Πολιτική
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 18:00

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (16/09/2003) Μέρος 1/7

ΤΡΙΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:05 – 11:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Ο κρατούμενος Βασίλειος Τζωρτζάτος δεν θα εισέλθει σήμερα καθόλου στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι λέτε κ. Εισαγγελεύς; Να εκπροσωπηθεί. Ο κ. Χρυσικόπουλος εκπροσωπεί όλους τους κατηγορούμενους προσωρινά. μέχρι να έρθουν οι δικοί τους συνήγοροι και εκπροσωπεί και τον απόντα κατηγορούμενο.

Ο κ. Γεωργίου έχει τον λόγο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, αξιότιμοι κύριοι Εφέτες, θα ήθελα να ξεκινήσω κάπως ανάποδα, να ξεκινήσω από την υπόθεση του Χρήστου Μάτη και μετά ν’ αναφερθώ στην αξιολόγηση της διαδικασίας και στις γενικές μου διαπιστώσεις και απόψεις για την 27χρονη πορεία της τρομοκρατίας σε αυτό τον τόπο, τα αίτια, το ποιους εξυπηρέτησε κλπ.

Θυμάμαι πέρσι τον Ιούλιο ήρθαν στο γραφείο μου δυο φτωχοί άνθρωποι του λαού, όπως φτωχό παιδί του λαού ήταν και ο Χρήστος Μάτης. Ένας συνταξιούχος δάσκαλος κι ένας εργάτης, ήταν τα αδέλφια του. Με παρακάλεσαν αν μπορώ να ασχοληθώ με την υπόθεση της δολοφονίας του αδελφού τους, η οποία χάρις στην ανακάλυψη του περιστρόφου του Μάτη στις αποσκευές του Σάββα Ξηρού στην έκρηξη στον Πειραιά, ήταν πλέον αδιαμφισβήτητο ότι ήταν δολοφονία την οποία διέπραξε η εγκληματική Οργάνωση 17Ν.

Δέχτηκα υπό τον εξής όρο: θα ήμουν ασυμβίβαστος και ότι δεν θα υπέκυπτα σε καμία σκοπιμότητα. Οι άνθρωποι πραγματικά είχαν κι αυτοί την ίδια άποψη, δεν ήθελαν δηλαδή να τιμωρηθεί απλώς κάποιος στα πλαίσια μιας συλλογικής ευθύνης για το θάνατο του αδελφού τους, ήθελαν να βρεθεί και να τιμωρηθεί αυτός που σήκωσε το περίστροφο και πάτησε εν ψυχρώ τη σκανδάλη και πυροβόλησε εξ επαφής στον κρόταφο το μακαρίτη Χρήστο Μάτη. Ένα παιδί που με όνειρα ήρθε πάμφτωχο από το χωριό του με μισό παπούτσι όπως έχουν πει επανειλημμένα τα αδέλφια του, μπήκε στην Αστυνομία για να φάει ένα κομμάτι ψωμί και πιστός στην αίσθηση του καθήκοντος έπεσε, διότι δεν θέλησε να κάνει τον ψόφιο κοριό στη συγκεκριμένη υπόθεση, έπεσε δεν ξέρω εάν η πλευρά των δολοφόνων τον θεωρούσε σαν εκπρόσωπο του κεφαλαίου ή ηγετικό στέλεχος της άρχουσας τάξης της χώρας την οποία –υποτίθεται- ότι χτυπούσε, πάντως αυτός δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα 27χρονο χωριατόπαιδο, ένας φτωχός που μπήκε στην Αστυνομία για να φάει λίγο ψωμί.

Μήνες τώρα κάναμε μια προσπάθεια για να βοηθήσουμε να εντοπιστεί ο πραγματικός δολοφόνος του Μάτη. Ανεξάρτητα από τα παιχνίδια που παίχτηκαν, ανεξάρτητα από τις συμφωνίες που είχαν γίνει, είχα την αίσθηση από το άφθονο υλικό της προανάκρισης και της ανάκρισης, μετά και τα λεπτομερή υπομνήματά μας ότι το Συμβούλιο Εφετών εκτιμώντας ορθά τις αποδείξεις, θα έκανε δεκτές τις απόψεις μας, οι οποίες όπως αποτυπώθηκαν και με το τελευταίο υπόμνημά μας ενώπιον του Συμβουλίου μετά την εισαγγελική πρόταση, θεωρούσαν ως άμεσο συνεργό της δολοφονίας τον κατηγορούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα, γιατί σύμφωνα με τις καταθέσεις τεσσάρων αυτοπτών μαρτύρων ήταν αυτός ο οποίος ακινητοποίησε το Χρήστο Μάτη και ο άλλος με τα πολιτικά που συνεπλάκη μαζί του τον πυροβόλησε.

Δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές οι απόψεις μας από το Συμβούλιο Εφετών και υπήρξε και σε αυτό, ακολουθήθηκε και στο παραπεμπτικό βούλευμα η πεπατημένη της προανάκρισης, της ανάκρισης, της εισαγγελικής πρότασης και από την οποία πεπατημένη –λυπούμαι που θα το πω- δυστυχώς δεν ξέφυγε και ο αξιότιμος κ. Εισαγγελέας της Έδρας ο οποίος είπε –και το σημείωσα επ’ ακριβώς- ότι τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο φυσικός αυτουργός της πράξης ήταν ο κατηγορούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας.

