Κόσμος
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 12:27

Σιγκαπούρη : Εκκληση για τον περιορισμό των συνθετικών ναρκωτικών

Εκκληση, στις κυβερνήσεις των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, να λάβουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της μάστιγας των «συνθετικών ναρκωτικών» τύπου «έκσταση» απηύθυνε η Σιγκαπούρη, καθώς αυξάνεται δραματικά στην περιοχή ο αριθμός των χρηστών.

«Αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων, που παίρνουν συνθετικά ναρκωτικά έχει αυξηθεί κατά 11 εκατομμύρια, ενώ των χρηστών ινδικής κάνναβης κατά τρία εκατομμύρια», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Σιγκαπούρης, Χο Πενγκ Κι, επικαλούμενος έκθεση του ΟΗΕ.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η αύξηση στους χρήστες συνθετικών ναρκωτικών είναι πολύ μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός αστυνομίας της Αυστραλίας, δήλωσε, ότι τον Ιούνιο η χώρα κατακλύστηκε από χάπια «έκσταση» από την Ευρώπη και την Ασία.

Περίπου 1,3 τόνοι συνθετικών ναρκωτικών κατασχέθηκαν στην Αυστραλία το 2003, από 300 κιλά που είχαν κατασχεθεί τον περασμένο χρόνο.

Η Σιγκαπούρη έχει ένα από τα πιο αυστηρά νομικά πλαίσια για την αντιμετώπιση του «λευκού θανάτου», περιλαμβανομένης και της θανατικής ποινής για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής έχουν θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Ταϊλάνδη, τη Μυανμάρ και το Λάος ,που αποτελούν το λεγόμενο «χρυσό τρίγωνο› της παραγωγής ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.