Με την εξέταση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, συνεχίστηκε ο κύκλος των καταθέσεων στην Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Εγγραφο Στουρνάρα στη Βουλή με τις ενέργειες του ΥΠΟΙΚ για την ανάκτηση της λίστας.
Με την εξέταση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, συνεχίστηκε ο κύκλος των καταθέσεων στην Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί να καταθέσει στην Επιτροπή ο πρέσβης Ηλίας Κλης. Υπενθυμίζεται ότι χθες κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ Θόδωρου Φλωράτου, καθώς και ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην κατάθεσή του κ. Πλασκοβίτης δήλωσε ότι ήταν αναρμόδιος για να διαχειριστεί τη λίστα Λαγκάρντ. «Η μόνη μου εμπλοκή ήταν, όταν μου ζητήθηκε, να αναλάβω να επικοινωνήσω με τις γαλλικές αρχές και τον πρεσβευτή μας στο Παρίσι, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, για να έρθει η λίστα στην Αθήνα, όπως και έκανα» φέρεται να είπε ο πρώην γενικός γραμματέας.
Φέρεται να ισχυρίστηκε επίσης ότι εκ παραδρομής ενέπλεξε το όνομα του πρεσβευτή Ηλία Κλη στην παραλαβή της λίστας από τις γαλλικές αρχές
Βήμα - βήμα οι ενέργειες του ΥΠΟΙΚ για την ανάκτηση της λίστας
Εν τω μεταξύ, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΖΑ Θ. Δρίτσα, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνη, Στ. Κοντονή και Π. Κουρουμπλή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημερώνει αναλυτικά για όλες τις ενέργειες του ΥΠΟΙΚ - βήμα προς βήμα - από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 και μετά, όταν δηλαδή ο υπουργός με δημόσια δήλωσή του διαβεβαίωνε ότι εφόσον το ΣΔΟΕ δεν εντοπίσει το CD, θα ζητηθεί εκ νέου αντίγραφο.
Όπως επισημαίνει ο υπουργός, όλες οι διαδικαστικές ενέργειες για τη μετακίνηση της τριμελούς αντιπροσωπείας στο Παρίσι με σκοπό την εκ νέου αναζήτηση της λίστας, έγιναν ο πλαίσιο της Διοικητικής Συνεργασίας των Φορολογικών Αρχών Ελλάδας- Γαλλίας .
Συγκεκριμένα στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Ιανουαρίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στις 12 Οκτωβρίου 2012, ο κ. Στουρνάρας απηύθυνε επιστολή, με την οποία ζήτησε την ανάκτηση της κοινώς γνωστής ως «λίστας Λαγκάρντ» από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά με σχετική τηλεφωνική επικοινωνία στις 9.11.2012 και με επίσημη επιστολή του στις 15.11.2012.
Στις 15 Νοεμβρίου 2012 ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΔΟΣ), δηλαδή, την καθ' ύλην αρμόδια για τη διεθνή διοικητική συνεργασία στον τομέα της άμεσης φορολογίας Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνταχθεί άμεσα σχέδιο επιστολής του υπουργού προς τον γάλλο ομόλογό του που να ορίζει ως σημείο επαφής για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ελληνικών και γαλλικών αρχών τη ΔΔΟΣ.
Στις 20 και 22 Νοεμβρίου 2012, η γαλλική αρμόδια αρχή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη ΔΔΟΣ για να πληροφορηθεί σχετικά με το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος και στις 5 Δεκεμβρίου 2012, διαβιβάστηκε η επιστολή του κ. Στουρνάρα προς τον γάλλο ομόλογό του.
Από τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι υπήρξε σειρά επαφών μεταξύ της ΔΔΟΣ και της αρμόδιας γαλλικής αρχής για τη ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2012 που εκδόθηκε η απόφαση συγκρότησης τριμελούς αντιπροσωπείας που θα μετέβαινε στη Γαλλία για την παραλαβή της λίστας.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 16.30 παραδόθηκε από τον εκπρόσωπο της αρμόδιας γαλλικής αρχής Eduard Marcus (Υποδιευθυντή Φορολογικών Ελέγχων του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών) το υλικό υπό μορφή CD και το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας διέθεσε κρατικό όχημα για τη μετάβαση της τριμελούς αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο.
Το διαβιβασθέν υλικό παραδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου και ώρα 1.00 εντός του χώρου των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, μετά την άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα από την εκπρόσωπο της ΔΔΟΣ Σμαράγδα Πιτένη, στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, ως εκπροσώπου της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής, παρουσία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Πεπόνη. Στη συνέχεια το υλικό παραδόθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής, ώστε να αξιοποιηθεί και να διενεργηθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος και διασταυρώσεις των δηλωθέντων στοιχείων.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας διαβίβασε στους ερωτώντες βουλευτές και όλα τα έγγραφα που επικαλείται για τις συνεννοήσεις με τη γαλλική πλευρά ως και τις επιστολές με την ένδειξη «εμπιστευτικό» που αντηλλάγησαν με τον γάλλο ομόλογό του.
Πηγή: ΑΜΠΕ