Πολιτική
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2003 12:01

Χρ. Λάμπρου : «Ιερά εξέταση του 20ού και 21ου αιώνα η «17Ν»

«Η 17 Νοέμβρη απέρριπτε την πολιτική και έναντι αυτής θεωρούσε ως μοναδικό μέσο την κλαγγή και το κροτάλισμα των όπλων. Στόχος της δεν ήταν η προστασία των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί και η ίδια η δημοκρατία, τα πλεονεκτήματα της οποίας απολάμβαναν», τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τη «17 Νοέμβρη», μία ακόμη Ιερά Εξέταση, όχι του σκοτεινού μεσαίωνα αλλά του 20ου και 21ου αιώνα.

«Ποιός έδωσε το δικαίωμα σε αυτούς, σε μια χούφτα συνωμότες, να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές; Δίκαζαν, καταδίκαζαν και δολοφονούσαν με αυθαίρετα κριτήρια και συνοπτικές διαδικασίες».

Επικαλούμενος το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν, στην επίθεση κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο εισαγγελέας τόνισε : «Αν είχαν κάποιο ίχνος φιλότιμου, θα έπρεπε την επομένη μέρα να διαλυθούν, συντετριμένοι από το βάρος του εγκλήματός τους».

Ο κ. Λάμπρου στην πρότασή του αναφέρεται στον καθένα από τους κατηγορουμένους, κάνοντας αρχή με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και το Δημήτρη Κουφοντίνα. Οπως τόνισε, το γεγονός ότι ο μεν πρώτος αρνείται να πει ο,τιδήποτε, ενώ ο δεύτερος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη δεν τους διαχωρίζει.

«Μην νομίζετε ότι η δήλωση Κουφοντίνα δεν εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Μη νομίζετε ότι ξεχωρίζει ο ένας από τον άλλο. Ετσι όπως κατά τη δράση της «17 Νοέμβρη» είχαν κατανείμει ρόλους, έτσι και στην αίθουσα αυτή, ο καθένας από τους δύο έχει το ρόλο του».

Εκτιμώντας τα στοιχεία της προδικασίας, αλλά και το πλούσιο, όπως το χαρακτήρισε, αποδεικτικό υλικό, ο κ. Λάμπρου επεσήμανε πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι βουτηγμένος σε όλη την εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Η άρνησή του να απολογηθεί προφορικά (Σ.Σ. : Χωρίς γραπτό κείμενο), σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, επιβεβαιώνει την ενοχή του.

«Ασχολήθηκα πολύ με τα στοιχεία της δικογραφίας, φοβούμενος μήπως τον αδικήσω. Δεν είδα κάτι, τόσο δα, που να μου δημιουργήσει έστω και την ελάχιστη αμφιβολία».

Ο εισαγγελέας, χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο αρχισυνωμότη, φυσικό ηγέτη, καθοδηγητή, ιδεολογικό εγκέφαλο και συντάκτη των προκηρύξεων.

«Τι πολίτης είναι αυτός; Την πατρίδα του, δεν την υπηρέτησε. Φορολογική δήλωση δεν έκανε ποτέ. Εκλογικό βιβλιάριο δεν είχε. Αγάπησε ποτέ την Ελλάδα; Αγάπησε το λαό αυτής της χώρας; Δικαιούται να έχει άποψη; Ο κ. Γιωτόπουλος ήξερε μόνο να σκοτώνει και να ρίχνει ρουκέτες. Να πάει να ψηφίσει το θεωρούσε περιττό».

Ο κ. Λάμπρου, αναφερόμενος στην περίφημη «Αννα», η οποία, σύμφωνα με τον Παύλο Σερίφη (ο οποίος προανακριτικά έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στην δολοφονία Γουέλς), ήταν παρούσα σε αυτήν τη δολοφονία, που έγινε το 1975, αναρωτήθηκε ποιά ήταν αυτή η γυναίκα και πώς την εμπιστεύτηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Αμέσως μετά, τόνισε πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος γνώρισε την Πεϊνό το 1973 και χαρακτήρισε τη σχέση τους πολύ δυνατή.

Ερωτήματα, όμως, διατύπωσε και για τον Παύλο Σερίφη, ο οποίος από τα τετράδια της οργάνωσης φαίνεται να έχει εισπράξει μεγάλα χρηματικά ποσά, αν και όπως τόνισε ο κ. Λάμπρου, επιχειρησιακά ήταν αδρανής λόγω αναπηρίας.

«Τι φοβόντουσαν και του έδιναν λεφτά;», αναρωτήθηκε ο κ. Λάμπρου.

Η αγόρευση του κ. Λάμπρου συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων