Κόσμος
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 15:51

Δέσμευση δωρητών για 1,5 δισ. δολ. για τη Συρία

Πάνω από 1,5 δισ. δολ. δεσμεύτηκαν να προσφέρουν για την αρωγή των σύρων αμάχων οι χώρες που συμμετείχαν σε διάσκεψη δωρητών στο Κουβέιτ , όπως ανακοίνωσε κλείνοντας τις εργασίες της διάσκεψης ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Κι Μουν.

Πάνω από 1,5 δισ. δολ. δεσμεύτηκαν να προσφέρουν για την αρωγή των σύρων αμάχων οι χώρες που συμμετείχαν σε διάσκεψη δωρητών στο Κουβέιτ , όπως ανακοίνωσε κλείνοντας τις εργασίες της διάσκεψης ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Κι Μουν.

Όπως ανακοίνωσε, οι προσφορές έφτασαν τον στόχο που είχε τεθεί για συγκένυρωση 1,5 δισ.δολ. Από αυτά, το ένα δισ. δολ. θα διατεθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των γειτονικών χωρών της Συρίας που φιλοξενούν 700.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και τα άλλα 500 εκατ. δολ. για τις ανάγκες των τεσσάρων εκατομμυρίων σύρων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αλλά παραμένουν στη χώρα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν την έναρξη της διάσκεψης, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν λάβει δωρεές που κάλυπταν μόλις το 18% του στόχου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο εμίρης του Κουβέιτ σεϊχης Σαμπάχ αλ-Αχμεντ Αλ-Σαμπάχ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφέρει 300 εκατ. δολ. Παρόμοιες προσφορές έκαναν στη συνέχεια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Νωρίτερα ο κ. Μπαν απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες «στο όνομα της ανθρωπότητας».

«Καλώ όλες τις πλευρές και ειδικά τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσουν τις φονικές συγκρούσεις… στο όνομα της ανθρωπότητας, σταματήστε τις φονικές συγκρούσεις, σταματήστε τη βία», δήλωσε στη διάρκεια της διάσκεψης.

 Αλληλοκατηγορίες για τη σφαγή

Εν τω μεταξύ, αντάρτες και κυβέρνηση αντάλλασσαν κατηγορίες μετά τον εντοπισμό, χθες, τουλάχιστον 71 σορών στις όχθες του ποταμού Κουβάικ, στην περιοχή του Μπουστάν Αλ Κασρ στο Χαλέπι. Οι σοροί έφεραν ενδείξεις ότι τα θύματα είχαν εκτελεστεί ομαδικά.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι πίσω από τη σφαγή βρίσκεται το Μέτωπο αλ Νόσρα, μια οργάνωση που θεωρείται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έκανε λόγο για μια νέα σφαγή που διέπραξε το καθεστώς το οποίο ενθαρρύνεται από την «ανοχή» της διεθνούς κοινότητας. Η απραξία της διεθνούς κοινότητας, υποστήριξε ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, δίνει το «πράσινο φως στους δράστες μιας γενοκτονίας για να συνεχίσουν».

Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές ποινικό δικαστήριο, ώστε ο πρόεδρος «Μπασάρ αλ Άσαντ και όλοι όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη σφαγή να δώσουν λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ισραηλινά πυρά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου;

Σε παράλληλες εξελίξεις, ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν στόχο στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου στην διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με δηλώσεις δυτικού διπλωμάτη και πηγής των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τα χημικά και τα συμβατικά όπλα του συριακού καθεστώτος.

Οι δύο πηγές απέφυγαν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για το είδος του στόχου ο οποίος επλήγη ή το πότε και πού ακριβώς.

«Υπήρξε ασφαλώς ένα πλήγμα σε μια συνοριακή περιοχή», είπε η μία πηγή.

Ο στρατός του Λιβάνου είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 12 ισραηλινά μαχητικά είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του μέσα σε 24 ώρες.