Κόσμος
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 16:15

Νέες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ για την ίδρυση ανεξάρτητου ευρωπαϊκού στρατιωτικού αρχηγείου

ΟΙ ΗΠΑ επανέλαβαν την προειδοποίησή τους προς τη Γαλλία και τη Γερμανία για το ενδεχόμενο ίδρυσης ευρωπαϊκής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης ανεξάρτητης από το ΝΑΤΟ, καθώς θεωρούν πως η γαλλογερμανική συμμαχία αποτελεί απειλή για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα ήταν προτιμότερο να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στον εκσυγχρονισμό του στρατού τους από το να σπαταλούν πόρους και προσπάθεια για την κατασκευή του κεντρικού κτιρίου της ευρωπαϊκής στρατιωτικής διοίκησης.

«ΝΑΤΟ και Ε.Ε θα πρέπει να είναι εταίροι. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να αναπτύσσει περιττούς πανομοιότυπους θεσμούς» δήλωσε ο κ. Μπερνς.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Απρίλιο οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία ευρωπαϊκού κέντρου στρατιωτικού σχεδιασμού λίγο έξω από τις Βρυξέλλες το οποίο θα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.