Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος έφτασε το Σεπτέμβριο σε μέγεθος ρεκόρ, στα 28 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή είχε περιοριστεί στο μικρότερο μέγεθος που είχε εδώ και δέκα χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).
Τα τελευταία χρόνια η τρύπα του όζοντος, η οποία επηρεάζεται τόσο από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, όσο και από τη ρύπανση, συχνά φτάνει στις μέγιστες διαστάσεις της γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου και μερικές φορές στα τέλη Σεπτεμβρίου, διευκρινίζει ο WMO.
«Συνεπώς δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με βεβαιότητα ότι αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί στη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων», υπογραμμίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Ο WMO εξηγεί αυτές τις διακυμάνσεις με το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις βιομηχανικών αερίων βλαβερών για το στρώμα του όζοντος «μειώνονται στην κάτω ατμόσφαιρα και έφθασαν προφανώς στο ανώτατο σημείο τους στο στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα, το τμήμα της ατμόσφαιρας που διαδρατίζει ρόλο-κλειδί στο θέμα αυτό.
Θα χρειαστούν πιθανόν δεκαετίες για να μειωθεί αυτή η χημική συγκέντρωση και να ξαναβρεθεί η στρατόσφαιρα στην προηγούμενη κατάστασή της».
Ο WMO καταλήγει πως θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά οι διεθνείς συμφωνίες, όπως το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987, που προβλέπει τη σταδιακή εξάλειψη των εκπομπών βιομηχανικών αερίων που καταστρέφουν το όζον, ιδιαίτερα των χλωροφθορανθράκων (CFC).
Σημειώνεται ότι το στρώμα του όζοντος προστατεύει τη ζωή στη Γη επειδή απορροφά τις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες.
Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο