H τεχνολογική σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την υποστήριξη της Google. Επίσης από τη μελέτη προκύπτει ότι το Διαδίκτυο και η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών ενισχύουν τη διαφάνεια, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσβασιμότητα.
H τεχνολογική σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την υποστήριξη της Google.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το Διαδίκτυο και η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών ενισχύουν τη διαφάνεια, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσβασιμότητα, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για το Δημόσιο, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Οι τάσεις σύνδεσης και χρήσης με το Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, είναι υψηλότερες (80%) στις μικρότερες ηλικίες (16-24 ετών), ενώ η μόρφωση και τα εισόδημα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα το 94% των Ελλήνων με υψηλή μόρφωση χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και πάνω από 50% των Ελλήνων με εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ έχουν online πρόσβαση.
Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, τα ποσοστά σύνδεσής τους βρίσκονται πολύ κοντά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ελλάδα - 93%, Ε.Ε. 27 - 95%), ωστόσο αυτά μειώνονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με κάτω από 10 άτομα προσωπικό.
Η επέκταση της χρήσης υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης φαίνεται να είναι αργή εξαιτίας των σύνθετων διαδικασιών, της διστακτικότητας στην παροχή στοιχείων από χρήστες και των μη ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, περίπου οι μισοί Έλληνες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, την ίδια στιγμή το 93% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά μόλις 4% κάνει τις παραγγελίες του online. Το 13% των Ελλήνων κάνει χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έναντι του 32% της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 24% των επιχειρήσεων που προτιμούν να μην συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τις διαθέσιμες πλατφόρμες, ενώ το 22% από αυτές βρίσκουν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπερβολικά περίπλοκες ή χρονοβόρες.
Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (άνω του 14%) πιστεύει ότι οι ηλεκτρονικές διαδικασίες εξακολουθούν να απαιτούν την ανταλλαγή έντυπης αλληλογραφίας ή προσωπικές επισκέψεις στο δημόσιο οργανισμό, ενώ τέλος το 13% των επιχειρηματιών δεν είναι ενημερωμένο σχετικά με τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Τέλος, στη μελέτη επισημαίνεται ότι η συμβολή του Διαδικτύου μπορεί να είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αρκεί οι ελληνικές επιχειρήσεις και το Δημόσιο να υιοθετήσουν συγκεκριμένες πρακτικές, προσανατολιζόμενοι στην online εποχή.