Θα ήθελα να ξεκινήσω από τις προανακριτικές καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων και θα ξεκινήσω από τις προανακριτικές με συμπλήρωση τις ανακριτικές διότι κατηγορήθηκα σε αυτή την αίθουσα ότι με μια μακρά και πολύμηνη πορεία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημιούργησα μια εντύπωση σε σχέση με τη δολοφονία του Μάτη, η οποία επηρέασε τους μάρτυρες Υπεράσπισης που ήρθαν ενώπιόν σας και έτσι είπαν αυτά που εγώ και ο κ. Ανδρεουλάκος ο οποίος κατηγορήθηκε πως στην αρχή μέχρι να κατοχυρωθεί το ασυμβίβαστο ήταν στην υπόθεση της δολοφονίας του Μάτη, δημιουργήσαμε μια εντύπωση και καθοδηγήσαμε τους μάρτυρες.

Θέλω να πω ότι στην προανακριτική του κατάθεση ο Χριστόδουλος Ξηρός -την οποία ενώπιόν σας ανακάλεσε- αναφέρεται στη ληστεία των Πετραλώνων, αναφέρεται στη συμμετοχή του Αλέκου, του Λουκά, του Νικήτα, του Αποστόλη και του Κόμη, αναφέρεται στο ότι ο Αποστόλης ήταν Τούρκος υπήκοος ο οποίος ήρθε στη χώρα μας για να κάνει αντίσταση στο δικό μας καθεστώς γιατί το δικό του φαίνεται ήταν καλύτερο από το δικό μας, συνομολογεί ότι ο ψευτο-αστυνομικός ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μιλά για το μαρσάρισμα της μηχανής αυτής της περιβόητης μηχανής χωρίς εξάτμιση που μαρσάριζε εκτός της Τράπεζας και που δεν είχε λόγο να βρίσκεται εκεί και να δημιουργεί θόρυβο εάν δεν υπήρχε σκοπός να πέσουν πυροβολισμοί μέσα στην Τράπεζα, καταλήγει εν συντομία ότι «ο Λουκάς πυροβόλησε τον αστυνομικό, πήραμε τα χρήματα και απομακρυνθήκαμε›. Ο Λουκάς, δηλαδή ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο Πάτροκλος Τσελέντης στην προανακριτική του είναι πιο αναλυτικός. Είπε ότι πήγε και κατόπτευσε την Τράπεζα, συναντήθηκε κοντά στην Τράπεζα με τον Λουκά, του έδωσε γάντια και όπλο με μύλο δηλαδή περίστροφο κι άλλοι κρατούσαν περίστροφο για να μην θεωρηθεί ότι επειδή ο μακαρίτης Μάτης δολοφονήθηκε με περίστροφο με μύλο σώνει και καλά ένας κράταγε περίστροφο κι αυτό και μόνο δείχνει το δολοφόνο του και λέει ότι μπήκαν στην Τράπεζα ο Κουφοντίνας, ο Μανόλης, ο Ανδρέας δηλαδή ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Σκανδάλης.

Αναφέρεται στο ότι έξω από την Τράπεζα ένα μέλος γκάζωνε το μηχανάκι για να μην ακουστούν οι πυροβολισμοί που τυχόν θα έπεφταν και στη συνέχεια λέει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήγε προς το σημείο που καθόταν ο φρουρός αστυνομικός μόνος του. Μετά μας λέει ότι δεν άκουσε τον πυροβολισμό γιατί ήταν το μηχανάκι που γκάζωνε και δεν είδε ποιος πυροβόλησε αλλά επειδή είχε κατευθυνθεί ο Λουκάς προς τον αστυνομικό και επειδή έλεγε κάποια πράγματα μετά την έξοδό του, θεώρησε ότι πυροβόλησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Βέβαια έχω την αίσθηση ότι δεν επηρεάστηκαν οι μάρτυρες από την τηλεοπτική παρουσίαση του θέματος, έχω την αίσθηση πως μάλλον επηρεάστηκε ο Πάτροκλος Τσελέντης, ο οποίος αισθάνθηκε την ανάγκη στη συμπληρωματική του απολογία ενώπιον του ειδικού Εφέτη ανακριτή, να κάνει μια προσθήκη. Στην προσθήκη του αυτή δεν είναι πλέον ο Δημήτρης Κουφοντίνας αυτός ο οποίος μόνος του πήγε προς την πλευρά του αστυνομικού, συνομολογεί ότι πήγε και δεύτερο άτομο με πολιτικά. Μόνο που κατονομάζει ως το δεύτερο άτομο αυτό, τον κατηγορούμενο Χριστόδουλο Ξηρό και αιτιολογεί τη θέση του αυτή λέγοντας ότι σκοπός τους ήταν να ακινητοποιηθεί ο Χρήστος Μάτης, γι’ αυτό και επελέγη να συνοδεύσει το Δημήτρη Κουφοντίνα ο Χριστόδουλος Ξηρός, λόγω του σωματικού μεγέθους για να μπορέσει να τον ακινητοποιήσει.

