Κοινωνία
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 17:53

Δέσμη 15 αιτημάτων στο ψήφισμα της σύσκεψης των αγροτών

Δέσμη 15 αιτημάτων περιλαμβάνει το ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτικών οργανώσεων που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σε αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, χαρακτηρίζεται «ανύπαρκτο κι αρνητικό» το έργο της στον αγροτικό τομέα.

Δέσμη 15 αιτημάτων περιλαμβάνει το ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτικών οργανώσεων που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σε αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, χαρακτηρίζεται «ανύπαρκτο κι αρνητικό» το έργο της στον αγροτικό τομέα.

Αναφορά γίνεται επίσης στο νόμο για τους συνεταιρισμούς: «Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεων, όπως αυτές εισηγούνται εδώ και τρεις μήνες από την Επιστημονική Επιτροπή, που συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Ο υπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες».

Ακόμη, εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο αποεπένδυσης του αγροτικού τομέα, εξαιτίας της χαμηλής απορρόφησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013. «Παρά τις εξαγγελίες» σημειώνεται στο ψήφισμα, «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας, ώστε να στηριχθεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεών τους, ενώ από την άλλη πλευρά τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς διογκώνονται, μια και δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου».

Μεταξύ των αιτημάτων είναι, να υποστηριχθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότερα και μακροπρόθεσμα δάνεια, να οριστεί αφορολόγητο ποσό ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες και να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 13%.

Επικρίσεις κατά του υπουργού Αργοτικής Ανάπτυξης

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την αγανάκτηση των συνεταιριστών προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, δεν βρισκόταν στο γραφείο για να παραλάβει το ψήφισμα και να συναντηθεί μαζί τους.

«Τέτοιες συμπεριφορές πυροδοτούν άλλες έντονες κινήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, ο οποίος νωρίτερα είχε, επίσης, ασκήσει έντονη κριτική στον υπουργό. Από το γραφείο του κ. Τσαυτάρη δόθηκε η διευκρίνιση ότι ο ίδιος ήταν στη Βουλή και είχε προτείνει να υπάρξει συνάντηση νωρίς το πρωί.

Νωρίτερα, τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και οι συνεταιριστές που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών, χωρίς όμως να υπάρξουν επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο. Όπως τόνισαν, θέλουν την κοινωνία δίπλα τους και όχι απέναντι.

Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να παρατάξουν τα τρακτέρ τους επί της εθνικής οδού στον κόμβο της Νίκαιας δηλώνουν οι θεσσαλοί αγρότες, παρά το αστυνομικό μπλόκο. Το μέτωπο των θεσσαλών επισκέφθηκε σήμερα η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία απηύθυνε μάλιστα προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή απέναντι στην αγροτιά».

«Θέλουμε να πάμε στην εθνική οδό να παρατάξουμε δεξιά και αριστερά τα οχήματα...Θα κάνουμε συντονισμένες ενέργειες να πατήσουμε στην εθνική», δήλωσε στη ΝΕΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Κάλεσε παράλληλα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να επισκεφθούν το μπλόκο τους και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οφείλει να τους αφήσει να φτάσουν στην εθνική οδό, αλλά και να δώσει λύση στα αιτήματά τους.

Χθες, οι θεσσαλοί αγρότες αιφνιδίασαν την αστυνομία όταν προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας. Λίγο μετά τις 13.00 και επικαλούμενα το γεγονός ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, περίπου 400 άτομα έκλεισαν την ΠΑΘΕ για περίπου ένα τέταρτο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να υπάρξει για το διάστημα εκείνο εκτροπή μέσω Πλατυκάμπου. Στη συνέχεια, πάντως, οι αγρότες επέστρεψαν στο σημείο όπου βρίσκονται τα εκατοντάδες τρακτέρ τους.

Παρατεταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών και στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία. Οι αγρότες της περιοχής πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο δρόμο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα βγήκαν και αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας. Οι αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού Αγία Τριάδα στην Μιδέα και από εκεί κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Μυκηνών - Ναυπλίου, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στην άκρη των δύο πλευρών κατά μήκος της εθνικής στο ύψος του κόμβου Μιδέας.

