Κόσμος
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2003 08:57

Εκκαθαρσιτκές επιχειρήσεις Αμερικανών στο Τικρίτ

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωΐ Αμερικανοί στρατιώτες, συλλαμβάνοντας τέσσερις Ιρακινούς υπόπτους, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Με την κάλυψη αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων, οι στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια μπροστά στα έντρομα μάτια γυναικών και παιδιών και συνέλαβαν τους υπόπτους, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Οταν οι ένοικοι των σπιτιών δεν απαντούσαν την εντολή των στρατιωτών να ανοίξουν τις πόρτες, οι στρατιώτες σκαρφάλωναν στους τοίχους με σκάλες ή παραβίαζαν τις εισόδους με προτεταμμένα τα όπλα τους. Σε κάθε επιδρομή οι στρατιώτες υποχρέωναν τα γυναικόπαιδα να καθήσουν στο πάτωμα σε ένα δωμάτιο ενώ ανέκριναν τους άνδρες στα υπόλοιπα. Σε μια περίπτωση ένας άνδρας οδήγησε τους στρατιώτες σε ένα γειτονικό σπίτι, όπου συνέλαβαν τον μικρότερο αδελφό του.

«Η επιχείρηση αυτή στέλνει ένα μήνυμα στους κακούς : Θα σας κυνηγήσουμε ως το τέλος», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Στηβ Ράσελ, επικεφαλής της επιχείρησης.

«Ηταν μια καλή νύχτα. Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά όταν ξεκινήσαμε γιατί πάντα έχεις στο μυαλό σου ότι θα σε πυροβολήσουν. Αλλά πετύχαμε το σκοπό μας», τόνισε ο αντισυνταγματάρχης, Νταν Κέιλτεργουντ.

Ο συνταγματάρχης Τζέιμς Χίκεϊ, που πιστεύει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πλησιάζουν τον Σαντάμ Χουσέιν, τόνισε ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι σημαντικές γιατί οι συλληφθέντες δίνουν πληροφορίες για το πώς ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ αποφεύγει μέχρι στιγμής τη σύλληψη.