σας το παραδίδω και παρακαλώ για την ανάγνωσή του έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε και να προχωρήσουμε στην απολογία?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα, ελάτε κύριε Σάββα Ξηρέ.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ ορίστε να διαβάσουμε το πόρισμα.

Ν. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: Διαβάζει:

«Πόρισμα της παρούσας ψυχικής και νευροψυχολογικής κατάστασης του κ. Σάββα Ξηρού. Ο κ. Σάββας Ξηρός εξετάστηκε από τους υπογράφοντες στις 4 Σεπτεμβρίου 2003, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο ίδιος. Η εξέταση διήρκεσε τρεις περίπου ώρες και πραγματοποιήθηκε στο ιατρείο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού με την παρουσία ενός αστυνομικού και μιας νοσηλεύτριας. Οι παράγοντες τους οποίους κληθήκαμε να αξιολογήσουμε ήταν οι ακόλουθοι:

α) Παρούσα ψυχική και νευροψυχολογική κατάσταση του ατόμου.

β) Πιθανές διαταραχές των συστηματογνωστικών λειτουργιών.

γ) Πιθανές διαταραχές στον προσανατολισμό και στην ισορροπία.

δ) Πιθανές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, οι οποίες έχουν προκληθεί μετά τον τραυματισμό ή και την νοσηλεία του και χρόνος αποκατάστασης.

Απαντήσεις στα τεθέντα ερωτήματα:

Λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζει στην όραση και στην ακοή, δεν χορηγήθηκαν αυτοσυμπληρούμενα νευροψυχολογικά τεστ και τεστ προσωπικότητας και η διαδικασία της αξιολόγησης έγινε σύμφωνα με την κλινική ψυχιατρική εξέταση και την κλινική νευροψυχολογική αξιολόγηση.

Α) ο κ. Σάββας Ξηρός συνεργάστηκε απόλυτα με τους δυο αξιολογητές και δεν προσπάθησε να πει ψέματα, ή να βελτιώσει την εικόνα του προκειμένου να γίνει συμπαθής από τους υπογράφοντες.

Ήταν ειλικρινής και δεν επιδίωξε να υιοθετήσει κλινικά συμπτώματα, ψυχοπαθολογίας. Χαρακτηρίζεται από φυσική ευγένεια, ηρεμία και χιούμορ. Όταν μιλάει, κοιτάει στα μάτια «τον συνομιλητή του› και δεν προσπαθεί να αλλοιώσει την εικόνα του εαυτού του.

Διαθέτει ισχυρή δομή προσωπικότητας, και φυσική αμεσότητα στην επικοινωνία του με τους άλλους.

Από την εξέταση των ψυχικών του λειτουργιών, δεν εντοπίστηκαν ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες, τα οποία να στηρίζουν την ύπαρξη ψυχικής διαταραχής.

Β) Ο εξεταζόμενος είχε εμφανίσει κατά το παρελθόν κλινικά συμπτώματα οργανικού ψυχοσυνδρόμου, ως αποτέλεσμα α) του βαρύτατου τραυματισμού του τον Ιούνιο του 2002, β) της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που είχε υποστεί, γ) της απώλειας δυο βασικών αισθήσεων, όραση και ακοή και δ) της φαρμακευτικής χορήγησης συγκεκριμένων φαρμακευτικών συσκευασμάτων όπως το φεντανίλ, ντόρμικουμ, πεντονάλ, τοπαμίν, των οποίων οι ψυχοδραστικές ενέργειες στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι πολύ ισχυρές.

Οι τρεις πρώτοι παράγοντες είναι αρκετά σημαντικοί και ισχυροί για την πρόκληση και διατήρηση οργανικού ψυχοσυνδρόμου. Η κλινική εικόνα επιδεινώθηκε και διατηρήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από την χορήγηση των συγκεκριμένων προαναφερθέντων ψυχοδραστικών φαρμάκων.

