Πολιτική
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 17:09

ΝΔ: Προπέτασμα καπνού το σ/ν για το «πόθεν έσχες»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, σχετικά με το σχέδιο νόμου για το «πόθεν έσχες» http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/17/824337.htm , δήλωσε ότι «δεν εξασφαλίζει τη διαφάνεια των οικονομικών των πολιτικών προσώπων και του δημόσιου βίου αλλά, στην κυριολεξία, συνιστά προπέτασμα καπνού, για να συγκαλυφθούν ατασθαλίες του παρελθόντος και ιδίως ατασθαλίες που ανάγονται στο μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου...

Πρώτα – πρώτα, δεν φέρει καμία μεταβολή σε ό,τι αφορά το όργανο, το οποίο θα κάνει τον έλεγχο για τους Βουλευτές.

Δεύτερον, δεν έχει ουσιαστικές εγγυήσεις σχετικά με τη δυνατότητα να φθάνει ο έλεγχος σε βάθος. Δηλαδή να ελέγχεται ιδίως το «πόθεν» και όχι μόνο το τι «έσχες». Εχει βεβαίως ένα θετικό στοιχείο: ότι θεσμοθετεί τη δήμευση περιουσιακών αντικειμένων, τα οποία προσπορίζεται ο πολιτικός παρανόμως.

Η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει σήμερα την τροπολογία για τη διαφάνεια τροποποιημένη βεβαίως με βάση τα σημερινά δεδομένα- σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών της περιόδου 1998 – 2000. Κατά την τροπολογία αυτή ο έλεγχος πρέπει να στραφεί, σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως στους διοικητές των ΔΕΚΟ και των ελεγχόμενων από το κράτος πιστωτικών ιδρυμάτων και στους συμβούλους τους. Και πρέπει να αρθεί το απόρρητο αυτών των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία έχει εμφανίσει ήδη από την εποχή της αναθεώρησης του Συντάγματος».