Κόσμος
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 13:04

Καμμία απόδειξη για ρόλο του Σαντάμ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου παραδέχθηκε ο Μπους

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, είχε ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Αυτό παραδέχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κρατώντας ανοικτά αποστάσεις από τον αντιπρόεδρο Τσένεϊ ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρχε κάποιος συσχετισμός μεταξύ των επιθέσεων και του τέως ιρακινού προέδρου.

Ωστόσο, ο κ. Μπους επανέλαβε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι χωρίς αμφιβολία ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει σχέσεις με την Αλ-Κάιντα, την οργάνωση η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις επιθέσεις.

Η δήλωση αυτή του αμερικανού προέδρου επακολούθησε πρόσφατης δημοσκόπησης η οποία έδειξε ότι το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο πρώην ιρακινός ηγέτης είχε αναμιχθεί προσωπικά στις επιθέσεις.

Οι επικριτές του πολέμου του Ιράκ κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι δημιουργεί εσκεμμένα σύγχυση στην κοινή γνώμη για να εξασφαλίσει τη στήριξη των Αμερικανών για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος παραπλάνησε την κοινή γνώμη των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ, το πολιτικό κόστος για τον κ. Μπους, ειδικά εν όψει της εκστρατείας του για την επανεκλογή του το 2004, θα είναι μεγάλο.