Τη Λιβύη επισκέπτεται, μετά την Αλγερία, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με κύριο θέμα στην ατζέντα του την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του στη βόρεια Αφρική, τη Λιβύη, αφίχθη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Η άφιξή του στην Τρίπολη έγινε μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών του στην Αλγερία.
Η Μεγάλη Βρετανία είχε ζητήσει από τα ΜΜΕ να μην αναφερθούν στην επίσκεψη πριν την πραγματοποίησή της, για λόγους ασφαλείας.
Ο κ. Κάμερον περπάτησε στην πλατεία των Μαρτύρων της λιβυκής πρωτεύουσας, ενώ αργότερα είχε συνομιλία με νεαρούς εκπαιδευόμενους σε αστυνομική σχολή η οποία λειτουργεί με βρετανική αρωγή.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε συνάντηση με τον λίβυο υπουργό Εσωτερικών Ασούρ Σουάιλ, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο για να συναντήσει το λίβυο ομόλογό του Αλί Ζεϊντάν.
«Δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια και σταθερότητα», σημείωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει δεσμευθεί να βοηθήσει σε αυτό τον τομέα τόσο τη Λιβύη όσο και τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Κάμερον έκανε λόγο για συμφωνία ενίσχυσης της βρετανικής βοήθειας προς τη Λιβύη, κυρίως στους τομείς της στρατιωτικής και αστυνομικής εκπαίδευσης.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Μεγάλη Βρετανία θα σταθεί δίπλα στη λιβυκή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το κτίσιμο της νέας κρατικής μηχανής και των θεσμών στη χώρα.
«Η κατάσταση από την άποψη της ασφάλειας είναι καλή, ανακάμπτουμε, τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα…», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλί Ζεϊντάν.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης χαρακτήρισε επίσης «προπαγάνδα των εχθρών της επανάστασης της 17ης Φεβρουαρίου» τις πληροφορίες για κίνδυνο κατά των πολιτών δυτικών χωρών στη Βεγγάζη.
Η επίσκεψη διεξάγεται στο φόντο προειδοποίησης του Φόρεϊν Όφις, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, για «πιθανή απειλή» για την πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Τρίπολή.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι βρετανοί πολίτες είχαν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, λόγω «συγκεκριμένης άμεσης απειλής για τους πολίτες δυτικών χωρών».
Ο κ. Κάμερον είχε επισκεφθεί τη Βεγγάζη τον Σεπτέμβριο του 2011 μαζί με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και είχε παρευρεθεί σε εκδηλώσεις εορτασμού για την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
Μιλώντας από την Αλγερία την Τετάρτη, ο κ. Κάμερον σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόσφατη κρίση ομηρίας στην μονάδα φυσικού αερίου της Ιν Αμένας, όπου έχασαν τη ζωή τους 37 αλλοδαποί πολίτες, αποτελεί υπενθύμιση ότι το πρόβλημα της τρομοκρατικής δράσης επηρεάζει άμεσα και τις δυτικές μητροπόλεις.