Κόσμος
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 17:23

Μόρσι: Ο νόμος θα είναι κυρίαρχος στην Αίγυπτο

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος οδεύει προς την επίτευξη της δημιουργίας ενός κράτους πολιτών, και όχι μιας θεοκρατίας ή ενός στρατιωτικού κράτους, ενώ το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει σε μερικούς μήνες θα αποφασίσει για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος οδεύει προς την επίτευξη της δημιουργίας ενός κράτους πολιτών, και όχι μιας θεοκρατίας ή ενός στρατιωτικού κράτους, ενώ το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει σε μερικούς μήνες θα αποφασίσει για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

«Η Αίγυπτος οδεύει προς τη επίτευξη σωστής διακυβέρνησης και ενός κράτους που βασίζεται στην τήρηση του νόμου, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους πολιτών το οποίο όλοι προσδοκούμε – ένα κράτος πολιτών που δεν θα είναι ένα στρατιωτικό ή θεοκρατικό καθεστώς, αλλά ένα θεσμικό κράτος πολιτών», δήλωσε στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μόρσι, η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον αιγύπτιο πρόεδρο να ανοίξει διάλογο με όλες τις πλευρές.

«Ένα πράγμα που είναι σημαντικό για εμάς είναι το είναι πάντα ανοιχτός ο διάλογος προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο, να μπορούν να συμβάλλουν οι διαφορικές πολιτικές δυνάμεις, να είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλώς να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία», όπως είπε η καγκελάριος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα ήταν διατεθειμένος να σχηματίσει μια «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με την αντιπολίτευση, ο κ. Μόρσι είπε ότι θα εκλεγεί νέο κοινοβούλιο εντός των επόμενων τριών-τεσσάρων μηνών και αυτό θα επιλέξει τη νέα κυβέρνηση.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα σχόλιά του από το 2010 εναντίον των εβραίων, που ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια προκαλώντας αντιδράσεις, παρερμηνεύτηκαν και τόνισε ότι δεν είναι κατά της εβραϊκής πίστης.

«Όπως έχω πει και στο παρελθόν, κάποιες φράσεις απομονώθηκαν και παρερμηνεύτηκαν. Δεν είμαι εναντίον της εβραϊκής πίστης, δεν είμαι εναντίον των εβραίων που ακολουθούν τη λατρευτική πρακτική της θρησκείας του», είπε.

«Αναφερόμουν στη συμπεριφορά των πιστών οποιασδήποτε θρησκείας που βάφουν τα χέρια τους με αίμα, που επιτίθενται εναντίον αθώων και αμάχων. Αυτή είναι η συμπεριφορά που καταδικάζω».

Συνεχίζεται η κρίση στην Αίγυπτο

Ο κ. Μόρσι πραγματοποιεί σύντομη επίσκεψη στο Βερολίνο, εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης στη χώρα του, εξ’αιτίας της οποίας αναγκάστηκε να αναβάλει το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Παρίσι.

Πάνω από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια, ενώ τη Δευτέρα ο κ. Μόρσι κήρυξε τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ένταση αποκλιμακώθηκε την Τρίτη, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες.

Σήμερα το πρωί, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου μερικές δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς άνδρες, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών σε 54 κατά τις τελευταίες επτά ημέρες.

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι απηύθυνε έκκληση για επείγουσα συνάντηση μεταξύ του προέδρου, υπουργών της κυβέρνησης, του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.

«Πρέπει να πραγματοποιηθεί αμέσως συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο, τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών, του κυβερνώντος κόμματος, τους σαλαφιστές και την ηγεσία του Μετώπου Σωτηρίας για να ληφθούν επείγοντα μέτρα ώστε να τερματιστεί η βία και να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος», τόνισε ο ΕλΜπαραντέι στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ανησυχητικές εικόνες»

«Έχουμε δει ανησυχητικές εικόνες τις τελευταίες ημέρες, εικόνες βίας και καταστροφής και απευθύνω έκκληση και στις δύο πλευρές να αρχίσουν διάλογο», δήλωσε εν όψει της άφιξης του κ. Μόρσι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέρσερβέλε, μιλώντας στο ραδιόφωνο.

Η προσφορά της Γερμανίας «να βοηθήσει στη μεταμόρφωση της Αιγύπτου εξαρτάται σαφώς από την υλοποίηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε πως «η οικονομική επιτυχία της Αιγύπτου δεν θα είναι βιώσιμη αν η κοινωνία δεν είναι ελεύθερη» και πρόσθεσε πως «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανεξιθρησκεία στην Αίγυπτο αποτελούν προϋπόθεση για τις επενδύσεις» στη χώρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Koelner Stadt-Anzeiger, ο Ρέσλερ επισήμανε πως «οι γερμανικές επιχειρήσεις εξετάζουν με προσοχή το που αξίζει τον κόπο να επενδύσουν» και υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλειας για κάθε επενδυτικό σχεδιασμό.