Κοινωνία
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 19:26

Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια στο υπ. Εργασίας

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας και είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν στη ΓΑΔΑ περίπου 30 άτομα καταδίκασε η κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να κάνουν λόγο την ίδια ώρα για «κυβερνητική καταστολή».

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας και είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 35 άτομα καταδίκασε η κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να κάνουν λόγο την ίδια ώρα για «κυβερνητική  καταστολή».

Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 40 στελέχη του ΠΑΜΕ μπήκαν στο υπουργείο και ανέβηκαν στον 8ο όροφο του κτηρίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του Γιάννη Βρούτση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναφορά του υπουργού Εργασίας την Τρίτη ότι το ασφαλιστικό σύστημα «οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων».

Λίγο αργότερα, δυνάμεις των ματ συνεπλάκησαν με τους διαμαρτυρόμενους, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Τα πνεύματα οξύνθηκαν την ώρα που η αστυνομία οδηγούσε κάπιους από τους διαμαρτυρόμενους σε λεωφορείο, προκειμένου να προσαχθούν στη ΓΑΔΑ.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους προσαχθέντες, που τελικά συνελήφθησαν, συνδικαλιστές πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ. Εκεί παραμένουν τόσο οι συλληφθέντες, που κρατούνται, όσο και πολλά μέλη του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη συμπαράτασης αλλά και διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις. Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μετέβησαν και βουλευτές του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτήριο έσπασαν μία πόρτα γραφείου συμβούλου του υπουργού, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε φακέλους και υλικά. Ωστόσο, το ΠΑΜΕ τονίζει πως τα μέλη του δεν προξένησαν καμία ζημιά, επισημαίνοντας πως τα μέλη του έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας.

Την Πέμπτη, οι 35 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητες φθορές.

Στο μεταξύ, κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η Λεωφόρος Αλεξάνδρας από τους συγκεντρωθέντες που διαμαρτύρονται για την σύλληψη των 35 συνδικαλιστών και ζητούν την απελευθέρωση τους.

Σε δήλωσή του για τα επεισόδια, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, έκανε λόγο για ενέργειες που «τραυματίζουν τη Δημοκρατία και υπονομεύουν τις θυσίες των Ελλήνων». «Η οργανωμένη επιδρομή και η προσπάθεια κατάληψης του υπουργείου Εργασίας με χρήση βίας, δεν δίνει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων. Οι προπηλακισμοί και οι καταστροφές στη δημόσια περιουσία μόνο θλίψη προκαλούν», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι «κάποιοι, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, στήνουν σκηνικό έντασης και βίας». «Ας γνωρίζουν, όμως, ότι τέτοιες πρακτικές είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στρέφονται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας», κατέληξε.

Την εισβολή στο υπουργείο καταδίκασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να αποδοκιμάζεται, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και έμπρακτα».

«Η επιδρομή στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, οι υλικές καταστροφές και οι απειλές εναντίον του Γιάννη Βρούτση είναι πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.

«Όσοι υιοθετούν πρακτικές βίας στα πλαίσια ανταγωνισμών εξτρεμισμού βρίσκουν απέναντί τους την κοινωνία, που αντιλαμβάνεται πλήρως τα κίνητρά τους. Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Για «νέο όργιο κυβερνητικής καταστολής» έκανε λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ο κυβερνητικός αυταρχικός κατήφορος της τρικομματικής κυβέρνησης έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να ασκηθεί αστυνομική βία και σε βάρος των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Καραγιαννίδη Χρήστου και Μπάρκα Κώστα, παρότι δήλωσαν την ιδιότητά τους, και του μέλους του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μάρκου Μπασιούκα».

«Είναι φανερό πλέον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αριστερά και το εργατικό κίνημα», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στη ΓΑΔΑ και έκανε διάβημα στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το διάβημα, ο Δ. Στρατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση με τις σημερινές συλλήψεις, που «έρχονται ως συνέχεια της πολιτικής επιστράτευσης απεργών» επιχειρεί «να υποτάξει το εργατικό κίνημα και να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους».

Τα επεισόδια προκάλεσαν παράλληλα την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ που έκανε λόγο για άγρια επίθεση κατά δεκάδων συνδικαλιστικών εργατικών σωματείων.

«Αντί να απολογηθεί ο υπουργός Εργασίας για τις προσβλητικές δηλώσεις και την προκλητική πολιτική του απάντησε με την ωμή βία των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και με συλλήψεις και προσαγωγές», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Είναι βαθιά νυχτωμένοι η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αν νομίζουν ότι μπορούν με την ωμή βία να τρομοκρατήσουν το εργατικό ταξικό κίνημα», σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η αυταρχική κατρακύλα τους», συνεχίζει, «φανερώνει το μεγάλο φόβο και την ταραχή τους και επιχειρούν να επιβάλουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα με το ψέμα, τον εκβιασμό και την καταστολή».

Στο μεταξύ σχολιάζοντας νωρίτερα τα περί «σοβαρών φθορών» στον προθάλαμο του γραφείου του Γ. Βρούτση, η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κάλεσε τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο «με τις καταστροφές που τάχα έκαναν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Ποιες είναι οι καταστροφές. Πήγαν 40 άτομα, πρόσωπο με πρόσωπο, συνδικαλιστές εκπρόσωποι οργανώσεων, τι να κάνουν; Να καταστρέψουν τα γραφεία; Να καταστρέψουν τα κομπιούτερ; Να δείρουν τον υπουργό; Είναι αστεία πράγματα αυτά», ανέφερε από τη ΓΑΔΑ, όπου μετέβη σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους προσαχθέντες.

Σημείωσε ακόμη ότι όταν ένας υπουργός κάνει «προκλητικές δηλώσεις» έχουν δικαίωμα την επόμενη μέρα οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων να διαμαρτυρηθούν.

«Όταν μια κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε ένα λαό που υποφέρει, τότε δεν έχει άλλη λύση πέρα από το ξύλο», τόνισε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας πάντως ότι ο λαός «έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη και μπορεί να κάνει στην πάντα την κρατική καταστολή».

ΓΣΕΕ: Συνεχίζεται η επίδειξη αυταρχισμού

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΓΣΕΕ, καταλογίζοντάς της πως «συνεχίζει σε κάθε ευκαιρία να κάνει επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος».

«Αυτό έκανε και σήμερα με τις προσαγωγές συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μετά τα επεισόδια - απότοκο μιας συμβολικής κατάληψης στο υπουργείο Εργασίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «τέτοιου είδους πρακτικές και τακτικές όπως αυτές που ακολουθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, αντιθέτως τα εντείνουν ενώ παράλληλα αυξάνουν και τα αδιέξοδα με απρόβλεπτα αποτελέσματα».