Πολιτική
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 15:27

Προανακριτική: Κατέθεσαν οι Κ. Μπίκας και Θ. Φλωράτος

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα και του υπαλλήλου του ΣΔΟΕ Θόδωρου Φλωράτου στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο κ. Μπίκας ανέφερε ότι για τη λίστα Λαγκάρντ ενημερώθηκε αρχικά από τον διεθνή Τύπο και ότι στη συνέχεια επικοινώνησε με τον γάλλο ομόλογό του, ο οποίος τον παρέπεμψε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο του το επιβεβαίωσε.

Επίσης φέρεται να δήλωσε ότι αμέσως μετά ενημέρωσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την ύπαρξη της λίστας, για την οποία ήταν κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε καθόλου χρήματα για να της παραδοθεί.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την κατάθεσή του, ο κ. Φλωράτος επανέλαβε αυτά που είχε ήδη καταθέσει ότι εκ παραδρομής ανέφερε το όνομα του πρεσβευτή Ηλία Κλή ότι παρέλαβε από τις γαλλικές αρχές το επίμαχο στικάκι, διευκρινίζοντας ότι εννοούσε τον πρεσβευτή Κωνσταντίνο Χαλαστάνη.

Ο κ. Φλωράτος εκτίμησε ότι το ΣΔΟΕ θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών για να ολοκληρώσει τον έλεγχο των 2.062 Eλλήνων μεγαλοκαταθετών που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος του ΣΔΟΕ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 .

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο μεταξύ το απόγευμα η κατάθεση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τεχνικά θέματα, όπως ο τρόπος και ο χρόνος αλλοίωσης ψηφιακού υλικού.

Πηγή: ΑΜΠΕ