Κόσμος
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 10:48

Αποζημιώσεις 240 εκατ. δολ. επεδίκασε αμερικανικό δικαστήριο στο Ιράν

Αποζημιώσεις, ύψους τουλάχιστον 420 εκατ. δολ., επεδίκασε αμερικανικό δικαστήριο στις ιρανικές αρχές για 12 Αμερικανούς, θύματα επίθεσης αυτοκτονίας το 1997 στην Ιερουσαλήμ, την οποία διέπραξε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, Χαμάς, που σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το δικαστήριο καταδίκασε «ερήμην» την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, το ιρανικό υπουργείο Πληροφόρησης και ασφαλείας, καθώς και τους Φρουρούς της Επανάστασης, που δεν παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία η οποία έγινε τον Ιανουάριο, αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Η δίκη έγινε μετά από αγωγή οκτώ τραυματιών της επίθεσης αυτοκτονίας, με πέντε νεκρούς και περίπου 200 τραυματίες, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1997, σε αγορά της Ιερουσαλήμ. Δύο μέλη της Χαμάς είχαν συλληφθεί για αυτήν την επίθεση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Χαμάς «διατηρεί στενή σχέση με το Ιράν» και ότι «το Ιράν συνεχίζει να παρέχει εκπαίδευση για τρομοκρατία και οικονομική βοήθεια στη Χαμάς».

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν κατά την ακροαματική διαδικασία ότι το υπουργείο Πληροφόρησης και ασφαλείας του Ιράν «δαπανά 50 με 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να στηρίζει τρομοκρατικές ενέργειες διαφόρων οργανώσεων, όπως η Χαμάς».