Πολιτική
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2003 12:55

Δίκη «17Ν» : Ενοχη η Σωτηροπούλου, ελαφρυντικά σε Τσελέντη

«Βουτηγμένη στην εγκληματική δράση της «17 Νοέμβρη», χαρακτήρισε και την Αγγελική Σωτηροπούλου, ο εισαγγελέας Χρήστου Λάμπρου, ο οποίος, ωστόσο, ζήτησε την απαλλαγή της κατηγορουμένης από την κατηγορία της συμμετοχής της, στην έκρηξη του Πειραιά, τον περασμένο Ιούνιο.

Ο κ. Λάμπρου, ζήτησε την ενοχή της Σωτηροπούλου για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Στήβεν Σώντερς, αλλά και για την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής στην «17 Νοέμβρη».

Οπως είπε ο εισαγγελέας, η Σωτηροπούλου είναι έξυπνη και επιμελής γυναίκα, προσόντα που ήταν απαραίτητα για την προεργασία κάθε ενέργειας.

«Η προεργασία πριν κάθε ενέργεια απαιτούσε πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης, που, πέρα από τα προσόντα του, θα εξασφάλιζε τον κίνδυνο διαρροής. Ολοι οι άλλοι, θα μπορούσαν να παραβούν το νόμο της σιωπής. Η κ. Σωτηροπούλου ποτέ, γιατί υπήρξε σύζυγος του κορυφαίου μέλους Σάββα Ξηρού και του πρωτοπαλήκαρου Δημήτρη Κουφοντίνα».

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ήταν λάθος του παραπεμπτικού βουλεύματος, που απάλλαξε την Σωτηροπούλου από την κατηγορία, που αφορούσε τη συμμετοχή της στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Οπως ανέφερε ο κ. Λάμπρου, «η κ. Σωτηροπούλου είναι πολύ τυχερή που η προανάκριση και η ανάκριση δεν κατάφεραν να βρουν πιο πολλά στοιχεία για την εγκληματική δράση της».

Ο εισαγγελέας υποστήριξε, ότι το γεγονός πως αρνείται κάθε ανάμειξή της δεν πείθει και τόνισε ότι εάν η κατηγορουμένη έλεγε «Τι θέλατε; Να καταδώσω το σύζυγό μου;», θα την αντιμετώπιζε τώρα εντελώς διαφορετικά.

Νωρίτερα, ο κ. Λάμπρου υποστήριξε, ότι, τα στοιχεία σε βάρος του Γιάννη Σερίφη είναι επαρκή για την ενοχή του, όσον αφορά την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής στην «17 Νοέμβρη», που σύμφωνα με το νόμο τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

Ο εισαγγελέας, επισήμανε, ότι, ο Γιάννης Σερίφης, όπως και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος,δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αντικρούσει όσους τον ενέπλεξαν στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη», υποβάλλοντας μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και τόνισε, ότι, ο Γιάννης Σερίφης διώχθηκε από τον εισαγγελέα εφετών, ο οποίος θεώρησε τα στοιχεία σε βάρος του πολύ σοβαρά.

Ο εισαγγελέας, προανήγγειλε, ότι για τον Πάτροκλο Τσελέντη θα ζητήσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, πρόταση που αν υιοθετηθεί από το δικαστήριο, θα απομακρύνει τον κατηγορούμενο από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων