Πολιτική
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2003 12:08

Δίκη «17Ν» : Την ενοχή του Ψαραδέλλη ζήτησε ο εισαγγελέας, απομακρύνθηκε ο Σάββας Ξηρός

Την ενοχή του Θεολόγου Ψαραδέλλη και για τις δύο ληστείες, για τις οποίες κατηγορείται, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου.

Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Ψαραδέλλη, ότι συμμετείχε στη μία ληστεία, με σκοπό να προσκομίσει χρήματα για την επανέκδοση βιβλίου, αλλά και τις καταθέσεις των Γάλλων μαρτύρων υπεράσπισής του, τους οποίους χαρακτήρισε «εκ Παρισίων διανοούμενους», ο κ. Λάμπρου είπε:

«Εάν η ληστεία υπέρ της έκδοσης τροτσκιστικού βιβλίου δεν είναι ανεκτή στο Παρίσι, ούτε εδώ είναι... Οι διανοούμενοι αυτοί δεν σκέφθηκαν ότι εδώ, στα Βαλκάνια, η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία, είναι το ίδιο πολύτιμη, όπως και εις Παρισίους... Και εδώ πονάμε το ίδιο. Εχουμε τις αξίες μας και δεν επιτρέπουμε εκπτώσεις».

Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στο επιχείρημα κατηγορουμένων ότι η δράση της «17 Νοέμβρη» είναι πολιτική.

«Εφθασαν στο σημείο», είπε, «να ισχυριστούν ότι οι ληστείες τραπεζών, που διέπραξε η «17 Νοέμβρη» και μάλιστα ληστείες, που συνοδεύτηκαν με αίμα και τα χρήματα βγήκαν κόκκινα από το αίμα των θυμάτων, είναι ληστείες πολιτικές, πράγμα εντελώς παράλογο, δεδομένου ότι αυτή η οργάνωση δεν ήταν απελευθερωτικό κίνημα... Ο ελληνικός λαός, μετά την πτώση της δικτακτορίας, δεν τελούσε σε καθεστώς αναστολής των δικαιωμάτων του, ώστε να χρειάζεται απελευθερωτικό κίνημα. Και είμαι βέβαιος ότι κανένας ηγέτης απελευθερωτικού κινήματος δεν θα γοητευόταν από τον παραλληλισμό του με τους κατηγορουμένους...».

«Ουδέποτε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, πατέρας της πατρίδας μας, προσπορίστηκε τα προς το ζην απο ληστείες. Είχε εργαστεί ως κρεοπώλης και όχι τοκιστής και σουλατσαδώρος, παίκτης του χρηματιστηρίου και ληστής τραπεζών επαγγελματικής απασχόλησης».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου παρατήρησε ότι οι οπλαρχηγοί αποκαλούσαν τον εαυτό τους «κλέφτες» με περηφάνια. Και όταν ακούστηκε από την πλευρά των κατηγορουμένων «και εμείς το ίδιο», ο πρόεδρος ανταπάντησε : «Να σας πω συγχαρητήρια; Δεν μου επιτρέπεται».

Ο κ. Λάμπρου, επεσήμανε, ότι από τη διαδικασία αποδείχθηκε πως οι «εργασίες» της «17 Νοέμβρη» ήταν κερδοφόρες, «αν και», όπως είπε, «η κατανομή των κερδών της στα μέλη δεν ήταν δίκαιη», ενώ τόνισε πως δεν προέκυψε ότι η οργάνωση ενίσχυσε ποτέ κάποιο απελευθερωτικό κίνημα του κόσμου, ώστε να αποδείξει την αλληλεγγύη της σε κοινωνικές ομάδες, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τις ανακληθείσες ομολογίες των κατηγορουμένων πειστικές και δικονομικά εγκυρότατες και ζήτησε από το δικαστήριο να δεχθεί όποια κρίνει αξιόπιστη, λέγοντας στους κατηγορουμένους ότι «ματαιοπονούσαν και ματαιοπονούν αν πιστεύουν ότι θα τινάξουν στον αέρα την ανάκριση με αυτόν τον τρόπο».

Η αναφορά του κ. Λάμπρου στον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού, από την έκρηξη στον Πειραιά και η εκτίμησή του ότι ο πολυτραυματίας αγωνιούσε να διασωθεί χωρίς να ενδιαφέρεται «ούτε για βόμβες ούτε για 45άρια», προκάλεσε την αντίδραση του Σάββα Ξηρού.

«Ούτε το όνομά μου δεν είπα», απάντησε ο Σάββας Ξηρός από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο πρόεδρος του συνέστησε να μη διακόπτει τον εισαγγελέα, αλλιώς θα τον απομακρύνει, λέγοντας:

«Το δικαστήριο δεν είναι δέσμιο και ούτε εκβιάζεται. Δεν σας φοβόμαστε. Δεν σας υπολογίζουμε. Σας σεβόμαστε σαν κατηγορούμενο. Σεβαστείτε και εμάς λίγο».

Ακολούθησε πεντάλεπτη διακοπή και επειδή, κατά την επανάληψη της διαδικασίας, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθούσε να παρεμβαίνει, ο πρόεδρος διέταξε την απομάκρυνσή του, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο κ. Λάμπρου ζήτησε να παραμείνει στην αίθουσα.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, καθώς ο κατηγορούμενος συνέχιζε τις παρεμβάσεις του, με πρόταση του αναπληρωτή εισαγγελέα, Βασίλη Μαρκή, απομακρύνθηκε.

Η αγόρευση του εισαγγελέα κ. Λάμπρου συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων