Πολιτική
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 17:02

Επέκταση του «πόθεν έσχες» με αυστηρές κυρώσεις

Επέκταση του «πόθεν έσχες» και σε άλλα φυσικά πρόσωπα (δήμαρχοι, τομεάρχες, δικαστικοί κ.α.), αυστηρές κυρώσεις και στελέχωση των Επιτροπών Ελέγχου των δηλώσεων, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ποινές φυλάκισης, δημεύσεις περιουσιών, μεγάλα πρόστιμα, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Είναι υποχρεωτική η αναδρομή της εξέτασης του ελεγχόμενου από το '90 μέχρι σήμερα, ενώ για όλες τις κατηγορίες των προσώπων πολιτικών ή μη, προβλέπεται από τις επιτροπές της Βουλής ή του Αρείου Πάγου, η άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών, των χρηματιστηριακών συναλλαγών ή των φορολογικων στοιχείων του ελεγχόμενου.

Απαγορεύονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές και η συμμετοχή σε off shore εταιρείες, πέραν των υπουργών και βουλευτών, σε πρόσωπα που διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων, Γ.Γ. περιφερειών, νομάρχες, δημάρχους, επιτελείς Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης, ειδικούς συμβούλους, μέλη δ.σ. ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ (ορισμένα από το δημόσιο) δικαστικούς εισαγγελικούς προέδρους, διευθυντές ΔΕΚΟ κ.α.

Μεγάλο μέρος των προαναφερθέντων δημοσίων υπαλλήλων όπως και όσοι απασχολούνται σε άλλες ευαίσθητες υπηρεσίες (πολεοδομίες, δασικοί, υγειονομικοί, τελωνειακοί κ.α.) θα ελέγχονται ετησίως, ενώ οι λοιποί θα εξετάζονται δειγματοληπτικά, πάντα με αναδρομική ισχύ.