Πολιτική
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 14:21

Δίκη «17Ν» : «Λαθραίος και αφορολότηγος γκουρού της τρομοκρατίας», ο Γιωτόπουλος

Λαθραίο και αφορόλογητο «γκουρού» της τρομοκρατίας, χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος των οικογενειών των Αμερικανών θυμάτων της «17 Νοέμβρη» και του Βρετανού ταξίαρχου Στήβεν Σώντερς, κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος συνεχίζει την αγόρευσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, περί σκευωρίας των μυστικών υπηρεσιών είναι παιδαριώδεις και προκαλούν την κοινή λογική.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, κατά τη διάρκεια της δράσης της οργάνωσης, είχε το ρόλο του μιλιταριστή ομαδάρχη της «17 Νοέμβρη».

«Ολη η ενήλικη ζωή του είναι φόνοι, εκρήξεις και ληστείες. Ενας πεπεισμένος δολοφόνος κατ'εξακολούθηση. Συνάμα, θησαυροφύλακας, αρχειοφύλακας και κειμηλιοφύλακας της οργάνωσης», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφερόμενος στο Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ τόνισε ότι τη φονική του δράση γνώριζε και η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία του συμπαραστεκόταν.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός έδειχνε πως ήταν ο ωμός και ανάλγητος εξολοθρευτής της οργάνωσης. «Θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής έργων τρόμου. Αλλά δρούσε στην πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής μίλησε και για τον Σάββα Ξηρό, τον οποίο περιέγραψε ως «μηχανή θανάτου», έναν άνθρωπο ακούραστο στην αναζήτηση εγκληματικών μεθόδων.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε από το δικαστήριο να αξιολογήσει ως αποδεικτικό στοιχείο τις προανακριτικές και ανακριτικές ομολογίες των κατηγορουμένων, επισημαίνοντας ότι «σε δίκες τρομοκρατικών εγκληματικών οργανώσεων, οι απολογίες (και οι ομολογίες) των συγκατηγορουμένων αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα αποδεικτικά στοιχεία, διότι η συνωμοτική δομή των οργανώσεων αυτών δεν επιτρέπει σε τρίτους άσχετους (μη μέλη) να είναι μάρτυρες του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των εγκληματικών πράξεων».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε επίσης τις εκπληκτικές, όπως είπε, ομοιότητες που εμφανίζει το καταστατικό της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΛΕΑ με αυτό της «17 Νοέμβρη». Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, υπάρχει ομοιομορφία στο γλωσσικό ύφος και στο περιεχόμενό τους.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων