Κοινωνία
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 10:31

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών

Ενισχύονται συνεχώς τα μπλόκα των αγροτών σε Ημαθία, Θεσσαλία και Σέρρες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ενισχύονται συνεχώς τα μπλόκα των αγροτών σε Ημαθία, Θεσσαλία και Σέρρες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του νομού Σερρών με ενδεχόμενη παράταξη των τρακτέρ τους στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιο Λίτο, στόχος είναι να συγκεντρώσουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι αγρότες με τα παραταγμένα τρακτέρ να ξεπεράσουν τα χίλια, παραπλεύρως της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης στη διασταύρωση Λευκώνα.

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο από την περιοχή της Μαυροθάλασσας να στηθεί και δεύτερο μπλόκο στο ήδη υπάρχον στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας.

Νωρίτερα το μεσημέρι οι θεσσαλοί αγρότες προχώρησαν σε νέα αιφινιαστική κίνηση, επιχειρώντας να φθάσουν πεζή στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ.  Το εγχείρημά τους όμως απέτυχε, καθώς οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικροένταση και να γίνει περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Λάρισας, που συνεδρίασαν στον Πλατύκαμπο, αποφάσισαν να ενισχύσουν και με δικές τους δυνάμεις το αγροτικό μέτωπο της Νίκαιας και ήδη έχουν αρχίσει να προσέρχονται με γεωργικά μηχανήματα στην περιοχή. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να προστεθούν και άλλα αιτήματα στο διεκδικητικό πλαίσιο.

Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία. Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος, σήμερα θα διανεμηθεί στους διερχόμενους οδηγούς κομπόστα και φυλλάδιο με τα αιτήματά τους, έτσι ώστε, όπως είπε, «να μάθει ο κόσμος ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια».

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

Την ίδια ώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας παραμένουν στα μπλόκα της εθνικής οδού Μυκηνών - Ναυπλίου, για δεύτερη ημέρα, υπό την επιτήρηση της αστυνομίας, περιμένοντας ανταπόκριση στα αιτήματά τους από την κυβέρνηση.

Σήμερα οι κτηνοτρόφοι δείχνοντας τις προθέσεις τους, έκλεισαν για λίγη ώρα το ένα ρεύμα στην Εθνική Οδό, αφού κατέβασαν ένα κοπάδι με πρόβατα μέσα στο δρόμο. Προσωρινά δημιουργήθηκε αναστάτωση, η κυκλοφορία όμως αποκαταστάθηκε με την απομάκρυνση των ζώων.

«Η κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στους αγρότες εξελίσσεται σε προβοκάτσια για να δυναμιτίσει το κλίμα, το αγροτικό κίνημα ωστόσο δεν υποκύπτει και ετοιμάζεται για νέες μορφές κινητοποιήσεων», σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Γιοβανόπουλος και κάλεσε τον καθένα να σκεφτεί «τι έκανε για τον τόπο.»

Πηγή: ΑΜΠΕ