Πολιτική
Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 11:16

Ερώτηση για τα κρατικά λαχεία κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων (Λαϊκό, Εθνικό, Ειδικό Κρατικό, Ευρωπαϊκό), με στόχο να αντιμετωπίσει τα σημερινά οξυμένα δημοσιονομικά προβλήματα, ζητούν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Ειδικότερα, στο κείμενο της εν λόγω ερωτήσεως τονίζεται ότι σήμερα από τα συνολικά έσοδα των Κρατικών Λαχείων, ποσοστό 62-65% διανέμεται ως κέρδος στους παίχτες, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά λαχεία (ΞΥΣΤΟ), που διανέμουν στους παίχτες πολύ μικρότερο ποσοστό (35-40%).

Εξάλλου, από τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν μετά την αφαίρεση της προμήθειας διάθεσης και των εξόδων διοίκησης και διαφήμισης, ένα μέρος αποδίδεται στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την κάλυψη κοινωνικών δαπανών, ενώ το υπόλοιπο περίπου διατίθεται για την αποπληρωμή εξωτερικού δανείου ύψους 650 εκατ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου από την τιτλοποίηση εσόδων Κρατικών Λαχείων.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Ν.Δ., είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή στο ανθρωποδίκτυο διάθεσης των Κρατικών Λαχείων (15.000 πράκτορες και λαχειοπώλες), οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς προμηθεύονται τα Κρατικά Λαχεία με πίστωση καλυπτόμενη με εγγυητικές επιστολές τραπεζών ή υποθήκες ακινήτων.

Με τα δεδομένα αυτά καλούν τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, εάν έχουν εκτιμηθεί οι συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη ενέργεια στον κοινωνικο-οικονομικό ιστό της χώρας, αλλά και το εάν θα επιβαρυνθούν οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί αφενός με την υστέρηση εσόδων και αφετέρου με την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων από την τιτλοποίηση των Κρατικών Λαχείων.