Από το ιστορικό του ατόμου, φύλλα νοσηλείας, από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός και τις καταθέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και από την κλινική συνέντευξη που είχαμε μαζί του, προκύπτει ότι ο κ. Ξηρός είχε παρουσιάσει σειρά συμπτωμάτων όπως: 1) οπτικές ψευδαισθήσεις, 2) ακουστικές ψευδαισθήσεις, 3) γευστικές ψευδαισθήσεις, 4) οσφριτικές ψευδαισθήσεις, 5) απτικές ψευδαισθήσεις, 6) παραληρητικές ιδέες, 7) διαταραχές στο σύστημα των γνωστικών λειτουργιών, μνήμη, προσοχή, αντίληψη, σκέψη, μάθηση, εγρήγορση και συναίσθημα.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του εξεταζόμενου, υπεχώρησαν μετά τον Ιανουάριο του 2003 και ενώ ήταν ήδη έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Από την περιγραφή των συμπτωμάτων, αλλά και από τις γνώσεις μας για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά και για την δράση των προαναφερομένων φαρμάκων επί του κεντρικού νευρικού συστήματος, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο κ. Ξηρός, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός, ήταν: α) βαριά ψυχικά ασθενής με την διάγνωση σοβαρού οργανικού ψυχοσυνδρόμου με υψηλό επίπεδο φόβου, έντονες ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες. Β) η κατάσταση του αυτή, επιδεινώθηκε από τις προαναφερθείσες ψυχοδραστικές ουσίες, που δρουν επί του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Κατά την παρούσα φάση, σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο εξεταζόμενος, αλλά και σύμφωνα με την άποψη των δυο εξεταστών το άτομο εμφανίζει δυσκολίες: α) στην ανάκτηση μνημονικού υλικού. Το άτομο τελικά, ανασύρει στην μνήμη του τις απαιτούμενες πληροφορίες, μετά από σχετική προσπάθεια και αφού πρώτα χρησιμοποιήσει ως «οδηγούς› κάποια άλλα γεγονότα συναφή, με το ερώτημα που του έχει τεθεί. Β) στο λόγο και στην συγκρότηση της σκέψης, πολύ συχνά, κατά τη διάρκεια της αφήγησής του, η σκέψη και ο λόγος του παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις από το θέμα, που είχε τεθεί προς συζήτηση εκείνη τη στιγμή.

Ο ίδιος ο εξεταζόμενος αντιλαμβανόταν αυτή τη διαταραχή λέγοντας «όχι δεν συζητούσαμε αυτό›, ή «τι συζητούσαμε τώρα;› τις περισσότερες φορές επανήλθε στο θέμα της συζήτησης, μόνος του και χωρίς την βοήθεια των δυο αξιολογητών.

3) Στο περιεχόμενο του λόγου. Ο εξεταζόμενος ανέφερε ότι κατά το παρελθόν διέθετε πλουσιότερο λεξιλόγιο. Στην παρούσα φάση σαφώς το λεξιλόγιό του είναι ποικίλο και πλήρες στη μεταφορά εννοιών και συναισθημάτων, ο ίδιος όμως υποστηρίζει ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί το βέλτιστο σημείο και ότι ακόμα δεν έχει κατακτήσει το στάδιο στο οποίο βρισκόταν κατά το παρελθόν.

Γ) Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε ότι ο εξεταζόμενος εμφανίζει διαταραχές: 1) στην ισορροπία, ελλιπή ικανότητα να σταθεί στο ένα πόδι για χρονική διάρκεια δευτερολέπτων, δυσκολία στην είσοδό του σε ένα χώρο και ιδιαίτερα όταν η είσοδος συνοδεύεται με στροφή ή αναλογίες του ύψους του εδάφους. 2) Στο λεπτό συντονισμό των κινήσεων. Ελλιπή ικανότητα να συντονίσει τα δυο κάτω άκρα σε εντολή βάδισης, όπως περπάτησε στις μύτες των ποδιών, περπάτησε με τις φτέρνες σου, φέρε την φτέρνα του αριστερού ποδιού στη μύτη του δεξιού ποδιού και βάδισε εναλλάξ. 3) Στον προσανατολισμό του σε ένα νέο χώρο κατά το αρχικό διάστημα της εισόδου του σ’ αυτόν. 4) Αναφέρθηκαν ήδη κατά την απάντηση στο ερώτημα 2) οι δυσκολίες που εμφανίζει ακόμα και σήμερα ο εξεταζόμενος στο λόγο, στη μνήμη και στη συγκρότηση της σκέψης του. Αναφέρθηκαν επίσης κατά την απάντηση του ερωτήματος 3) οι διαταραχές κίνησης και ισορροπίας.

Από τα συγκεκριμένα συμπτώματα συνάγεται το συμπέρασμα, ότι οι συγκεκριμένες εγκεφαλικές δομές, υπέστησαν ορισμένες βλάβες και ακόμα έως σήμερα ο εξεταζόμενος, βρίσκεται στη φάση ανάρρωσης. Συγκεκριμένα, ο προμετωπιαίος λοβός και ο οπίσθιος βρεγματικός λοβός εδράζεται ανατομικά το σύστημα των γνωστικών λειτουργιών σαφέστατα υπέστη αλλοιώσεις, όχι τόσο εξαιτίας του τραυματισμού του, αλλά λόγω της χορήγησης των φαρμάκων που αναφέρθηκαν προηγουμένως και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση και διατήρηση οργανικού ψυχοσυνδρόμου.

Ο εξεταζόμενος αναφέρει ότι έως και τον Ιανουάριο του 2003, δεν ήταν ο εαυτός του, ή ότι δεν αντιδρούσε και δεν σκεφτόταν όπως συνήθως. Από την νευρολογική και νευροψυχολογική εκτίμηση, παρατηρήθηκαν επίσης δυσλειτουργίες στην παρεγκεφαλίδα, οι οποίες εκδηλώνονταν με τα προβλήματα στην ισορροπία που εμφανίζει ο κύριος Ξηρός.

Παράλληλα το σύστημα των γνωστικών λειτουργιών, σκέψη, προσοχή, αντίληψη, μάθηση, μνήμη εγρήγορση και συναίσθημα, είχε υποστεί σοβαρή διαταραχή λόγω της χορήγησης των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ο χρόνος αποκατάστασης και στις δυο προαναφερθείσες διαταραχές, ποικίλει ανάλογα με την προσωπικότητα του ατόμου. Ήδη ο κ. Ξηρός, έχει αποκαταστήσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των δυσλειτουργιών που υπέστη, ακολουθώντας από μόνος του μια σειρά ασκήσεων. (Διαβάζει πολλά βιβλία και προσπαθεί να δημιουργεί σύνθετα νοητικά πρότυπα).

Τελικό συμπέρασμα: Έχουμε συνηθίσει να αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σοβαρές πάντοτε τις σωματικές βλάβες, ίσως επειδή είναι περισσότερο ορατές από τις ψυχικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ . Ξηρός υπέστη για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα αλλοίωση της προσωπικότητάς του, μεταλλασσόμενος σε ένα υποβόλημο άτομο, το οποίο ήταν δέσμιο του φόβου του και των φαρμάκων και απλά ακολουθούσε τις οδηγίες που του έδιναν. Δεν είχε την ελεύθερη επιλογή, ως μοναδική προσωπικότητα που είναι ο καθένας από εμάς, να οριοθετήσει τον εαυτό του, να διαφυλάξει την προσωπική του ζωή, να σκέφτεται και να απαντά σύμφωνα με τον φυσιολογικό τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του.

Η εσκεμμένη παρέμβαση στην εγκεφαλική λειτουργία και η δημιουργία υποβόλιμων ατόμων και προσωπικοτήτων, συνδυάζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα και συγκρίνεται με ένα είδος «ψυχικού θανάτου›.

Αθήνα 4 Σεπτεμβρίου

Ιωάννης Νέστορας

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής

Και η κα Βαλιανάτου, Νευροψυχολόγος Διδάκτωρ Νευρολογίας και Αισθητηρίων Οργάνων.›

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ένα συντομότατο σχολιασμό και δήλωση με το 141. Είπατε και το εννοούσατε ότι, εάν γίνονται τέτοια πράγματα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, εγώ θα χαλάσω τον κόσμο. Και έχετε υπόψη σας ότι εμείς δεν συνδέομε την ανάγνωση των δυο αυτών εκθέσεων, με κανένα αίτημα ακυρότητας ή άλλων, των προανακριτικών και της ανακριτικής.

Αποτελεί όμως πρόκληση, όταν ο κ. Πρόεδρος που κάθεται εξ αριστερών, ζήτησε κάποια στιγμή από ένα κατηγορούμενο, εάν έχει την αίσθηση ότι το Δικαστήριο θα τον δικάσει δίκαια με βάση τους νόμους και την συνείδησή του.

Εμείς προσφέρουμε την ψυχή και το σώμα της 17Ν στην εμπιστοσύνη σας. Δηλαδή ο Σάββας Ξηρός σας εμπιστεύθηκε σήμερα. Σήμερα έδωσε αυτό που περιμένατε. Εσείς κατά την εύρεση της αλήθειας, θα τον βοηθήσετε, όχι να ζητήσουμε την ακύρωση, δεν το θέλουμε, θέλουμε μόνο να καταδείξουμε το έγκλημα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ και ότι όταν υπεβλήθη σε ανάκριση, πραγματικά ήταν ένα άτομο που είχε πλήρη έκπτωση των πνευματικών του λειτουργιών. Του υπεβλήθησαν αυτά, κάτω από φάρμακα, ένα θανατικό κοκτέιλ, χωρίς να σεβαστούν ούτε μια στιγμή ότι είχαν ένα ζωντανό – νεκρό, επετέθησαν και κατά τα στοιχεία που συλλέγουμε σήμερα, ούτε καν ο κ. Διώτης, ούτε καν άλλοι προανακριτές, άνθρωποι μέσα από το Αιγινίτειο, παριστάνοντας τους εξομολόγους, γιατροί, πήγαν και πήραν τις πρώτες καταθέσεις και γι αυτό δεν υπάρχει τίποτα.

Πέρα απ’ αυτό που ίσως καταδειχθεί για την ιστορία της 17Ν στην πολιτική διάσταση, αυτό που λέμε θεσμών και αξιών μας, θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα και ιδίως όταν τελειώνει η δίκη σας. Εσείς πρώτοι απ’ όλο τον ελληνικό λαό, θέλετε ο Σάββας Ξηρός να επιβεβαιώσει ακόμα και τις προανακριτικές; Το θέλετε; Μέχρι τώρα όλοι αρνούνται. Εάν το θέλετε σαν Δικαστήριο, εμείς το υποβάλουμε το αίτημα, αφού έρθουν οι δυο γιατροί και τους εξετάσετε και καταθέσουν ως μάρτυρες ενώπιόν σας. Γιατί τότε θα καταδείξουν το έγκλημα και όλα τα στοιχεία του κοκτέιλ εκείνου του θανάτου, που χωρίς να σεβαστούν ούτε μια στιγμή την ζωή του ζωντανού – νεκρού, επετέθησαν με μανία, το πολιτισμένο κράτος, αυτό που λέμε, προανάκριση.

Γιατί στον ιατρικό φάκελο του Σάββα Ξηρού δεν υπάρχουν οι δυο τομές που φέρει στο στήθος του; Γιατί δεν ανεγράφη αυτό πουθενά; Γιατί του έγινε ναρκανάλυση δυο φορές; Η εντατική έσπασε και μιλούν ορισμένοι απ’ αυτούς. Θα δώσετε τη δυνατότητα; Και εμείς και θα επιβεβαιώσουμε και θα δώσουμε αυτό που ζητάτε, την αλήθεια. Εμείς θέλουμε την δικαίωσή μας. Όσοι εκμεταλλεύθηκαν ένα ζωντανό – νεκρό για να του πάρουν τις καταθέσεις αυτές. Τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλλον πρέπει να πει ο ίδιος.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι μάλλον ένα στοιχείο ακόμα, δεν απολογούμαι ακόμα κ. Εισαγγελέα, πάντως ευχαριστώ για την προσοχή που δώσατε όλη αυτή την ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα εσείς έχετε απολογηθεί και είστε στο τομέα των ερωτήσεων. Και δεν δεχθήκατε, μαλώσατε με τον κ. Κατσαντώνη και μου φύγατε για κάτω, εκεί δεν είχαμε μείνει;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά, σήμερα συζητάμε κάτι άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θέλετε να απαντήσετε, δικαιούστε τώρα, δεν τελειώσαμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι θέλω στην συνέχεια του αιτήματος να καταθέσω και εγώ κάτι.

Θα διαβάσω ένα απόσπασμα από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 9/7/2002 που αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν. Μπορείτε να το διαβάσετε κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Διαβάζει)

«Από την εντατική κανείς δεν βγαίνει εύκολα και ποτέ δεν βγαίνει από την μονάδα ασθενής με πυρετό, μας λέει η εντατικολόγος του νοσοκομείου. Εξηγεί ότι τα θλαστικά τραύματα είναι ρυπαρά λόγω των θραυσμάτων που εισήχθησαν στο δέρμα και προκαλούν τις μολύνσεις. Το πιθανότερο είναι πώς ο πυρετός θα κρατήσει αρκετές μέρες. Και θα πρέπει πρώτα να πέσει ο πυρετός με αντιβιοτικά και μετά να αφαιρεθούν τα θραύσματα. Η κατάστασή του είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι ελέγετο, προσθέτει ένας άλλος εντατικολόγος. Επιβεβαιώνοντας ότι το ωστικό κύμα δημιούργησε σοβαρές θλάσεις στον πνεύμονα. Συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις κρατάμε τον ασθενή τουλάχιστον για δέκα μέρες με μηχανική υποστήριξη. Μιλώντας για τον πυρετό που παρουσιάζει ο Σάββας Ξηρός οι γιατροί τονίζουν: Κάθε λεπτό στην Εντατική πιθανολογεί κάτι τέτοιο. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση οφείλεται στα ξένα σώματα που υπάρχουν στα τραύματα. Και όσο έχει πυρετό και είναι στρεσαρισμένος ο οργανισμός του δεν είναι δυνατόν να γίνουν επεμβάσεις.›

Σ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε και στην τελευταία σελίδα εάν μπορείτε να διαβάσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Διαβάζει)

Επιχειρησιακός αρχηγός ο Σάββας Ξηρός.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες αστυνομικές πηγές, ο τραυματίας Σάββας Ξηρός είναι ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης 17Ν και έχει λάβει μέρος σε όλων των τύπων επιθέσεις της οργάνωσης, δολοφονίες, εκτοξεύσεις ρουκετών, τοποθετήσεις βομβών, επιδρομές σε Συκούρη, Βύρωνα, τουλάχιστον από το 1983 και έπειτα.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με άκρως σημαντικά στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, το αντιτρομοκρατικό επιτελείο. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι έχει συμμετάσχει στην συγγραφή σχετικά πρόσφατων προκηρύξεων και γνωρίζει τους ιθύνοντες νόες της οργάνωσης πριν από το 1983. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 3 ακόμα μέλη της οργάνωσης περί τον Σάββα Ξηρό, είναι κατά κάποιο τρόπο στη διάθεση του αντιτρομοκρατικού επιτελείου και ας είναι τυπικά ελεύθεροι.›

