Τα κείμενα που θα αποτελέσουν τη βάση του εσωκομματικού διαλόγου έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ, εν όψει του 9ου Συνεδρίου του κινήματος, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Τα κείμενα που θα αποτελέσουν τη βάση του εσωκομματικού διαλόγου έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ, εν όψει του 9ου Συνεδρίου του κινήματος, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Όπως προκύπτει από τα κείμενα, και ειδικότερα από το κείμενο για το Καταστατικό, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τα πολλά από τα βασικά του ιδρυτικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα «πατριωτικό, λαϊκό, προοδευτικό και ριζοσπαστικό, πιστό στις αξίες που του κληροδότησε ο Αντρέας Παπανδρέου».
Ωστόσο, απουσιάζει το γνωστό τετράπτυχο της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση, Δημοκρατική Διαδικασία».
Το ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζεται, είναι επίσης «γνήσια συλλογικό, συμμετοχικό, ανοιχτό και δημοκρατικό», αλλά όχι «προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα», ενώ αρνείται «τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα και τις προσωπολατρικές πρακτικές».
Ο πρόεδρος του κινήματος θα συνεχίσει να εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια, από το σύνολο των μελών και των φίλων, ενώ ανά τέσσερα χρόνια θα συνέρχεται το τακτικό Συνέδριο. Κάθε δύο χρόνια μπορεί να συνέρχεται Συνέδριο πολιτικού απολογισμού και προγραμματισμού.
Όσον αφορά στα όργανα, επανέρχεται η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα ονομάζεται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) που θα αποτελείται από 120 μέλη. Η ΚΠΕ θα εκλέγει το 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο.
Η ΚΠΕ εκλέγει τον Γραμματέα της και 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.
Παράλληλα ορίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τριμελές Προεδρείο που λειτουργεί με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟ και με κατανομή αρμοδιοτήτων σε όλα τα μέλη του.
Σύμφωνα με το κείμενο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει ισχυρή περιφερειακή διάρθρωση, ενώ ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή την διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο θα έχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
Η νεολαία ΠΑΣΟΚ «έχει πολιτική αναφορά στις ιδέες και στις αρχές του κινήματος», έχει «πολιτική αυτοτέλεια και πλήρη πολιτική αυτονομία» κα είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην πολιτική αυτονομία και οικονομική αυτοδυναμία του κινήματος και στη λειτουργία του με διαφάνεια, αξιολόγηση και κανόνες δεοντολογίας. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των οργανώσεών του σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι σχετικές εκθέσεις και τα πορίσματα ελέγχου δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον δικτυακό τόπο του κινήματος.
Οι οικονομικοί πόροι θα προέρχονται από:
- Τις συνδρομές των μελών.
- Τις έκτακτες εισφορές Μελών, Φίλων και κάθε πολίτη που υποστηρίζει το κίνημα.
- Την κρατική επιχορήγηση.
- Τις εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες συμβατές με τις αρχές του κινήματος.
Στο κείμενο του Πολιτικού Διαλόγου τονίζεται ότι «επτά λέξεις αντικατοπτρίζουν τις ιδέες μας, είναι: «Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία» ενώ υπάρχει και μια λέξη που αποτελεί την επιλογή για την παράταξη και είναι η «Ευθύνη».
Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, τονίζεται επίσης, οφείλει να εκφράσει τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως αναφέρεται παράλληλα στο κείμενο των προτάσεων για τον προσυνεδριακό διάλογο, το ΠΑΣΟΚ «υπηρέτησε πάντα το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον του λαού και της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και κερδίζοντας τη θετική κρίση της ιστορίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει».
Εκτιμάται επίσης ότι η Ελλάδα θα βγει από τη σημερινή κρίση και τα μνημόνια «μόνο με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας και Επανεκκίνησης της οικονομίας» και όχι με δημαγωγία.
Γίνεται συγκεκριμένα αναφορά σε έξι «εξωτερικές προϋποθέσεις» για την έξοδο από την κρίση, ορισμένες από τις οποίες έχουν επιτευχθεί με την εκταμίευση της δόσης των 44,7 δισ. ευρώ:
«Πρώτη προϋπόθεση, άμεση, καθαρή πολιτική απόφαση των εταίρων μας για το ελληνικό ζήτημα που δεν θα επιτρέπει άλλο την παράταση της εκκρεμότητας.
Δεύτερη προϋπόθεση, άμεση και πλήρης εκταμίευση όλων των δόσεων που υπολείπονται. Δηλαδή 31,5 + 5 + 8,2 δισ. ευρώ.
Τρίτη προϋπόθεση, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Τέταρτη προϋπόθεση, η ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή, η διασφάλιση πως η Ελλάδα έχει τη στήριξη των εταίρων της μέχρι την επάνοδό της στις αγορές.
Πέμπτη προϋπόθεση, ένα νέο, ριζικά διαφορετικό επικοινωνιακό πλαίσιο, που αντιστρέφει τα αρνητικά και θανατηφόρα στερεότυπα εναντίον της Ελλάδας.
Έκτη προϋπόθεση, το αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο, με τη θεσμική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με τη διμερή στήριξη των κρατών- μελών της Ευρωζώνης για επενδύσεις και για συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις.
Τέλος, επισημαίνεται πως για να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια είναι απαραίτητο να συντρέξουν και ορισμένες προϋποθέσεις κοινωνικής και αλληλεγγύης, να υπάρξει, όπως τονίζεται, μέσα στην κοινωνία των πολιτών, «η μεταρρυθμιστική πανστρατιά».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