Βέβαια ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός έκανε μια επιλογή όσον αφορά την Υπεράσπισή του καίτοι κι εγώ προσπάθησα να διευκρινίσω αυτό το σημείο με παρέπεμψε στο να ρωτήσω τον κ. Τσελέντη, ο οποίος κ. Τσελέντης βέβαια δεν αφίσταται καμίας απολογίας του και δεν είναι η θέση εμένα φυσικά να κάνω τον υπερασπιστή του Χριστόδουλου Ξηρού και να πω εγώ αν ήταν αυτός ή δεν ήταν. Έχει υπερασπιστές ας το πει. Αυτό που έχουμε εμείς με μια κατάθεση και στο ακροατήριο συγκατηγορουμένου του Χριστόδουλου Ξηρού, η οποία δεν έχει άλλο στοιχείο που να την αναιρεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ήταν ότι ο συμπλακείς με τα πολιτικά με τον Μάτη, ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός. Έτσι λέει ο Τσελέντης δεν απεκρούσθη μέχρι στιγμής θα ακούσουμε και τους υπερασπιστές του κ. Χριστόδουλου Ξηρού.

Βέβαια ο κ. Πάτροκλος Τσελέντης δεν έχω άποψη λόγω του κεκχωρισμένου της δικογραφίας γι’ αυτά τα οποία είπε, έχω την αίσθηση βέβαια ότι αυτά τα οποία είπε σε όλες τις άλλες πράξεις, εκτός από τη δική μας στην οποία θ’ αναφερθώ εν συνεχεία, δεν μπορεί παρά να είναι αληθή διότι συνδέονται με πράγματα τα οποία είπαν πολλοί άλλοι συγκατηγορούμενοί του και συμπορεύονται επίσης με πειστήρια και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Δεν είπε κάτι που κατέβηκε από τον ουρανό, ούτε -επιτρέψτε μου αναγκάστηκα να το πω και δημόσια αυτό- χωρίς τον κ. Τσελέντη δεν θα είχαμε κατηγορία και δεν θα είχαμε αποδείξεις.

Η συμπεριφορά των ανθρώπων που ενώπιόν σας είχαν μια στάση μεταμέλειας και οι οποίοι δεν απέστησαν των καταθέσεών τους και οι οποίοι βοήθησαν με τον τρόπο τους, σαφώς είναι κι ένα θέμα το οποίο το Δικαστήριό σας για προληπτικούς λόγους της ποινής πρέπει να εκτιμήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε τίποτα και θα ήταν λάθος εγκληματικό να περάσει αυτή η εντύπωση προς τα έξω.

Εγώ έρχομαι στη δική μου την υπόθεση και να πω γιατί διερωτήθηκα και έφτασα μάλιστα σε κάποιο σημείο να κάνω μια σκληρή δήλωση, την οποία φιλοξένησε η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ›, όταν είπα ότι η αναζήτηση του πραγματικού δολοφόνου του Μάτη προσκρούει στις συμφωνίες για τα μέτρα επιεικείας και πρέπει να το εξηγήσω.

Κατ’ αρχήν υπήρξε στη συμπληρωματική απολογία του Πάτροκλου Τσελέντη ένα ξεκαθάρισμα όσον αφορά τη συμμετοχή γυναίκας στη ληστεία της Τράπεζας των Πετραλώνων. Υπήρξε ένας μάρτυρας ο οποίος προανακριτικά είχε πει περί αυτού κι ένας άλλος ο οποίος ανακριτικά αναφέρθηκε στο τι ακριβώς του είχε πει, δηλαδή ο άλλος μάρτυρας θυμόταν πολύ καλά (ο κ. Νικολαϊδης αν δεν απατώμαι) ότι του είχε πει ότι τα γλυκά είχε ψωνίσει από το μαγαζί του η συγκεκριμένη γυναίκα την οποία βέβαια δεν είχε δει είπε εν συνεχεία γιατί αν την είχε δει θα έπρεπε να την αναγνωρίσει και θα ήταν μια διαδικασία αυτό. Δεν αναφέρομαι τώρα, αναφέρομαι τότε που δεν ήξεραν ακόμη ποιοι είχαν κάνει την πράξη.

Η εξήγηση που έδωσε από τότε ο κ. Χαλβατζόγλου ο ζαχαροπλάστης ήταν ότι 8 η ώρα το πρωί παραμονή Χριστουγέννων πήγαινε στο ζαχαροπλαστείο του όταν είναι γνωστό τι ώρα ανοίγουν τα ζαχαροπλαστεία στις γιορτές, κάποια γυναίκα πήγε πήρε κάποια γλυκά και εκείνος πηγαίνοντας στο ζαχαροπλαστείο του την είδε να δίνει τα γλυκά αυτά σ’ ένα ψευτοαστυνομικό. Ο Παύλος Νικολαϊδης κατέθεσε ανακριτικά και νομίζω και ενώπιόν σας, ότι αυτό που του είχε πει ο κ. Χαλβατζόγλου ήταν ότι από το δικό του κατάστημα ψωνίστηκαν τα γλυκά. Έχουμε μια κατηγορηματική και αναλυτική κατάθεση του Πάτροκλου Τσελέντη στον ειδικό Εφέτη ανακριτή για την ανυπαρξία γυναίκας και για το κουβάλημα του κουτιού με τα γλυκά μέσα σε μια τσάντα όπου θα έπρεπε να εξέλθει βέβαια τσαλακωμένο δυστυχώς μέτρα πρόνοιας της Οργάνωσης τους επέβαλλαν να πάρουν μαζί τους το κουτί φεύγοντας και έτσι δεν μπορούσαμε να έχουμε ούτε τη προέλευσή του, ούτε την τυχόν ύπαρξη αποτυπωμάτων σε αυτό που να είχαν ερευνηθεί τότε.

