Κόσμος
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 13:22

Τρεις μήνες για την προετοιμασία της απολογίας Μιλόσεβιτς

Τρεις μήνες, για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, η οποία αναμένεται να αρχίσει την Ανοιξη του 2004, θα έχει στη διάθεσή του ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Μιλόσεβιτς είχε ζητήσει προθεσμία δύο χρόνων.

Στη διάρκεια σύντομης δημόσιας συνεδρίασης πριν συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών, οι δικαστές ανακοίνωσαν επίσης, ότι, ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει να παρουσιάσει έναν κατάλογο των μαρτύρων του και των τεκμηρίων του έξι εβδομάδες αφ' ότου η κατηγορούσα αρχή θα έχει ολοκληρώσει την παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων της. Οι δικαστές δεν διευκρίνισαν το χρόνο που θα δώσουν στον Μιλόσεβιτς για να παρουσιάσει την υπεράσπισή του ενώπιον του δικαστηρίου.

Με βάση την αγγλοσαξονική διαδικασία που ακολουθείται στη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι δίκες χωρίζονται σε δύο φάσεις: Μία πρώτη φάση αφορά το κατηγορητήριο και μία δεύτερη αφιερώνεται στην υπεράσπιση.

Η δίκη άρχισε το Φεβρουάριο του 2002. Η κατηγορούσα αρχή πρέπει καταρχήν να έχει ολοκληρώσει την παρουσίασή της στα τέλη του 2003. Εάν το χρονοδιάγραμμα δεν διαταραχθεί, κυρίως εξ αιτίας των κινδύνων που παρουσιάζει η υγεία του Μιλόσεβιτς, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να αρχίσει την υπεράσπισή του ενώπιον του Δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2004. Εάν οι δικαστές του δώσουν χρόνο αντίστοιχο με εκείνο που διατέθηκε στην κατηγορούσα αρχή, η δίκη θα συνεχίζεται τουλάχιστον έως το 2005.

Οι δικαστές όρισαν ακόμη ότι ο Μιλόσεβιτς θα διαθέτει γραφείο στο Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου θα υπάρχουν εγγυήσεις για το απόρρητο των επικοινωνιών του, προκειμένου να ετοιμάσει την υπεράσπισή του στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να απολογηθεί για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν: γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για το ρόλο του σε τρεις μεγάλες συγκρούσεις που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία από το 1991 έως το 1999: της Κροατίας, της Βοσνίας και του Κοσόβου.