Κόσμος
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 18:13

Η επόμενη μέρα και το κόστος του «όχι»

Η Σουηδία έλαβε σαφές μήνυμα ότι θα πληρώσει πολιτικό τίμημα για την καταψήφιση του ευρώ, μένοντας έξω από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., αλλά οι χρηματαγορές καλωσόρισαν το τέλος στην αβεβαιότητας που ήρθε έστω και με την επικράτηση του ηχηρoύ «όχι», με ποσοστό 56%, παρά τις εκτιμήσεις ότι η δολοφονία της Ανας Λιντ θα δημιουργούσε κύμα συμπάθειας προς το ευρώ.

«Λυπάμαι βαθιά γι' αυτό. Πιστεύω ότι είναι κακό νέο για την Ευρώπη και κακό νέο για τη Σουηδία», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανα Παλάθιο, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, υποστήριξε ότι η Σουηδία θα χάσει σε επιρροή μένοντας έξω από την ευρωζώνη. «Η Σουηδία είναι η μοναδική από τις 15 χώρες μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμετέχει στο ευρώ ούτε είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Οι αντίπαλοι του ευρώ προειδοποιούσαν ότι η υιοθέτηση του θα οδηγούσε σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, αύξηση της ανεργίας, άνοδο των τιμών, και μείωση των δαπανών για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, θέμα που επηρέασε ιδιαιτέρως τους ψηφοφόρους στην περιφέρεια και τις γυναίκες, που φοβήθηκαν ότι με την υπαγόρευση της οικονομικής πολιτικής από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, θα χάσουν τα κεκτημένα που απολάμβαναν λόγω του κοινωνικού κράτους.

Η Σουηδία βρίσκεται στη 17η θέση του καταλόγου των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, και οι επιδόσεις της σουηδικής οικονομίας είναι καλύτερες από τον μέσο κοινοτικό όρο. Αυτό φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι δεν το αγνόησαν μπροστά στην κάλπη. Αντιμετώπισαν το ευρώ ως ρίσκο, και σε αυτό συνέβαλε και η ένθερμη υποστήριξή του από το επιχειρηματικό κατεστημένο, που σήμερα μιλούσε για χαμένες ευκαιρίες.

Το αρνητικό αποτέλεσμα θεωρείται πλήγμα κατά του πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον, ο οποίος δήλωσε όμως πως θα παραμείνει στη θέση του. Στη Βρετανία, η απόρριψη του ευρώ από τη Σουηδία θεωρήθηκε επίσης πλήγμα για το όνειρο του Τόνι Μπλερ να καταφέρει τη χώρα να εγκαταλείψει τη στερλίνα.

Υπενθυμίζεται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα απέρριψαν και οι Δανοί το 2000.