Υπήρξε μια κατηγορηματικότητα η οποία όμως για την ανυπαρξία γυναίκας στη ληστεία, είναι γενική στη δραστηριότητα της Οργάνωσης αυτής. Η Οργάνωση αυτή διακρίνεται από έναν ιπποτισμό. Δεν αναφέρθηκε κανείς, μα κανείς, στην ύπαρξη γυναίκας στην πορεία της Οργάνωσης. Για να εξηγούμαι όταν αναφέρομαι στην ύπαρξη γυναίκας δεν εννοώ κατ’ ανάγκη την παρούσα κατηγορούμενη, διότι έχει αναφερθεί γυναίκα από τα πρώτα χτυπήματα της Οργάνωσης, έχει αναφερθεί γυναίκα στη δολοφονία του Γουέλς, έχει αναφερθεί γυναίκα στη συνέχεια στη δολοφονία αστυνομικών, έχει αναφερθεί γυναίκα στην απόπειρα δολοφονίας του Λευτέρη Παπαδημητρίου, έχουν αναφερθεί γυναίκες στην επίθεση τα γραφεία της ΕΟΚ οι οποίες πήγαν την προηγούμενη και κατόπτευσαν το χώρο κλπ. Αυτό δεν αναζητήθηκε υπήρξε μια προανακριτική και ανακριτική διαδικασία, δεχτήκαμε ό,τι μας είπαν οι άνθρωποι και μείναμε εκεί, δεν ερευνήσαμε περαιτέρω. Γι’ αυτό δεν με εκπλήσσει και η εμμονή του Πάτροκλου Τσελέντη να λέει ότι οι μάρτυρες δεν ξέρουν τι λένε, γυναίκα δεν υπήρξε στη ληστεία των Πετραλώνων. Αυτό ήταν το ένα.

Το άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν το εξής: θ’ αναφερθώ αναλυτικότερα σε αυτό στις γενικές μου διαπιστώσεις όμως έχω την αίσθηση ότι –όπως έχω πει επανειλημμένα- κατά την ταπεινή μου άποψη εδώ δεν βρίσκεται όλη η Οργάνωση και έθιξα επανειλημμένα την απουσία του πληροφοριακού δικτύου. Ένα πληροφοριακό δίκτυο το οποίο εξασφάλιζε πληροφόρηση και εξασφάλιζε και αποτελεσματικότητα διότι έτσι οργανώθηκαν καλύτερα τα χτυπήματα.

Ο Πάτροκλος Τσελέντης έδωσε ενώπιόν σας μια πολύ εξήγηση για να είναι αληθινή. Η απλή εξήγηση αυτή ήταν ότι πήγε κάποιος να πληρώσει ένα λογαριασμό της ΔΕΗ και περιμένοντας να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ, διαπίστωσε τα εξής: πρώτον, ότι ο φρουρός αστυφύλακας λεγόταν Χρήστος, δεύτερον που ήταν το χρηματοκιβώτιο, τρίτον τη διαδικασία που άνοιγε το χρηματοκιβώτιο δηλαδή όπως επεσήμανε ο μάρτυρας Κάσιος που ήταν ο ταμίας άνοιγε με δυο κλειδιά του Δ/ντή κι ένα που κρατούσε ο αυτός. Του Δ/ντή ήταν πάνω στο χρηματοκιβώτιο όταν άνοιγε η Τράπεζα κι αυτός είχε το δεύτερο με το οποίο άνοιγε το χρηματοκιβώτιο και θυμάστε πολύ καλά ότι ειπώθηκε και ενώπιόν σας ότι αυτός ο οποίος πυροβόλησε τον Χρήστο Μάτη κατευθύνθηκε εν συνεχεία στον Κάσιο τον ταμία του είπε «Φέρε το κλειδί› (δεν ήταν ο μόνος ταμίας) και με αυτό πήγε και άνοιξε το χρηματοκιβώτιο και πήρε τα χρήματα.

Είναι λίγο δύσκολο όλο αυτό το ιστορικό να μπορούσε να γίνει κατά την πληρωμή ενός λογαριασμού της ΔΕΗ. Θέλω ν’ αναφερθώ σε μια καταγγελία του πρώην Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας του Δημήτρη Γερμίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι η Οργάνωση 17Ν είχε τον πληροφοριοδότη της μέσα στην Εθνική Τράπεζα και μάλιστα αναφέρεται βέβαια στο χτύπημα κατά του Βρανόπουλου για να πει ότι είχαν τέτοια στοιχεία για το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα μιας συγκεκριμένης εταιρείας, για την εταιρεία ΧΑΛΥΒΑ, που προκάλεσε έντονα ερωτηματικά τότε στη Διοίκηση της Εθνικής, καθώς για το συγκεκριμένο θέμα είχε ενημέρωση ένας πολύ στενός κύκλος στελεχών της ηγεσίας της Εθνικής Τράπεζας. Όταν έρχεται πρώην Διοικητής της Εθνικής και καταγγέλλει ότι σε επίπεδο ηγετικό της Εθνικής Τράπεζας υπήρχε πληροφοριοδότης της Οργάνωσης θέλετε εγώ να δεχτώ ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν πληροφόρηση για τον τρόπο λειτουργίας των υποκαταστημάτων, για τις άδειες του προσωπικού και να δεχτώ ότι όλη αυτή η πληροφόρηση ήταν αποτέλεσμα ενός ανθρώπου που πήγε να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ; Δεν μπορώ βέβαια να δεχτώ αυτό το πράγμα.

