Κοινωνία
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 15:25

Υγειονομικοί: «Όχι» στη διάλυση των υπηρεσιών υγείας - πρόνοιας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των περικοπών των δαπανών πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, μπροστά από το Υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, μπροστά από το Υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν «κατά των μνημονιακών πολιτικών που συρρικνώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας, καταργούν νοσοκομεία, οργανικές κλίνες και κλινικές». 

Γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, πάνω από 5.000 συνολικά σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο, ενώ στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Πολλοί εκ των συγκεντρωμένων φορούσαν χαρακτηριστικά πορτοκαλί καπέλα της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Όχι στο κλείσιμο νοσοκομείων», «Όλοι μαζί για δημόσια και δωρεάν υγεία» και «Όχι στη διάλυση των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας».

Μαζί τους ήταν και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, δηλώνοντας έτσι την αντίθεση της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης στις περικοπές των κοινωνικών παροχών.

Συγκεκριμένα, η απεργία πραγματοποιείται με αιτήματα «την υπεράσπιση του θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος για προάσπιση της Υγείας  στη περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης, τη στήριξη του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε κατάρρευση, λόγω υποχρηματοδότησης, να μην υλοποιηθούν τα νέα Οργανογράμματα Νοσοκομείων που οδηγούν σε συγχωνεύσεις κατάργησης 11000 κλινών και 660 Κλινικών-Τμημάτων, αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας, ασφαλές, ποιοτικό και αποτελεσματικό σύστημα εφημεριών, αποζημίωση των απλήρωτων εφημεριών-υπερωριών, στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που ερημώνουν από προσωπικό, καθώς έχουν μηδενιστεί οι προσλήψεις».

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, καθημερινά χειροτερεύει, επισημαίνοντας πως «η πολιτική υγείας που ορίζεται απ’ το σφιχτό εναγκαλισμό της τρόικας είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς και απαξιωτική για τους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία από την πλευρά της προαναγγέλλει κλιμάκωση κινητοποιήσεων προκειμένου να μην εφαρμοστούν «πολιτικές που στοχοποιούν το Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας και Πρόνοιας».