Κόσμος
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 12:39

ΗΠΑ : Σε κατάσταση επιφυλακής τρεις πολιτείες εξαιτίας του τυφώνα «Ισαβέλλα»

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν σήμερα τρεις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς ο τυφώνας «Ισαβέλλα», πλησίασε το πρωΐ τια αντολικές ακτές.

Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην παραλία, καθώς ο άνεμος με ταχύτητα έως και 170 χλμ. την ώρα, αναμένεται να σηκώσει κύματα μεγαλύτερα των 3,5 μέτρων.

Οι πολιτείες που κηρήχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι η Ν. Καρολίνα, η Βιρτζίνια και το Μέριλαντ, ενώ στην Ουάσινγκτον εκκενώθηκαν τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «ασφαλίζει τα αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο».

Χθες το απόγευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι είχε προγραματιστεί, και μετέβη στην εξοχική του κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ.

Ο τυφώνας «Ισαβέλλα», είναι τυφώνας κατηγορίας τρία στην κλίμακα Σάφιρ-Σίμπσον, με μέγιστο το πέντε. Μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες, να διαλύσει προκατασκευασμένα σπίτια, στέγες και πυλώνες και να ξερριζώσει δέντρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, στις 07:00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη το μάτι του «Ισαβέλλα», βρισκόταν 450 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Χατέρας στη Νότια Καρολίνα, κινείτο βόρεια-βορειοδυτικά με 22,5 χλμ/ώρα, ταχύτητα διπλάσια από ό,τι την Τετάρτη.