Θέλω να πω ότι ο Παύλος Νικολαϊδης στην προανακριτική του, γιατί εδώ δημιουργήθηκε πρόβλημα κιόλας επειδή είχε ο άνθρωπος σχετική σύγχυση δεν είναι άνθρωποι των Δικαστηρίων και δεν ήταν και ό,τι καλύτερο να έρχονται να καταθέτουν εδώ, όταν πια αποκαλύφθηκε ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι λήστεψαν την Τράπεζα και σκότωσαν τον Χρήστο Μάτη και μάλιστα να καλούνται και να δουν φάτσα – κάρτα την Οργάνωση και ν’ αναγνωρίσουν και αν αναγνωρίζουν κανέναν. Γι’ αυτό και υπήρξε μια σύγχυση.

Από την προανακριτική του λοιπόν το 1984 ο Παύλος Νικολαϊδης είπε ότι μπήκε ένα άτομο που φορούσε στολή αστυφύλακα κρατώντας ένα κουτί γλυκά και τον ακολουθούσαν άλλα τρία άτομα. Εδώ θέλω να παρατηρήσω ότι ο Πάτροκλος Τσελέντης από την προανακριτική του απολογία ακόμα λέει ότι στην τράπεζα μπήκαν 3 άτομα, όχι 4. Πρέπει να σημειώσω ότι όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες αναβιβάζουν σε 4 τα άτομα τα οποία μπήκαν στην τράπεζα, τον ψευτο-αστυνομικό και άλλα τρία.

Αυτός που φορούσε τη στολή λοιπόν λέει ο Νικολαϊδης και ένας άλλος με πολιτική περιβολή, πήγαν προς το μέρος του αστυφύλακα. Ξέρουμε το ιστορικό με το κουτί με τα γλυκά, «Χρήστο χρόνια πολλά›. Τον πλησίασαν, τον αιφνιδίασαν και εν συνεχεία όπως αφηγείται ο μάρτυρας, δεν τον άφησαν, τον καθήλωσαν στην καρέκλα αφού προηγουμένως ο ψευτο-αστυνομικός άφησε τα γλυκά στο τραπεζάκι και ταυτόχρονα αυτός με τη στολή, βλέποντας την κίνηση του μακαρίτη του Μάτη να σηκωθεί, του έπιασε το αυτόματο με την κάνη με το ένα χέρι, με το άλλο χέρι έπιασε το πίσω μέρος του αυτόματου, έβαλε το γόνατό του στη μέση περίπου του όπλου, πίεζε αυτό προς την κοιλιά –να γιατί μιλώ για άμεση συνέργεια, χωρίς αυτές τις δραστηριότητες του κατηγορούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα που ήταν ο ψευτο-αστυνομικός δεν μπορούσε να επέλθει ο πυροβολισμός και ο θάνατος του Μάτη-.

Αυτός με τη στολή ήταν στη δεξιά πλευρά του φρουρού, δεν το λέει μόνο ο Νικολαϊδης, θα αναφερθώ και σε άλλον μάρτυρα και ταυτόχρονα ο άλλος με τα πολιτικά πίεζε κι αυτός για την καθήλωση του αστυνομικού και παράλληλα του έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο. Ο φρουρός αστυφύλακας αντιδρούσε, οπότε αυτός με τα πολιτικά τον πυροβόλησε στον κρόταφο.

Αυτό που πρέπει να σημειώσω γιατί εδώ ο κ. Νικολαϊδης αναφέρεται στο πού βρισκόταν ο ψευτο-αστυνομικός σε σχέση με τον Μάτη, στη δεξιά του πλευρά και υπάρχει και άλλη μάρτυς που το διευκρινίζει κιόλας ότι εννοεί στη δεξιά πλευρά σε σχέση με τη θέση του αστυνομικού, όχι σε σχέση με το πώς έβλεπαν αυτοί. Το λέω αυτό για να τονίσω ότι ο μακαρίτης ο Μάτης όπως προέκυψε από τα αναγνωσθέντα έγγραφα και από την ιατροδικαστική έκθεση, ήταν πυροβολημένος από αριστερά και μάλιστα στην αριστερά κογχοκροταφική χώρα, δηλαδή απ’ την αντίθετη πλευρά από αυτήν που στεκόταν ο αστυνομικός που κατά την Εισαγγελική άποψη ήταν αυτός που πυροβόλησε.

Αναφέρεται στο ότι αυτοί που μπήκαν με τα πολιτικά στην τράπεζα κρατούσαν περίστροφα, επιβεβαιώνει αυτό που λέει ο Πάτροκλος Τσελέντης και υπάρχει και μια άλλη διαφοροποίηση: Ο Πάτροκλος Τσελέντης λέει από την αρχή ότι ήταν προγραμματισμένο αυτός να μείνει έξω από την τράπεζα γι αυτό και δεν είδε τη σκηνή του φόνου. Ενώπιον του Δικαστηρίου σας το βελτίωσε ότι είχε ορατότητα από εκεί που ήταν και είδε τα πάντα, εκτός από τη σκηνή του φόνου.

