Κόσμος
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2003 18:27

CIA: Eίχαμε προειδοποιήσει…

Η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο θα είναι πιο δύσκολη από τις ίδιες τις πολεμικές επιχειρήσεις, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

Οι κίνδυνοι στο μεταπολεμικό Ιράκ που αναφέρονταν στις εκθέσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών περιελάμβαναν την πιθανότητα οι Ιρακινοί να προσφύγουν σε πράξεις παρακώλυσης ή ένοπλης αντίστασης, «εάν θα είχαν την εντύπωση ότι γίνονται προσπάθειες να τους καταστήσουν εξαρτημένους από τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες», δήλωσε πηγή του Κογκρέσου.

Βασιζόμενος στις απαισιόδοξες προβλέψεις για την κατάσταση που θα διαμορφωνόταν στο μεταπολεμικό Ιράκ ο τότε αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ερικ Σινσέκι είχε διατυπώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ενώπιον της Γερουσίας την εκτίμηση ότι θα χρειασθούν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες για τη σταθεροποίηση του Ιράκ μετά τον πόλεμο. Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς είχε απορρίψει τότε αυτές τις εκτιμήσεις ως ανεδαφικές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα και πάλι της Washington Post, ο αμερικανικός στρατός έδωσε εντολή για παράταση της θητείας σε χιλιάδες άνδρες της εθνοφρουράς και σε εφέδρους που βρίσκονται στο Ιράκ και στις γειτονικές χώρες.

Με τη νέα εντολή παρατείνεται, από έναν έως έξι μήνες, η θητεία πολλών ανδρών της εθνοφρουράς και εφέδρων, που αρχικά είχαν κληθεί στα όπλα για ένα χρόνο.

Στο Ιράκ βρίσκονται 122.000 άνδρες του αμερικανικού στρατού, εκ των οποίων 3.000 άνδρες της εθνοφρουράς και 5.000 έφεδροι. Αλλοι 5.000 άνδρες της εθνοφρουράς και 7.000 έφεδροι υπηρετούν στο Κουβέιτ.

Προχθές, στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Τζορτζ Μπους προετοίμασε τους Αμερικανούς για μια μακροχρόνια μάχη στο Ιράκ, ζήτησε από το Κογκρέσο 87 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να θάψουν τις διαφορές τους με την Ουάσιγκτον και να αναλάβουν «έναν ευρύτερο ρόλο ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ιράκ θα γίνει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό έθνος».

Με το διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της κατοχής έχουν προκαλέσει σωρεία επικρίσεων από πολιτικούς του αντιπάλους.

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα Μπους, δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίζονταν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει Ιρακινοί αντάρτες σε γέφυρα στο κέντρο της Βαγδάτης.

Πηγές: AΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο