Πολιτική
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 07:39

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Ιράκ

Τρεις άνδρες της 4ης Μεραρχίας Πεζικού σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν, από πυρά που δέχθηκαν οκτώ χιλιόμετρα έξω από το Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν, την ώρα που ο Τζωρτζ Μπους, που αναζητεί υποστήριξη από τον ΟΗΕ, δήλωνε ότι δεν αναμένει γρήγορα μία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι τραυματίσθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες σε επίθεση που δέχθηκε αυτοκινητοπομπή δυτικά της Βαγδάτης.

Από την 1η Μαΐου, όταν ο Τζωρτζ Μπους κήρυξε το πέρας των βασικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, έχουν σκοτωθεί 76 αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει το Πεντάγωνο. Επτά από αυτούς σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων που δέχονται οι Αμερικανοί στο Ιράκ κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της κατοχικής δύναμης με ξένους στρατιώτες. Ομως ο Τζωρτζ Μπους δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καμπ Ντέιβιντ ότι δεν αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή ξένων δυνάμεων πριν από την επόμενη εβδομάδα, όταν ο ίδιος θα μεταβεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σύμβουλος του Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως μίαν ευκαιρία για τη γεφύρωση των διαφορών που προέκυψαν πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, τον Μάρτιο.

Στην έδρα του ΟΗΕ πάντως, διπλωμάτες ανέφεραν ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Κόφι Αναν, επιδιώκει να εξασφαλίσει μία σαφή εντολή και ανεξαρτησία χειρισμών στο Ιράκ, πριν δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή του πολιτικού προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον ωστόσο αρνείται να παραχωρήσει τη διαχείριση του Ιράκ στα Ηνωμένα Εθνη.