Λέει λοιπόν ότι η θέση του βάσει προσυνεννόησης ήταν στην πόρτα, προκειμένου να παρεμποδίσει τυχόν εισερχόμενους κατά τη διάρκεια της ληστείας πελάτες να μπουν στην τράπεζα και να διακόψουν την τελετουργία της ληστείας. Όμως αναφερόμενος στον Νικολαϊδη –και θα αναφερθώ και σε πλειάδα άλλων μαρτύρων από την προανάκριση ακόμη που λένε ότι αυτός που κάθισε στην πόρτα και πήρε τη θέση του φρουρού-αστυνομικού κρατώντας μάλιστα και το αυτόματο το οποίο του πήραν, ήταν ο ψευτο-αστυνομικός, δηλαδή ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Αυτό που είδαν οι αυτόπτες μάρτυρες συμπορεύεται και με τη λογική. Διότι έχοντας γνώση την βαλκάνια ελληνική νοοτροπία, αλίμονο εάν πηγαίναμε να κάνουμε τη δουλειά μας και μας έλεγε κάποιος άσχετος με πολιτικά «δε θα μπεις μέσα›, το λιγότερο θα γινόταν ξυλοδαρμός ολκής. Όταν όμως ένας αστυνομικός είναι στην πόρτα με το αυτόματο και λέει «περιμένετε, μη μπαίνετε›, είναι φυσιολογικό να θεωρούν ότι κάτι συμβαίνει ή κάτι γίνεται και γι αυτό να περιμένουν απ’ έξω.

Η λογική λοιπόν συμπορεύεται με αυτό που λένε οι αυτόπτες μάρτυρες και όχι με αυτό που λέει ο Πάτροκλος Τσελέντης, άρα αποκλείεται η θέση η δική του στη ληστεία της τράπεζας να ήταν στην πόρτα όπως λέει. Και βέβαια είχα την αξίωση να μας πει τί είδε, διότι είδε. Δεν ξέρω αν έκανε κάτι, πάντως είμαι σίγουρος για ένα πράγμα: Είδε και μπορούσε να μας πει τί είδε. Δεν μπορεί να είδε τα πάντα, εκτός από τη σκηνή του φόνου.

Βέβαια ο κ. Νικολαϊδης ενώπιον του Εφέτου Ανακριτού, στη φωτογραφία του κατηγορούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα σε νεαρή ηλικία, αναγνώρισε τον ψευτο-αστυνομικό που συμμετείχε στη ληστεία, υπάρχει στη δικογραφία η φωτογραφία η οποία επεδείχθη, αλλά βέβαια αυτό δεν αμφισβητείται σχεδόν από κανέναν και ο ίδιος ο κ. Κουφοντίνας δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες, οπότε δεν μας είπε αν ήταν αυτός ή δεν ήταν.

Η άλλη αυτόπτης μάρτυς, η Αγγελική Γκιλιπάτη, είναι και αυτή αναλυτικότατη, προανακριτικά πάντα, η οποία λέει ότι «γύρισα προς το σημείο που καθόταν ο αστυφύλακας Μάτης Χρήστος να δω πώς αντιδρά και είδα το φρουρό αστυφύλακα καθισμένο στο κάθισμα που ήταν κοντά στη βιτρίνα και μπροστά του ακριβώς και μάλιστα πεσμένο πάνω στον φρουρό έναν άλλο αστυφύλακα με στολή και δεξιά του, όπως εγώ έβλεπα ήταν ένα άλλο άτομο με πολιτικά›. ¶ρα αριστερά του σε σχέση με τον Μάτη. «Σχημάτισα αμέσως την εντύπωση ότι τα άτομα αυτά μάλωναν μεταξύ τους και σχεδόν αμέσως το άτομο με τα πολιτικά που βρισκόταν δεξιά όπως εγώ έβλεπα από τον καθισμένο πάντα φρουρό αστυφύλακα, έβαλε ένα πλακέ πιστόλι στον κρόταφο του φρουρού και τον πυροβόλησε›.

Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να μπερδευτεί, δεν έχουμε δύο ανθρώπους με πολιτικά για να μπορέσει να υπάρξει σύγχυση, ούτε μπορεί τόσοι πολλοί άνθρωποι να έχουν πάθει σύγχυση όλοι μαζί και να κάνουν το ίδιο σφάλμα. Δεν έχουμε αντιφάσεις ως προς αυτό το σημαντικό σημείο. Όλοι λένε ότι αυτός που πυροβόλησε φορούσε πολιτική περιβολή και είναι ευδιάκριτο, όταν έχεις έναν με αστυνομικά ρούχα και έναν με πολιτικά και λες ότι πυροβόλησε αυτός με τα πολιτικά, να είναι σαφές ότι βλέπεις και διακρίνεις σαφέστατα.

Και βέβαια αναφέρεται για τον ψευτο-αστυφύλακα ότι έμεινε κοντά στην είσοδο του καταστήματος και αυτός που πυροβόλησε το φρουρό πλησίασε προς τα Ταμεία, μάλιστα ενώ είχε πυροβολήσει και είχε δολοφονήσει εν ψυχρώ έναν αστυνομικό είπε προς τον κόσμο: «Ψυχραιμία, ηρεμήστε, μην πανικοβάλλεστε›. Και άρχισε να αναφέρεται στο «αποθεματικό›, «πού είναι το αποθεματικό›, χρησιμοποιώντας ορολογία που δε χρησιμοποιεί ο συνήθης μέσος συναλλασσόμενος και ούτε βέβαια αυτός που πήγε να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ θα μπορούσε να υπεισέλθει ακούγοντας και την τραπεζική ορολογία.