Λίγο αργότερα μια μικρή ομάδα αγροτών έφυγε από το σημείο και έχει σταθμεύσει στην άκρη της ίδιας εθνικής οδού στον κόμβο Μάνεση. Στα δύο αυτά μπλόκα, που αριθμούν μικρό σχετικά αριθμό μηχανημάτων, παραμένουν οι αγρότες, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων και δηλώνουν πως θα μείνουν στο σημείο.

Στη σημερινή κινητοποίηση των αγροτών έδωσε το παρών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος σε δηλώσεις του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, «ο αγώνας των αγροτών, σε αντίθεση με όσα αναπαράγει η κατευθυνόμενη "δημοσιογραφία" είναι αγώνας όλης της κοινωνίας για επιβίωση». Ο βουλευτής προσθέτει πως, «η κυβέρνηση στο κρίσιμο ερώτημα: "Αυτός ο τόπος θα παράγει ή θα μετατραπεί σε μια έρημη και ρημαγμένη χώρα;" απαντά με τις επιλογές της το δεύτερο».

Και στη Μεσσηνία οι αγρότες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και αύριο Πέμπτη στο χωριό Χανδρινού η ΠΑΣΥ οργανώνει συγκέντρωση συνεταιριστών και απλών αγροτών όπου θα συζητήσουν και θα καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν.

Στις κεντρικές πλατείες των χωριών και σε κομβικά οδικά σημεία του νομού Σερρών παρατάσσουν τα τρακτέρ τους και οι σερραίοι αγρότες.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων.

Μετά, πάντως, από την ολοκλήρωση των χθεσινών συναντήσεών τους με τους κ.κ. Αλ. Τσίπρα, Ευ. Βενιζέλο και Π. Καμμένο εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος δήλωσαν πως η στάση των αγροτών θα κριθεί από τις πολιτικές αποφάσεις και απαντήσεις των πολιτικών.

Αθ. Τσαυτάρης: Θέμα ημερών η αποπληρωμή των αγροτών από τις βιομηχανίες,

Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι είναι θέμα ημερών η αποπληρωμή των αγροτών από τις βιομηχανίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν μείνουν απλήρωτοι, τότε θα βγει και ο ίδιος μαζί τους στους δρόμους.

Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε συγκεκριμένα ότι χθες εγκρίθηκε δάνειο προς τις εξαγωγικές βιομηχανίες προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες εγκαίρως.

«Ζητούσε η βιομηχανία από την Αγροτική Τράπεζα ένα δάνειο 2-3 μηνών για να ξεπληρώσει γρηγορότερα τους γεωργούς και στη συνέχεια να πάρει τα χρήματα από τους πελάτες της στο εξωτερικό για να εξοφλήσει την τράπεζα. Αυτό τώρα δεν υπάρχει. Το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στη νέα ΑΤΕ- Πειραιώς. Όμως, η ΑΤΕ-Πειραιώς έπρεπε να πάρει έγκριση από την τρόικα... Εμείς κάναμε τις παρεμβάσεις μας. Ενεκρίθη το δάνειο χθες και θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα στους γεωργούς», εξήγησε.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν οι αγρότες επί μήνες απλήρωτοι: «Τους είπα επί λέξει: και εγώ θα έρθω μαζί σας στην Κουλούρα, εκεί που κλείνετε το δρόμο, αν μείνετε για μήνες απλήρωτοι. Είναι θέμα ημερών να υπολογιστούν με ακρίβεια τα στοιχεία του κάθε αγρότη, ώστε να του τα καταθέσουν».

Ο κ. Τσαυτάρης παραδέχθηκε ότι «η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή και πραγματικά δεν μπορούν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν, αλλά όπως είπε, το μόνο που μπορεί να γίνει αυτή την ώρα είναι να τους επιστραφεί το κομμάτι του κόστους που αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

«Το κάναμε πέρυσι, δώσαμε 160 εκατ. ευρώ για αυτόν το σκοπό, θα το κάνουμε και φέτος. Τώρα 80 εκατ. και τα άλλα 80 τον Σεπτέμβριο, γιατί τότε θα βγουν να μαζέψουν τα βαμβάκια, τα τεύτλα κλπ», ανέφερε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