Κόσμος
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2003 11:04

Τζωρτζ Μπους : «Μακροχρόνια η μάχη στο Ιράκ»

Για μία μακροχρόνια μάχη στο Ιράκ, προετοίμασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους τους Αμερικανούς στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

«Οι εχθροί της ελευθερίας καταβάλουν μια απεγνωσμένη προσπάθεια εκεί και πρέπει να ηττηθούν», τόνισε ο Μπους απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την πολιτική της Ουάσινγκτον στο μεταπολεμικό Ιράκ.

«Θα χρειαστεί χρόνος και θυσίες. Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο, θα δαπανήσουμε ότι χρειάζεται για να επιτύχουμε αυτή την ουσιαστική νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο 87 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να θάψουν τις διαφορές τους με την Ουάσινγκτον αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και να αναλάβουν «έναν ευρύτερο ρόλο ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράκ θα γίνει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό έθνος».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για συνέχιση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα αυτή «κεντρικό μέτωπο» στον πόλεμο ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε με το διάγγελμά του να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι συνεχείς επιθέσεις ενταντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της κατοχής έχουν προκαλέσει σωρεία επικρίσεων από πολιτικούς του αντιπάλους.

Λίγες ώρες πάντως μετά το διάγγελμα Μπους δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίζονταν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει ιρακινοί αντάρτες σε γέφυρα στο κέντρο της Βαγδάτης.

Πρόκειται για την τελευταία μιάς σειράς επιθέσεων ιρακινών ανταρτών στο Ιράκ όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 67 Αμερικανοί στρατιώτες από την 1η Μαΐου, που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος των εχθροπραξιών.

Ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι «μια ομάδα δολοφόνων προσπαθεί απεγνωσμένα να υπονομεύσει την πρόοδο του Ιράκ και να βυθίσει τη χώρα στο χάος».

Δύο υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2004 επέκριναν έντονα σήμερα τα ξημερώματα τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, κατηγορώντας τον γιά έλλειψη ειλικρίνειας στο ζήτημα του Ιράκ.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Ενα διάγγελμα 15 λεπτών δεν μπορεί να εξαγοράσει τους 15 μήνες που έχουν περάσει για να παρασύρουν τους Αμερικανούς σε λάθος δρόμο σχετικά με το γιατί να γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ και δεν εξαγοράζουν τις 15 εβδομάδες της κακής διαχείρισης των προσπαθειών για ανοικοδόμηση», τόνισε ο Χάουαρντ Ντιν, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Βερμόντ.

Για έναν άλλο υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι, το διάγγελμα του προέδρου αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα. «Να εκφωνήσεις ένα διάγγελμα από την τηλεόραση δεν συμβάλλει στο να καθησυχασθούν οι Αμερικανοί για όσα συμβαίνουν στο Ιράκ. Το να πείς την αλήθεια στους Αμερικανούς απαιτεί όχι έναν λόγο, αλλά ειλικρινείς απαντήσεις στα δύσκολα θέματα», τόνισε ο Κέρι.