Η κα Γκιλιπάτη και στην ανακριτική της κατάθεση, ενώ είχε κάνει περιγραφή και στην προανακριτική, αναγνωρίζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα ως το άτομο που φορούσε τη στολή του αστυνομικού. Ο Νίκος Μαντζούνης, τραπεζοϋπάλληλος κι αυτός, καταθέτει στην ανάκριση ότι το άτομο που πυροβόλησε τον Χρήστο Μάτη φορούσε πολιτική περιβολή και βέβαια στην προανακριτική του αναφέρεται το άτομο με τη στολή του αστυφύλακα που κινήθηκε προς την είσοδο της τράπεζας και παρέμεινε εκεί κρατώντας στα χέρια του το αυτόματο του νεκρού φρουρού αστυφύλακα. Δηλαδή δέχεται και αυτός ότι ο ψευτο-αστυνομικός ήταν στην πόρτα κι όχι άτομο με πολιτικά.

Ο ταμίας, ο Γιώργιος Κάσιος, αναφέρει: «η γενική μου εντύπωση είναι ότι τον αστυφύλακα Χρήστο Μάτη τον πυροβόλησε ο ληστής με τα πολιτικά και όχι ο ψευτο-αστυφύλακας›. Και βέβαια ο Κάσιος είναι αυτός ο οποίος περιγράφει τη σκηνή της αντίστασης του αστυνομικού, δεν ήταν υποχρεωμένος να πειθαρχήσει στους ληστές –πάλι καλά που δε ζητήθηκε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για αντίσταση κατά της Αρχής με την αλαζονεία που τους διέκρινε, διότι άκουσα εδώ μέσα, η μάρτυς νομίζω η κα Γκιλιπάτη ότι «εάν δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν δεν θα τον πυροβολούσαν διότι όταν τον πυροβόλησαν –το θυμάμαι σα να είναι τώρα- τον είχαν ακινητοποιήσει›.

Και βέβαια λυπάμαι που ακούστηκε από έγκριτο συνάδελφο της άλλης πλευράς εδώ πώς τον είχαν ακινητοποιήσει αφού κουνούσε τα πόδια του, και αφού κουνούσε τα πόδια του έπρεπε να πυροβοληθεί και να σκοτωθεί και να δολοφονηθεί εν ψυχρώ. Ο Κάσιος αναφέρει επίσης ότι ο αστυφύλακας επισκέπτης στην προανακριτική του ευρίσκετο στον προθάλαμο και συγκεκριμένα μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής πόρτας.

Βλέπετε ότι όλοι περιγράφουν την θέση του ψευτο-αστυνομικού και βέβαια είναι ο μόνος ο οποίος εκτεταμένα αναφέρεται στο ότι του έκανε εντύπωση η ενημέρωση την οποίαν είχαν οι ληστές για τις λεπτομέρειες της λειτουργίας της τράπεζας στα οποία ανεφέρθην προηγουμένως και δε θέλω να επαναλαμβάνομαι.

Ο Δημήτρης Ιορδάνου αναφέρεται και αυτός στη συμπλοκή δύο ατόμων, ενός αστυνομικού και ενός με πολιτικά, δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιος από τους δυο πυροβόλησε, όμως και αυτός τοποθετεί τον ψευτο-αστυνομικό στην πόρτα.

Η κα Κατερίνα Μουρούτη και αυτή περιγράφει για συμπλοκή του ψευτο-αστυνομικού με τον Μάτη και ότι προσέτρεξε σε βοήθεια ληστής με πολιτικά και βέβαια άκουσε έναν πυροβολισμό αλλά δεν μπορεί να διακρίνει ποιος πυροβόλησε. Αναφέρει ότι ο πραγματικός αστυφύλακας Χρήστος Μάτης ήταν πιο ψηλός από τον ψευτο-αστυνομικό και αναφέρει ότι ο δεύτερος ληστής, αυτός που πλησίασε, ήταν ψηλότερος από τον ψευτο-αστυφύλακα, πιο σωματώδης και το ύψος του ήταν περίπου το ίδιο με αυτό του Χρήστου Μάτη. Εγώ δε θέλω να το δέσω κόμπο αυτό, διότι κάποιος άλλος περιγράφει κάτι άλλα, αυτά δεν είναι οι λεπτομέρειες τις οποίες από τις καταθέσεις των μαρτύρων θέλω εγώ να αποκομίσω.

Ο κ. Ευθυμίου επίσης αναφέρει ότι ο φρουρός αστυνομικός ήταν στην είσοδο του καταστήματος. Για τον κ Χαλβατζόγλου ανεφέρθην για όσα είπα κι έχουμε την κα Δαβηλά Αγγελική η οποία είναι η γνωστή μάρτυς όπου στην κατάθεσή της ακούστηκε το ?China look?. «Είδα ένα άγνωστο άτομο να φοράει στολή αστυφύλακα κι έναν άλλον ντυμένο πολιτικά και να κλωτσάει αυτός με τα πολιτικά τον φρουρό αστυφύλακα της τραπέζης›.

Στην προανακριτική της κατάθεση λέει ότι μάλλον, κατά τη γνώμη της, σήκωσε ένα μικρό όπλο αυτός με τη στολή και πυροβόλησε, το οποίο βέβαια εν συνεχεία όταν κατέθεσε στον Ανακριτή, το βελτίωσε διότι ήταν η μόνη που είχε κάνει αυτό το σφάλμα και αυτή τοποθετεί τον φρουρό αστυνομικό, τον ψευτο-αστυνομικό στην τράπεζα και εδώ γίνεται κάτι περίεργο: Έχει περιγράψει από την προανάκριση ένα άτομο το οποίο θεωρεί ότι μοιάζει στον Δημήτρη Κουφοντίνα και μάλιστα της είχε κάνει εντύπωση το στυλ των ματιών του.