4/7/2002 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σ. ΞΗΡΟΣ: Το ενδιαφέρον εδώ βρίσκεται στην ημερομηνία 4/7, που σημαίνει ότι 3/7 διασωληνωμένος υποτίθεται, έχουν βγάλει κάποιες πληροφορίες. Εγώ ήθελα να πω ότι, υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και έχει προστεθεί άλλο ένα, που είναι αυτή η ουλή που βλέπετε εδώ, είναι σε μήκος 30 εκατοστά από την μια άκρη μέχρι την άλλη, φαίνονται και τα ράμματα. Επίσης υπάρχουν 2 ουλές πιο πάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαλάρωσε πολύ η κοιλιά σου βρε Σάββα, δεν κάνεις κανένα πους απ εκεί.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Απαγορεύεται για την αποκόλληση δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι μπράβο δεν κάνει.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Ξηρέ, έκκληση δια μέσου του κ. Προέδρου όταν του μιλάμε για φρικτά εγκλήματα και σας αντιμετωπίζει κατ’ αυτό τον τρόπο, έκκληση προς εσάς μέσω του κ. Προέδρου να καθίσετε κάτω. Δεν περίμενα ποτέ, να αντιμετωπίσετε έναν άνθρωπο, τον οποίον έτσι του συμπεριφέρθηκε η υπεύθυνη πολιτεία, την οποία ελέγχετε και εσείς, να του λέτε για πους απ. Δεν το περίμενα κύριε Πρόεδρε, αντέχετε την αλήθεια τελικώς; Αυτό είναι το ερώτημα δεν είναι τα πους απ. Δεν σας ενδιαφέρει ποιος γιατρός παρίστανε τον παπά και τον εξομολόγο; Καλέστε τους αν θέλετε. Εμείς σας δίνουμε τον επιχειρησιακό αρχηγό, ο οποίος ανέλαβε την φυσική αυτουργία από το 1982 να ομολογήσει. Πώς τον αντιμετωπίζετε σήμερα με τα πους απ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έγινε από κακή πρόθεση από μένα, ελάτε τώρα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Μπορεί να έχετε αποφανθεί, δεν ξέρω εάν έχετε, νομίζω δεν έχετε αποφανθεί ακόμα, γιατί δεν υπάρχει απόφαση, αλλά έχουν προκύψει νέα στοιχεία, όποιος δεν πιστεύει ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τα λέτε νέα στοιχεία, εμείς θα τα συνεκτιμήσουμε.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή είστε μάρτυρες ότι υπάρχει μια τομή 30 πόντους και άλλες δυο?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από πότε υπάρχει αυτή η τομή;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Είναι στοιχείο ότι έχει αφαιρεθεί και δεν υπάρχουν στο φάκελό μου πράγματα που έχουν γίνει και ποιος ξέρει και τι άλλο δεν υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε αλλάξει γραμμή υπεράσπισης ένα σωρό φορές. Μια λέει τα έχω κάνει όλα, μια δεν έχω κάνει τίποτα, μια έρχεστε εδώ στην αρχή και λέτε ότι, εγώ αναλαμβάνω την φυσική αυτουργία όλων των πράξεων, αλλά δεν λέω για τους συντρόφους μου. Τώρα τι λέτε για να καταλάβω δηλαδή; Έχετε κάνει, ή δεν έχετε κάνει τίποτα; Αν θέλετε πείτε το.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό είναι το επόμενο βήμα, πρώτα θα μιλήσουμε για τον Ευαγγελισμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάει ο Ευαγγελισμός, τώρα θα καθίσουμε να γυρίζουμε από την αρχή τη διαδικασία, νομίζετε ότι είστε στο Μάρτη ακόμα; Ότι είχατε να πείτε να τα λέγατε., δεν μπορεί να κάθεται το Δικαστήριο να σας ακούει εσάς.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τώρα τα μάθαμε, τώρα τα φέρνουμε, αυτό είναι το ζητούμενο; Αν θα τελειώσει δυο ώρες πιο μπροστά ή όχι η δίκη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι ώρες δεν μας ενδιαφέρουν, εγώ παρελκύσεις δεν τις δέχομαι κύριε στη διαδικασία. Σας παρακαλώ πολύ.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Θέλετε να ακούσετε για τα καινούργια στοιχεία, θέλετε να μάθετε για τα καινούργια στοιχεία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα διαβάσαμε, θα τα συνεκτιμήσουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριοι δικασταί, εγώ αντί άλλης απαντήσεως, θα διαβάσω μια συνέντευξη του Ιερέως Παπά Τριαντάφυλλου Ξηρού σε Αθηναϊκή Εφημερίδα, η οποία έχει δημοσιευθεί 22 Ιουλίου 2002. Ο τίτλος του δημοσιεύματος: «Τα παιδιά μου πρέπει να πληρώσουν για ότι έκαναν.›

«Λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για την Θεσσαλονίκη, ο πατέρας των αδελφών Ξηρού, Ιερέας Τριαντάφυλλος Ξηρός, κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους ανακοίνωσε με συγκλονιστική ειλικρίνεια, ότι τα παιδιά Σάββας, Βασίλης και Χριστόδουλος, πρέπει να πληρώσουν για ότι έκαναν?›

(Έντονες Διαλογικές Συζητήσεις)