Κόσμος
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 21:11

Γουέστον: Υπέρ επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό

Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει η προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι ο κ. Γουέστον του εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν στην άρση του αδιεξόδου, και στην αναζήτηση λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν.

Συζητήθηκε τέλος, η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να δραστηριοποιηθεί και πάλι, εφόσον τα μέρη αποδείξουν ότι έχουν την πολιτική βούληση για ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του υφιστάμενου σχεδίου.

Ο κ. Γουέστον επανέλαβε την αμερικανική θέση υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση η προσπάθεια επικεντρώνεται στο χρονικό διάστημα έως την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου 2004.

Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώθηκε από τον κ. Παπανδρέου και για τις επαφές του στην Κύπρο, το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και για τις επαφές που θα υπάρξουν για το Κυπριακό την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