Όταν εξετάζεται είναι αδικία να πούμε ότι εισήχθη εδώ πέρα η αναγνώριση με ποσοστό. Η αναγνώριση με ποσοστό εισήχθη κατά την τακτική ανάκριση. Η μάρτυς αυτή λέει στην κατάθεσή της ότι «η φωτογραφία που μου δείχνετε στο Νο 1 μοιάζει 60% με τον ληστή που φορούσε τη στολή του αστυνομικού› και συνεχίζει: «Εάν το άτομο αυτό που μου δείχνετε στη φωτογραφία είναι κοντού αναστήματος, εάν είχε ίσια μαλλιά, εάν ελαφρώς έσκυβε, γενικότερα αν ήταν ένα ευδιάθετο άτομο και είχε μάτια σκιστά κινέζικα...›

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι στην κα Δαβηλά επεδείχθη η φωτογραφία του Παύλου Σερίφη ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ κατηγορούμενος σε αυτή την υπόθεση και παρά το ότι η περιγραφή προσομοιάζει προς άλλον κατηγορούμενο και παρά το ότι στον κ. Νικολαϊδη έχει επιδειχθεί η φωτογραφία του Δημήτρη Κουφοντίνα και έχει αναγνωρίσει τον ψευτο-αστυνομικό στο πρόσωπό του, δε μπαίνει στον κόπο μετά από τέτοια λεπτομερή περιγραφή ο κ. Τακτικός µΕφέτης Ανακριτής να δείξει τη φωτογραφία και να της πει: «μήπως ήταν αυτός;› Γιατί ο έρημος ο Παύλος Σερίφης μόνο μάτια σκιστά κινέζικα δεν έχει, ούτε στη φωτογραφία ούτε τώρα.

Δεν κατάλαβα επίσης την αρίθμηση. Μπορεί να έκαναν λάθος, μπορεί να αριθμούσαν κατά κατηγορούμενο. Όμως και η φωτογραφία του Παύλου Σερίφη και η φωτογραφία του Κουφοντίνα σε νεαρή ηλικία, φέρουν και οι δυο το Νο 1. Δεν δόθηκε ποτέ εξήγηση αν μπήκε κατά λάθος η φωτογραφία του Παύλου Σερίφη, η γυναίκα όμως είπε ενώπιόν σας ότι η φωτογραφία του Παύλου Σερίφη της επεδείχθη.

Επομένως λοιπόν, έχουμε ως δεδομένο ότι αυτός που φορούσε την ψεύτικη στολή του αστυνομικού ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Έχουμε ως δεδομένο επίσης τη θέση του αστυνομικού μετά το φόνο του Μάτη, ότι ήταν στην τράπεζα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση επομένως είναι κάποια πράγματα τα οποία λέει ο κ. Τσελέντης και δεν είναι ακριβή, για να μην πω ότι είναι ψευδή.

Μπήκε στην τράπεζα, είναι γεγονός, μπήκαν τέσσερις, ο συγκατηγορούμένός του Χριστόδουλος Ξηρός το λέει απ’ την αρχή, μπήκε στην τράπεζα. Γιατί δεν παραδέχεται ότι μπήκε στην τράπεζα; Κι ο Χριστόδουλος Ξηρός μπήκε στην τράπεζα και λέει ότι μπήκε, προανακριτικά. Γιατί δεν το λέει; Δεύτερον, γιατί τοποθετεί τον εαυτό του εκεί που δεν ήταν; Όλοι οι μάρτυρες λένε ότι δεν ήταν εκεί άτομο με πολιτικά, ήταν ψευτο-αστυνομικός. Γιατί είδε όλα τα άλλα εκτός από τη σκηνή του φόνου;

Δε λέω γιατί δεν είδε τη γυναίκα, κανείς σε αυτή την Οργάνωση δεν είδε ποτέ γυναίκα. Από την πρώτη στιγμή βέβαια λέει ότι κρατούσε όπλο με μύλο, δηλαδή περίστροφο και βέβαια κάνει και μία προσθήκη. Γιατί περίμενε να την κάνει τον Οκτώβριο του 2002 στον Εφέτη Ανακριτή, στην οποία λέει ότι τελικά ήταν δύο τα άτομα τα οποία συνεπλάκησαν με τον μακαρίτη τον Μάτη.

¶κουσα την Εισαγγελική πρόταση η οποία είπε ότι συνεπλάκησαν δύο, αλλά από τα περισσότερα στοιχεία αποδεικνύεται ότι αυτός που πυροβόλησε τον μακαρίτη τον Μάτη ήταν ο ψευτο-αστυφύλακας Δημήτρης Κουφοντίνας. Έκανα μία αναλυτική παρουσίαση ενώπιόν σας των προανακριτικών κυρίως καταθέσεων των μαρτύρων που είναι και πιο αυθεντικές και χωρίς επηρεασμούς ούτε από το ότι η Οργάνωση κατονομάζεται πλέον ως υπεύθυνη της ληστείας και της δολοφονίας του Μάτη ούτε από το «κυνήγι των μαγισσών› που διαμαρτύρεται η άλλη πλευρά ότι καλλιεργήθηκε από τα ΜΜΕ μετά τη «διάλυση› της Οργάνωσης.