Τα γαλλικά κτυπήματα στο βόρειο Μάλι έχουν «αποδιοργανώσει» το στρατό των ισλαμιστών, σύμφωνα με το γάλλο υπουργό Άμυνας. Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν από την πλευρά τους την ανάπτυξη κυανόκρανων μετά το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Τρεις εβδομάδες στοχευμένων γαλλικών κτυπημάτων στο βόρειο Μάλι έχουν οδηγήσει τον ανταρτικό στρατό των ισλαμιστών σε «αποδιοργάνωση», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Ο Λεντριάν έκανε λόγο για «καμπή» στη γαλλική επέμβαση στη χώρα της δυτικής Αφρικής, καθώς οι ισλαμιστές φαίνεται να έχουν χάσει τη στρατιωτική συνοχή τους.
Οι δηλώσεις του έγιναν τη στιγμή που οι γαλλικές δυνάμεις εδραιώνουν τον έλεγχο τους στο Κίνταλ, την τελευταία μεγάλη πόλη η οποία κατεχόταν από τις δυνάμεις των ισλαμιστών.
Η Γαλλία έχει δηλώσει έτοιμη να παραδώσει τον έλεγχο των πόλεων τις οποίες έχει καταλάβει στην πολυεθνική δυτικοαφρικανική δύναμη, η οποία ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στο Μάλι.
Η δύναμη αυτή θα αναλάβει τις περαιτέρω εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην έρημο και στις ορεινές εκτάσεις του βορείου τμήματος της χώρας.
Ο Λεντριάν σημείωσε ωστόσο ότι «η μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί», ενώ πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα εκφραζόταν θετικά για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Μάλι.
Εξάλλου, η δυνατή αμμοθύελλα η οποία είχε αναστείλει την προέλαση του γαλλικού στρατού στο εσωτερικό του Κίνταλ την Τετάρτη, έχει αρχίσει να υποχωρεί και οι γαλλικές δυνάμεις αναμένεται σύντομα να αναπτυχθούν πλήρως στην πόλη.
Τραόρε: Συνομιλίες μόνο με τους Τουαρέγκ
Το κοσμικό Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA), το οποίο εκφράζει τους εθνικά Τουαρέγκ, έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την είσοδο των γαλλικών δυνάμεων στην πόλη, ωστόσο δεν θα επιτρέψει την είσοδο στο στρατό του Μάλι.
Οι Τουαρέγκ κατηγορούν τον στρατό της χώρας για «εγκλήματα» και στόχευση τουαρέγκ και αράβων πολιτών, ενώ παρόμοιες καταγγελίες υπάρχουν και από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπό την πίεση της Γαλλίας, ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι Ντιονκούρντα Τραόρε δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τους Τουαρέγκ, με τον όρο όμως να εγκαταλείψουν κάθε διεκδίκηση για ανεξαρτησία του Βόρειου Μάλι.
Ο Τραόρε, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RFI, απέκλεισε κάθε πιθανότητα για διάλογο με οποιαδήποτε ισλαμιστική οργάνωση.
Την ανάπτυξη κυανόκρανων εξετάζει ο ΟΗΕ
Η αποστολή κυανόκρανων στο Μάλι βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων στη έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Το θέμα αναμένεται να έλθει προς συζήτηση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού.
Η ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης, ωστόσο, προϋποθέτει το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα χρειαζόταν επίσης την έγκριση παραγόντων της περιοχής, όπως της Αλγερίας, καθώς και δυνάμεων με δυνατότητα χρήσης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως της Ρωσίας.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις έχει ήδη δηλώσει ότι η αμερικανική στάση έναντι μίας τέτοιας πρωτοβουλίας θα ήταν θετική.
Διπλωμάτες εκτιμούν ωστόσο ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας πρωτοβουλίας θα χρειαζόταν μήνες διαβουλεύσεων.
Μία δύναμη κυανοκράνων θα μπορούσε να φθάνει τις 5000 άνδρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.