Κοινωνία
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 17:33

ΥΠΕΚΑ: Μετωπική σύγκρουση με το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης

H κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για μετωπική σύγκρουση με το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης το οποίος δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

H κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για μετωπική σύγκρουση με το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης το οποίο δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια ευκαιρία για το πολιτικό δυναμικό της χώρας να συμμαχήσουμε σε πεδία ευαίσθητα και περιβαλλοντικά, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που μέχρι πρότινος, κανείς δεν τόλμησε να ακουμπήσει.

Παρά την αρχική καχυποψία που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να καταθέσει πρώτα το υπουργείο Περιβάλλοντος προσχέδιο νόμου, επί του οποίου να υπάρξουν οι παρατηρήσεις των βουλευτών, η συζήτηση εξελίχθηκε για να διαπιστωθεί από το σύνολο των τοποθετήσεων, η ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει την πολεοδόμηση και τις κατεδαφίσεις, καθώς και πρόληψης του φαινομένου, με σημαντική παράμετρο την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

«Στην περιοχή μου εκκρεμούν πολεοδομικές μελέτες από την εποχή του Α. Τρίτση, από τις 10 έχουν ολοκληρωθεί μόνον δύο και οι υπόλοιπες σέρνονται», παρατήρησε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου από το ΣΥΡΙΖΑ, πρώην προϊσταμένη της Πολεοδομίας Αργοστολίου. «Πριν τις ορδές των αυθαιρέτων, ας έχουμε την πολεοδόμηση. Ας γίνει πιλοτικά, όπως στην Αττική, όπου πρώτα κόβει ο εργολάβος οικόπεδα και μετά είναι έτοιμος ο οικισμός», πρότεινε.

«Ξεκαθαρίστε την αρμοδιότητα κατεδάφισης των κτισμάτων. Εάν δεν δημιουργήσετε μια αστυνομία κατεδαφίσεων με αδιάφθορους μέσα στα πλαίσια των Πολεοδομιών, δεν θα βρούμε λύση. Και να δίνεται άπαξ το δικαίωμα αναστολής από τα δικαστήρια, για να μην επανερχόμαστε», πρότεινε ο Βασίλειος - Νικόλαος Υψηλάντης από τη ΝΔ. «Ράμπο δεν έχουμε στην Ελλάδα και θα πρέπει να εισάγουμε απ' το εξωτερικό», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος και πρόσθεσε πως τα προβλήματα ξεκινούν από τις χρήσεις γης, από το χαρακτηρισμό της από χάρτες του προηγούμενου αιώνα, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, η Ασημίνα Ξυροτήρη σημείωσε ότι έχουμε πολύ τρανταχτά φαινόμενα αυθαιρεσίας και με αυτό το θεσμικό πλαίσιο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατεδαφιστούν. Όπως είπε, είναι καλύτερα να προλαβαίνει κανείς το φαινόμενο παρά να το καταστέλλει εκ των υστέρων και μιλώντας για το Σέιχ Σου τόνισε ότι πριν 20-25 χρόνια, όταν υπήρχε έξαρση της αυθαιρεσίας, κηρύχθηκε το δάσος αναδασωτέο. Πλέον, ο έλεγχος είναι πολύ πιο εύκολος, γιατί γίνεται πλήρης αναστολή των οικοδομικών εργασιών, ανέφερε η βουλευτής.

«Χρειάζεται αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου. Έχω περίπτωση όπου συμπολίτης μας έκτισε νόμιμα και όταν πήρε φωτιά η περιοχή του, κηρύχθηκε όλη αναδασωτέα και δεν μπορεί να ξαναχτίσει το σπίτι του», παρατήρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος από τη ΝΔ.

«Δεν είναι δυνατή η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, όταν κάθε έξι μήνες γίνεται και μια νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, με τα έσοδα από το πράσινο ταμείο να πηγαίνουν για το χρέος», παρατήρησε η Ασημίνα Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ «Και μόνον με την ύπαρξη της έννοιας της διατήρησης αυθαιρέτου με την καταβολή προστίμου, τα αυθαίρετα θα εξακολουθούν να υφίστανται», σημείωσε ο Ν. Συρμαλένιος από το ΣΥΡΙΖΑ.

Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το μικρό ποσοστό από τα πρόστιμα που πηγαίνει στο πράσινο ταμείο, θα πρέπει αποκλειστικά να χρησιμοποιηθεί για την ανάπλαση περιοχών που έχουν σωρεία αυθαιρέτων.

Δημοσιογραφικά μιλώντας, η Φωτεινή Πιπιλή από τη ΝΔ, κατήγγειλε την ύπαρξη εκτεταμένης διαφθοράς και οργανωμένων συμφερόντων πέριξ των Πολεοδομιών της χώρας, με τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρουστεί. «Η κα Πιπιλή έχει πληρώσει πρόστιμο για αυθαίρετό της κοντά στις όχθες του ποταμού Νέδα και δεν θα πρέπει να μιλά για το θέμα», απάντησε αργότερα ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή. «Θα πρέπει να υπάρξει πολεοδομικό ξεψάχνισμα και να ανοίξουν οι λογαριασμοί εκείνων που εμπλέκονται σε αυθαίρετες κατασκευές», πρότεινε ο κ. Παναγιώταρος.

«Αν δεν μπει κόκκινη γραμμή στο θέμα δημιουργίας νέων αυθαιρέτων, όλη η συζήτηση πάει στράφι», σημείωσε ο Κώστας Τασούλας από τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η πρώτιστη ευθύνη για τα αυθαίρετα ανήκει στους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές τους.

Τέλος στα «υπέρογκα πρόστιμα για τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων που αδυνατούν να τα πληρώσουν», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κώστας Κοντογιώργος (ΝΔ), καλώντας την Πολιτεία να τα αντιμετωπίσει διαφορετικά από  ό,τι τα αυθαίρετα «των θαμώνων του Κολωνακίου».

Πηγή: ΑΜΠΕ